Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Kako spasiti ušteđevinu od visoke inflacije i nestabilnosti na tržištu?
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Kako spasiti ušteđevinu od visoke inflacije i nestabilnosti na tržištu?

Sve se više građana okreće alternativnim oblicima štednje

Vijesti o sve većoj inflaciji popunjavale su naslovnice novina i portala i prije ruske invazije na Ukrajinu, ali rast cijene nafte, plina i hrane kojem sada svjedočimo dodatno pogoršava situaciju u kojoj naš novac gubi vrijednost jer za njega možemo kupiti sve manje dobara i usluga. Zbog rekordne inflacije u SAD-u, eurozoni, ali i u Hrvatskoj, realne plaće već mjesecima padaju, što znači da je kupovna moć građana zapravo manja, dok novčane ušteđevine koje većina štediša drži u bankama ubrzano gube na vrijednosti.

Povijesno niske kamatne stope na štednju nisu ni približno dovoljne da bi pokrile gubitak vrijednosti novca na računu do kojeg dolazi zbog inflacije, a držanje velike količine novca u banci, osim što je neisplativo, može biti i rizično. Nestabilnosti na tržištu mogu dovesti do navale na banke, a najnoviji primjer te pojave mogli smo vidjeti kada su korisnici usluga ruskog Sberbanka stvarali redove na bankomatima, u strahu od gubitka svoje imovine. 

Zbog svega navedenog, sve se više građana okreće alternativnim oblicima štednje koji pružaju zaštitu od inflacije, a u isto vrijeme štediši daju i osjećaj sigurnosti te neovisnost od bankarskog i financijskog sustava. Najčešći oblik takve štednje je ulaganje u zlato.

Investicijsko zlato - Štednja otporna na inflaciju s prinosom iznad 8%

Investicijsko zlato standardizirano je zlato koje dolazi isključivo u fizičkom obliku zlatnih poluga i zlatnika visoke čistoće, a namijenjeno je dugoročnom ulaganju i štednji. Glavni razlog zbog kojega štediše ulažu u investicijsko zlato je njegova isplativost. Naime, cijena zlata u proteklih je dvadeset godina u prosjeku na godišnjoj razini rasla više od 8%, što je znatno veći rast od većine drugih ulaganja te više nego dovoljno da pokrije gubitak vrijednosti novca uslijed inflacije. 


Osim visokog prinosa kojeg ulaganje u zlatne poluge i zlatnike donosi, zlato je vrlo privlačno štedišama jer je u potpunosti oslobođeno svih poreza ako ga se kupuje kao fizička osoba, što znači da sva zarada od ulaganja ostaje štediši, bez ikakvih obveza prema državi. Uz to, štednja u zlatu u potpunosti je neovisna od države i financijskog sustava čiji potencijalni krah neće dovesti do gubitka vrijednosti štednje, kao što je to slučaj s novčanom štednjom u banci, a ujedno se radi o sigurnom ulaganju, budući da cijena zlata nije jako volatilna kao što je to slučaj kod primjerice ulaganja u kriptovalute

Investicijsko zlato vrlo je likvidna imovina, što znači da je lako zamjenjiva za gotovinu kroz uslugu otkupa zlata, ako se za to ukaže potreba. Štediši tako kapital ne ostaje zarobljen u štednji u slučaju nepredviđenih troškova, budući da kupljeno zlato može unovčiti u svakom trenutku po aktualnom tečaju kod nekog od brojnih ovlaštenih otkupljivača zlata, bilo gdje u svijetu. Osim toga, investicijsko zlato pruža i zaštitu od ekonomskih kriza i nestabilnosti jer je poznato kao sigurno utočište kapitala u nesigurnim vremenima, što je dokazalo više puta kroz povijest.

Investicijsko zlato dolazi u obliku zlatnika i zlatnih poluga

Kako i gdje ulagati u zlato u Hrvatskoj?

Najisplativiji i najsigurniji oblik ulaganja u zlato je kupnja investicijskog zlata u fizičkom obliku zlatnih poluga i zlatnika jer je to jedini neoporezivi način ulaganja u zlato koji investitoru donosi veliku razinu sigurnosti i neovisnosti. Kupnja investicijskog zlata može se obaviti u Centru Zlata, glavnom hrvatskom distributeru investicijskih plemenitih metala koji je ujedno i ovlašteni distributer poznatih kovnica kao što je austrijska državna kovnica Münze Österreich poznata po kovanju zlatnih dukata s licem cara Franje Josipa.


Centar Zlata nudi široki asortiman investicijskog zlata veličine od jednog grama pa do jednog kilograma, tako da je ulaganje u zlato dostupno apsolutno svima, bez obzira na kupovnu moć pojedinca. Kupnja je moguća u nekoj od poslovnica ili preko webshopa, a zlato se može osobno preuzeti ili se može odabrati 100% osigurana dostava na kućnu adresu koja stiže u brzom roku od samo tri radna dana. Centar Zlata svim svojim klijentima nudi i opciju besplatne pohrane zlata prvih godinu dana.

Ukoliko i vi želite sačuvati svoju ušteđevinu od visoke inflacije ulaganjem u investicijsko zlato koje se pokazalo kao najbolji način čuvanja vrijednosti u nesigurnim vremenima, najveću ponudu investicijskog zlata u Hrvatskoj možete pogledati klikom OVDJE.

Djelatnici Centra Zlata stoje vam na raspolaganju i za potpuno besplatne konzultacije te ih možete kontaktirati sa svim upitima vezanima za zlato na mail info@centarzlata.com  ili pozivom na broj 098500499.

Vaša reakcija na temu