Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot GRUBŠIĆ PROTIV STENAVERTA 'Izvješće vam je hrpetina laži i lako oborivih tvrdnji'

GRUBŠIĆ PROTIV STENAVERTA 'Izvješće vam je hrpetina laži i lako oborivih tvrdnji'

Izvještaj nadzora sanacije na Marjanu nije najbolje legao ravnatelju Javne ustanove za upravljanje Park šumom

Damir Grubšić, prvi čovjek Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan, neugodno je iznenađen izvještajem tvrtke Stenavert koja je nadzirala radove sanacije na Marjanu. 

Nije mu najbolje legla konstatacija kako radovi nisu vršeni redovito i na vrijeme, što je sigurno pogodovalo razvoju bolesti i štetnika. 

'Već na prvoj stranici izvještaja, djelatnici tvrtke Stenavert analiziraju, umjesto izvođenje radova tvrtke Matima project, stanje koje je prethodilo njihovom uvođenju u posao. Nameće se pitanje tko je tvrtku Stenavert platio i za što? Jer očito je bilo važnije proširiti nadzor nad onim što nisu trebali nadzirati, a sve kako bi se maknuo fokus s onog što je zbilja trebalo biti predmet njihovog nadzora', navodi Grubšić u svom očitovanju na izvještaj Stenaverta. 

Tvrdi da su postojali brojni propusti u organizaciji radova. 

'Djelatnici JUPŠ Marjan po pisanom nalogu koordinatora Nenada Ružića radove doznake stabala izvodili su istom odsjeku šume u kojem su se istovremeno izvodili radovi pomoću teške mehanizacije. Djelatnike su u posao uveli koordinator te predstavnik tvrtke Stenavert. Zona izvođenja radova doznake stabala nije bila fizički, niti vizualno odijeljena od zone izvođenja rada teške mehanizacije i sječe stabala, čime su po nalogu koordinatora, uz znanje tvrtke Stenavert u neposrednu opasnost stavljeni životi i sigurnost djelatnika JUPŠ Marjan', konstatira Grubšić. 

Smatra da Stenavert u izvještaju navodi pomalo smiješne i naivne izlike koje bi trebale služiti kao opravdanje za brojne nepravilnosti vezane uz veliki broj stabala posječenih bez doznake. 

'Stabla koja nisu doznačena prema uputama 'Pravilnika o doznaci stabala, obilježbi šumarskih proizvoda, teretnom listu i šumskom redu' zapravo nisu ni doznačena i potrebno ih je zaobići, a ne svjesno posjeći te kasnije nuditi brojna opravdanja. Sve ostalo predstavlja protuzakonitu sječu šume. Opravdanje tvrtke Stenavert je toliko apsurdno da je nemoguće postaviti pitanje: Tko ovdje koga laže?', komentirao je ravnatelj Javne ustanove. 

Nije mu jasno na koji način Stenavert tumači iznimno veliku razliku od devet tisuća kubika između doznačene i otpremljene količine drvne zalihe tijekom radova. Postavio im je pitanje smatraju li se odgovornim za nesrazmjer budući da su tvrtka koja je angažirana za nadziranje zakonitosti i poštivanja pravila struke pri izvođenju radova. Grubšić nije u izvještaju Stenaverta pronašao ni detaljan prikaz podataka koji se odnose na količine izvedenih radova, temelj za kasniji obračun i naplatu. 

Upozorio je i da je broj posječenih stabala bez doznake, koja su se nalazila na trasama vučnica, puno veći od onog kojeg navodi izvještaj Stenaverta. Smatra da se radi o svjesnoj manipulaciji. Oštećeno je 1.500 kubika suhozida, pokidano više od stotinu čempresa koje potkornjak ne napada, uništeno više od 60 stabala maslina, posječeno na tisuće nedoznačenih i nezaraženih stabala. Šteta je, ističe Grubšić, uočljiva i relativno lako mjerljiva.

Upozorio je da šumski red na Marjanu nije uspostavljen na čitavoj površini jer su brojne šetačke staze zatrpane organskim materijalom i srušenim suhozidima te su stoga neprohodne i predstavljaju izvor opasnosti po sigurnost posjetitelja. 

Grubšić se osvrnuo i na konstataciju Stenaverta o ranije ispilanim deblima koja su ostala na Marjanu i tako služila kao stanište potkornjaka. 

'Hrpe drvne zalihe koje su djelatnici tvrtke Stenavert pronalazili u šumi svojedobno su prema potrebi bile prekrivene insekticidnim mrežama te nisu predstavljale žarišta širenja potkornjaka. Radovi su vršeni prema uputama i akcijskom planu Hrvatskog šumarskog instituta iz 2018. godine, a zbog nepostojanja stavke iznošenja posječene drvne zalihe iz šume, koja je dovela u pitanje svrsishodnost radova, prekinuti su 31. svibnja 2018. godine. Dakle, otvoreno nagađate i besramno lažete. Izvješće vam je hrpetina laži i neprovjerenih lako oborivih tvrdnji. O svemu postoji dokumentacija, mediji su izvještavali o tome jer je Javna ustanova tada ograđivala takva mjesta, prekrivala insekticidnim mrežama i konstantno upozoravala javnost da se drži podalje od tih mjesta za razliku od izvođača koji je u rotoru Bene više od mjesec dana držao više stotina kubika nepokrivene drvne mase na deponiju kojeg su samovoljno odredili kontra preporukama akcijskog plana Hrvatskog šumarskog instituta. Ako treba, možemo Stenavertu poslati tu dokumentaciju pa da dopune izvješće s bar jednom točnom informacijom', predložio je Grubšić. 

Tvrdi kako već tri mjeseca insekticidne mreže stoje odbačene uz parkiralište na Benama i kako su lovna stabla, koja su trebala služiti za privlačenje potkornjaka, prijevremeno otpremljena iz šume i samljevena, što je dovelo u pitanje vjerodostojnost podataka o širenju potkornjaka. To se dogodilo zbog nedostatka komunikacije između izvođača i kriznog stožera koji je samovoljno počeo ulaziti u komunikaciju s tvrtkama koje su bile u ugovornom odnosu s Javnom ustanovom, konstatirao je Grubšić. 

Pozvao je Hrvatsku komoru inženjera šumarstva i drvne tehnologije da zaštiti ugled, čast, prava i interese šumarske struke. 

Vaša reakcija na temu