Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Kako digitalne platforme za iznajmljivanje utječu na porezne obveze privatnih iznajmljivača?
Porezno savjetovanje Piše: Kancelarija

Kako digitalne platforme za iznajmljivanje utječu na porezne obveze privatnih iznajmljivača?

Dora Tripalo Čikeš, ovlaštena porezna savjetnica i suvlasnica Kancelarije za porezno savjetovanje, piše za Dalmatinski portal

Građani, privatni iznajmljivači, za pružanje usluga smještaja u sobama, apartmanima, kućama za odmor ili kampovima najčešće plaćaju porez na dohodak paušalno i najčešće nisu obveznici PDV-a. Oni se smatraju 'malim poreznim obveznicima' zadržavajući prag za svoje isporuke i primitke, na godišnjoj razini ispod 40.000,00 eura.

Ubrzana digitalizacija dovela je i do sve većeg prisustva poslovnog modela digitalnih platformi kao što su Booking i Airbnb te njihovog značaja u pružanju usluga smještaja.

Europska komisija donijela je još krajem 2022. godine Prijedlog direktive Vijeća u pogledu pravila o PDV-u za digitalno doba, s namjerom izjednačavanja tržišnog položaja platformi, preko kojih smještaj nude mali privatni iznajmljivači s tradicionalnim hotelskim smještajem. 

Registracija za potrebe PDV-a

Privatni iznajmljivači 'mali porezni obveznici' kada primaju usluge od poreznih obveznika iz drugih država članica EU ili trećih zemalja, smatraju se poreznim obveznicima i obvezni su preuzeti poreznu obvezu odnosno na primljene usluge obračunati i platiti PDV u Hrvatskoj.

Registracija za potrebe PDV-a za iznajmljivače znači da trebaju zatražiti PDV identifikacijski broj (PDV ID broj) 15 dana prije primljenih usluga, primjerice usluge posredovanja, ako im tu uslugu pružaju porezni obveznici iz drugih država članica EU ili iz trećih zemalja.

Dodijeljeni PDV ID broj, iznajmljivač dostavlja poreznom obvezniku iz druge države koji mu pruža uslugu, a osnovicu za obračun PDV-a čini naknada (provizija) koju porezni obveznik iz druge države naplaćuje.

Na  računu za obavljenu uslugu porezni obveznik iz druge države naznačit će napomenu da prenosi svoju poreznu obvezu na privatnog iznajmljivača, odnosno  neće zaračunati PDV svoje države, a privatni je iznajmljivač po tom računu obavezan na primljenu uslugu obračunati, prijaviti putem obrazaca  i platiti PDV u Hrvatskoj.

Najavljene izmjene: PDV na uslugu smještaja putem digitalnih platformi

Donedavno se smatralo da mali privatni iznajmljivači ne utječu na tržišno natjecanje s iznajmljivačima i hotelima koja su obveznici PDV-a. Međutim, uz sve veću zastupljenost digitalnih platformi nastali su novi poslovni modeli zbog kojih se ta situacija mijenja. 

U sektoru pružanja usluga smještaja na tržištu postoje dva modela: tradicionalni iznajmljivači koji su obveznici PDV-a (kao što su hoteli) i digitalne platforme preko kojih uslugu smještaja pružaju privatni iznajmljivači koji su najčešće „mali porezni obveznici“.

Ekonomija platformi stvara sve veću nejednakost na tržištu u pogledu plaćanja PDV-a, a kao izravna posljedica nejednakog tretmana javlja se skuplja cijena hotelskog smještaja u odnosu na privatni smještaj. S ciljem izjednačavanja nejednakosti,  Europska komisija donijela je još  2022. godine Prijedlog pravila o PDV-u za digitalno doba, a po prihvaćanju bi trebala uslijediti i implementacija u državama članicama.

PDV na usluge privatnog smještaja po stopi koja vrijedi za hotelski smještaj

S obzirom na brojne poteškoće koje bi nastupile ako bi se mali privatni iznajmljivači (koji posluju preko digitalnih platformi) pokušali izjednačiti s hotelskim smještajem, prijedlog je da se izjednači status hotela i statusa platformi (kao „hotela“ koji nude veliki broj smještajnih jedinica).

Najavljenom izmjenom pravila o PDV-u, neprekinuto iznajmljivanje privatnog smještaja u trajanju do 45 dana pravno bi bilo izjednačeno s hotelskim smještajem te bi se na usluge privatnog smještaja obračunavao PDV po stopi koja vrijedi za hotelski smještaj.

Uvođenjem tog modela osiguravaju se jednaki uvjeti poslovanja za digitalni i nedigitalni sektor u slučaju kratkoročnog iznajmljivanja smještaja. Prebacivanjem tereta naplate PDV-a na platforme izlazi se u susret malim privatnim iznajmljivačima koji posluju putem platforme (bili bi i dalje oslobođeni upisa u registar obveznika PDV-a), koji zbog toga ne bi imali dodatne troškove. To u praksi znači da će, za privatne iznajmljivače „male porezne obveznike“ digitalna platforma biti ona koja će na uslugu smještaja obračunati i naplatiti PDV.

U iščekivanju konačne odluke o Prijedlogu, postavlja se pitanje kako će primjena utjecati na privatne iznajmljivače. Možemo li očekivati da će se teret PDV-a prevaliti na krajnje potrošače, odnosno da će doći do povećanja cijene smještaja privatnih iznajmljivača ili će oni, s ciljem zadržavanja konkurentnosti na tržištu i zadržavajući iste krajnje cijene, teret PDV-a preuzeti na sebe?

Vaša reakcija na temu