Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Kada će nesretni psi s Duilova biti premješteni u gradsko sklonište? Iz Banovine su nam odgovorili

Kada će nesretni psi s Duilova biti premješteni u gradsko sklonište? Iz Banovine su nam odgovorili

Jedan od njih je predugo čekao

Pakao za pse na Putu Orišca ne prestaje zaprepaštavati javnost. Na imanju gdje je splitski psihijatar u nehumanim uvjetima držao i maltretirao čak 67 pasa, i dalje se nalaze 43 psa koja još uvijek čekaju trajno rješenje. Jedan od njih je predugo čekao i prije dva dana se udavio na lancu, a mučna fotografija je došla do splitske javnosti. 

Tražili smo od Grada da nam odgovore kada će konačno premjestiti pse u najavljene nastambe na gradskoj parceli pokraj Karepovca. 

 - Odmah smo pronašli česticu u vlasništvu grada, te smo započeli s uređenjem privremenog skloništa za oduzete pse na području Karepovca. Uređenje je u završnoj fazi te očekujemo da će privremeno sklonište za zbrinjavanje životinja biti spremno u roku od 20-ak dana - odgovorili su iz Grada. 

Najavili su kako će se po traženju Veterinarske inspekcije sutra psi zaštiti od sunca na lokaciji gdje se sada nalaze, kako bi izdržali nesnosne vrućine dok se ne presele na najavljeno privremeno sklonište za privremeno oduzete pse.

- Grad Split od početka krizne situacije s napuštenim životinjama provodi sve radnje i korake koji su nam na raspolaganju kako bismo zbrinuli životinje uslijed situacije u kojoj su se zatekli nebrigom vlasnika, a po rješenju Državnog inspektorata. Istog dana uputili smo zahtjev za ponudom ovlaštenim skloništima koja nam mogu osigurati sve traženo iz naloga inspektorata. Prihvaćena je ponuda najpovoljnijeg ponuditelja, Animalis Centruma, koji je isti dan počeo voditi brigu o oduzetim životinjama, uz nadzor i upute Državnog inspektorata.

Od prvog dana kontinuirano se provodi hranjenje i napajanje pasa, veterinarski pregled i hitne stručno-zaštitne radnje stručne osobe, izvršena je potrebna sterilizacija šest ženki, privremeno je zbrinuto nekoliko životinja u ovlaštena skloništa u Dubrovniku, Rijeci, Zadru i Zagrebu, odobreno je mikročipiranje pasa koji su ostali na lokaciji - dodali su u glavni dio odgovora te još jednom istaknuli kako čine iznimne napore kako bismo zbrinuli nesretne životinje. Nažalost, za jednu je reakcija nadležnih bila prespora. 

Nakon objavljene fotografije reagirao je Zvonimir Filipović, voditelj skloništa koje je preuzelo brigu o psima.

- Svakoj životinji koja je zavezana za lanac može se dogoditi ovakav nesretan slučaj. To je zabranjeno u Hrvatskoj s razlogom. Pozivam institucije i inspekciju da djeluju i da lanac zabranimo u potpunosti, a ove životinje maknemo s ovih lanaca što prije. Mi kao sklonište smo veliki broj životinja makli s lanca i apelirali na ovaj problem. Oni koji udomljavaju životinje od nas imaju strogo propisano da ih ne mogu držati na lancu. Ako to naprave, mi oduzimamo životinje - rekao je Filipović i dodao kako je nesretni Žućko barem dvije godine bio zavezan na lancu koji mu je prije dva dana presudio.

Vaša reakcija na temu