JU Park Šuma Marjan protivi se prestanku elementarne nepogode, potkornjak još prijeti

JU Park Šuma Marjan protivi se prestanku elementarne nepogode, potkornjak još prijeti

Feromosnke klope postavljene su protivno uputama proizvođača, bez feromona su i neodržavane

Prije početka današnje sjednice stožera Civilne zaštite Grada Splita, a s koje se županu poslao prijedlog ukidanja izravne opasnosti od elementarne nepogode za Marjan, Javna ustanova Park šuma Marjan je dostavila slijedeće izdvojeno mišljenje, te ga uputila i Županu Splitsko-dalmatinske županije i nadležnim Ministarstvima, objavljeno je na Facebook stranici Park šume.

Evo što stoji u izdvojenom mišljenju:

'Javna ustanova za upravljanje Park-šumom Marjan protivi se prijedlogu za donošenje Odluke o prestanku važenja Odluke o proglašenju izravne opasnosti od nastanka elementarne nepogode na području gradskih kotareva: Meje, Varoš i Spinut, te podnosi izdvojeno mišljenje.

Završetak situacije, utvrđen primarno brojem ulovljenih potkornjaka u feromonskim klopkama, nema kredibilitet obzirom da je fotodokumentacijom mjesecima dokazivano da su postavljene protivno uputama proizvođača, bez feromona, te neodržavane. No čak i da ih se uvaži kao takve, a obzirom da je tzv. sanacija pod kaznenom prijavom Državnog inspektorata i Zaštite Prirode, s vrlo ozbiljnom optužbom pustošenja šume, protivimo se proglašenju završetka dok se ne zatraži i ne podnese neovisni izvještaj neovnisnih stručnih institucija i sudskog vještaka o stanju Marjana u trenutku proglašenja završetka u odnosu na početno.

Navedeni izvještaji i mišljenje moraju sadržavati stav o uzrocima takvog stanja i jesu li sanacijski postupci prekoračili potrebne aktivnosti. Ukoliko iste ne želi provesti stožer, tražimo da se dozvoli Javnoj Ustanovi da iste angažira iz troška fonda sanacije.

Neovisni stručnjaci trebaju utvrditi sve devastacije šume prouzročene nestručnim vodstvom sanacije i utvrditi krivičnu i materijalnu odgovornost pojedinaca te izvođača za promjenu vizure šume, utvrditi broj posječenih doznačenih i nedoznačenih stabala te koliko je stabala ostavljeno nakon proglašenja završetka, provesti fitocenološku analizu tla, staništa, erozije, zakorovljenja, utvrditi broj pokidanih maslina, čempresa, bespotrebno širenih koridora, uništenih suhozida, šumski nered koji je ostavljen na sanacijskim područjima, te utvrditi odgovornost izvođača, kao i mnogo toga drugoga, pogotovo jer su sve to građani platili javnim proračunskim novcem.

Bez analize ostavljenog stanja neće se moći revidirati Plan gospodarenja i Marjan će i dalje biti bez preduvjeta za ispunjavanje Zakona o zaštiti prirode, Zakona o šumama s mogućim ukidanjem statusa kulturnog dobra.

Ponavljamo, protivimo se proglašenju završetka stanja bez potpune analize neovisnih stručnjaka, te utvrđivanja pojedinačne odgovornosti za eventualno prekoračenje ovlasti, prekoračenje sječe, prekoračenje nužne devastacije.

Ako je potkornjak i otišao, odgovornost mora ostati. Tražimo da ovo mišljenje uđe u Zapisnik.

Ravnatelj: Damir Grubšić, dipl. ing. građ.'.


Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(67027, "");
Pregledaj komentare
29