Foto: Veljko Martinović JURICA PAVIČIĆ: Strah od Bergama je nestao pa se blage mjere čine kao strašna tiranija

JURICA PAVIČIĆ: Strah od Bergama je nestao pa se blage mjere čine kao strašna tiranija

'Najteže mi je padalo kada me tijekom lockdowna iz nekog razloga nisu puštali na Marijan'

Splitski pisac i novinar Jurica Pavičić gostovao je u večerašnjem Pressingu gdje je govorio o pandemiji koronavirusa, kako doživljava mjere Stožera, ali i prijetnje koje su dobili članovi Stožera. Komentirao je i pucnjavu na Markovu trgu u kojoj je ranjen policajac te podršku koju je napadač dobio na društvenim mrežama.

Za vrijeme pandemije koronavirusa dovršio je roman 'Prometejev sin', a kaže da je i prije covida-19 radio od kuće pa mu to nije bilo strano.

'Najteže mi je padalo kada me tijekom lockdowna iz nekog razloga nisu puštali na Marjan, to je bilo u Splitu zabranjeno. Najviše mi je falilo to da ne mogu boraviti u prirodi, a to je kada govorimo o onom lockdownu u proljeće. Što se tiče ovih posljednjih nekoliko mjeseci ili tjedana, teško mi je reći o kojem lockdownu zapravo i govorimo, imali smo vrlo blage mjere i bojim se da ćemo se s nostalgijom sjećati tog razdoblja', kazao je Pavičić.

Brojne države su se odlučile na strože mjere, ali Hrvatska odbija ideju lockdowna jer bi to moglo uništiti ekonomiju.

'To je točno. Sva društva danas, a pogotovo hrvatsko, nalaze se između dvije vatre. S jedne strane se nalaze u situaciji da bi potpuni lockdown vjerojatno suzbio virus na neko vrijeme, ali bi s druge strane razorio ekonomiju', rekao je te dodao je ova epidemija ogolila hrvatsku ekonomski.

'Ona je pokazala kako je problematično živjeti u zemlji koja potpuno ovisi o servisnoj industriji, o ekonomiju usluga, odnosno ugostiteljstvu, turizmu i trgovini i koja upravo zato ne može zatvoriti one grane koje bi lockdown prve zatvorio jer bi se ekonomski sama ubila'.

Bez obzira na prilično liberalne mjere u Hrvatskoj, pojedini ih se ipak ne pridržavaju.

'Mislim da je to dijelom posljedica nerazmjera vrlo drastičnih mjera u proljeće i epidemioloških posljedica koje su tada proživjeli, možda upravo jer su te mjere bile drastične. Sada su strašno pogođene zemlje koje su u proljeće prošle 'lišo'. Svi su bili impresionirani kako je Istočna Europa kvalitetno odgovorila na prvi val epidemije, a sada se čini da je ta pobjeda u prvom poluvremenu možda dala ljudima hrabrost, da se stvorio u društvu dojam da je to sve ipak prenapuhano. Taj strah od Bergama, metafore za pravu covid katastrofu, je nestao i onda kao posljedicu toga imamo da se i ove relativno blage mjere nekim ljudima čine kao strašna tiranija', smatra Pavičić.

Nakon pucnjave na Markovom trgu u kojoj je ozlijeđen policajac, napadač je dobio podršku na društvenim mrežama.

'Nije previše neobično očekivati da stanovito anti-establishmentsko djelovanje dobije podršku šutljive većine ili manjine na društvenim mrežama. Društvene mreže su idealne da se takve stvari lijepe. Kod nas nije problem samo u manjini Breivika koja postoji u svakom društvu. Ovdje je problem što je ta jedna kultura isključivanja, militantnosti je bila dugo uzgajana u srednjoj političkoj struji, u najmanju ruku od ranih 2010-ih, od doba šatora. Kreira se atmosfera u kojoj je rat bio samo jedno poluvrijeme, a drugo poluvrijeme je eliminacija onoga što se doživljava kao neprijatelja Hrvatske, zaostatke komunizma, duboku državu... Kad je ta kultura postala masovna, u jednom trenutku je izgubila jedan dio uporišta u političkom mainstreamu, ali ostala je vani kao duh pušten iz boce. Danas taj duh ima i političku platformu, a s druge strane ostao je i na ulici, u masi, na društvenim mrežama', kazao je Pavičić.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je da je to bio napad na njega te da je to bio teroristički čin.

'Njemu je ova vrsta incidenta jako dobro došla', kazao je Pavičić i dodao da je Plenković ovu situaciju iskoristio za obračun s političkim konkurentima na desnom krilu.

'Oštrina s kojom je Plenković to postavio kao teroristički akt pokazuje da i njemu na neki način odgovara na toj temi formirati konfrontaciju s konkurentima na desnoj strani, ponajprije prema Domovinskom pokretu'.

Osvrnuo se na verbalni sukob između premijera Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića, za kojeg smatra da je trivijalan i da zagušuje medijski prostor.

'Smeta me apsolutna nesadržajnost. Nakon desetina presica ne znate koji je meritum tog sukoba, nije jasno koja je tema o kojoj se njih dvojica prepiru, osim što je jasno da se uzajamno ne podnose'.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(78806, "");
Pregledaj komentare