Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Zlatnik 'Dalmatinski pas' 1 unca Zlatnik 'Dalmatinski pas' 1 unca
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Kako se pandemijska godina odrazila na kupovinu investicijskih zlatnika?

Prije 20 godina cijena jedne unce (31,103 g) zlata iznosila je oko 300 eura, dok je danas oko 1.630 eura

Godina 2021. obilježena je pandemijom koja je uzrokovala poteškoće u opskrbnim lancima, promjenama na tržištima kapitala i slično. Krizna vremena na različite načine utječu na ponašanje potrošača pa tako i ulagača. 

Krajem 2021. godine pojavile su novosti na hrvatskom numizmatičkom i ulagačkom tržištu: Hrvatska narodna banka izdala je, a Hrvatska kovnica novca otkovala, dvije serije kovanica koje su izazvale veliko zanimanje, što je jasno pokazalo da potražnja za investicijskim zlatnicima raste.

Izdana je kovanica od Dvije zlatne kune za koju je interes izrazito velik, kao što je to bio slučaj i s kovanicom od jedne zlatne kune koja je izašla krajem 2020. godine i rasprodana u rekordnom roku. 

Uz zlatne Dvije kune, izdana su dva zlatnika i jedan srebrnjak u sklopu serije 'Dalmatinski pas', a nastavak serije očekuje se u prvom kvartalu 2022. godine.

 

Zlatnik 'Dalmatinski pas' i zlatnik 'Dvije kune'

               

Zanimljiv je podatak da je prije samo 20 godina cijena jedne unce (31,103 g) zlata iznosila oko 300 eura, dok u trenutku objavljivanja ovog članka cijena unce iznosi oko 1.630 eura. 

Euro i numizmatika

U svjetlu skorog uvođenja eura, u javnosti se sve češće spominje tema kovanica i njihove proizvodnje. No, malo je poznato kako se u Hrvatskoj još od 1994. godine kuje novac. Kovnica je osnovana 23. travnja 1993., a puštena u rad 14. siječnja 1994. godine. U kovnici se proizvodi optjecajni kovani novac Republike Hrvatske (kune i lipe), a uskoro će se kovati euro

Osim optjecajnog novca u HKN-u se, kao i u mnogim drugim državnim kovnicama, kuje i prigodni kovani novac (prigodni i investicijski zlatnici i srebrnjaci). Osim toga, HKN proizvodi i zlatne  i srebrne medalje, te medalje iz drugih metala.

Već sada raste zanimanje od strane numizmatičara i kolekcionara za buduće hrvatske euro kovanice, jednako kao što je to bilo i u drugim državama koje su pristupile euro zoni. Tako uvođenjem eura Hrvatska postaje dio europske obitelji i sudionik europskog numizmatičkog tržišta. 

No, treba istaknuti kako je daleko značajniji interes za posljednjim izdanjima kovanica s apoenom kune. Naime, zlatnici i srebrnjaci izdani u 2022. godini bit će posljednje prigodne kovanice s apoenom kune što čini ove male, limitirane serije koje izdaje Hrvatska narodna banka još atraktivnijima.

Mogućnost pohrane zlatnika i srebrnjaka

Novost za ulagače je i to da Hrvatska kovnica novca odnedavno nudi uslugu pohrane zlatnika i srebrnjaka kupljenih preko web trgovine HKN-a. Osim toga, zlatnici i srebrnjaci mogu se otkupiti kod HKN-ovih partnera. Na ovaj način ulagači imaju pokriven kompletan ciklus: kupovinu, pohranu i otkup investicijskih zlatnika i srebrnjaka.

Zlatnici i srebrnjaci Hrvatske kovnice novca

Vaša reakcija na temu