Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
KAKVA JE STRATEGIJA RAZVOJA SPLITA? Evo što kažu oporbeni vijećnici o dokumentu o kojem odlučuju u klupama Ekonomskog fakulteta
NAŠ GRAD Gradsko vijeće i rad gradskih tvrtki Piše: Dalmatinski portal

KAKVA JE STRATEGIJA RAZVOJA SPLITA? Evo što kažu oporbeni vijećnici o dokumentu o kojem odlučuju u klupama Ekonomskog fakulteta

Ozbiljniji rad je počeo prethodni gradonačelnik

Uoči sutrašnje tematske sjednice o Strategiji razvoja Splita do 2030. godine oporbeni vijećnici su iznijeli svoje mišljenje o planiranom dokumentu. Ozbiljniji rad je započet u mandatu Andre Krstulovića Opare.

Igor Stanišić, vijećnik HGS-a navodi da se radi, zapravo, o studiji od 1200 strana koja se samo naziva strategija. 

- Temeljena je na starim podacima koji su za nas danas sasvim irelevantni. Zaključci se temelje na popisu stanovništva iz 2011. godine, a u međuvremenu smo imali i novi popis stanovništva - kaže.

Smatra i da je relativno puno prostora posvećeno koronavirusu, a primjerice o inflaciji koja je trenutno najveći problem koji pogađa sve građane Hrvatske nema ni riječi.

-  Smatram da bi mi ovaj dokument trebali vratiti Sveučilištu na doradu. Usvajati ga u ovakvom obliku nema nikakvog smisla - jasan je Stanišić.

SDP-ov Davor Matijević ističe kako sama činjenica da je strategija temeljena na popisu birača iz 2011.godine jasno govori o ambicioznosti ovog dokumenta. 

- Strategija je manjkava i očito je sama sebi svrha. Od ovog dokumenta u praksi nećemo imati puno toga i žao mi je što ljudi koji su marljivo radili na donošenju ovog dokumenta nisu imali veći 'suport' politike - smatra.

Mišljenja je da Split treba ambicioznu razvojnu strategiju, ali onu koju će napokon primijeniti u praksi. 

- Banovina je puna raznoraznih strategija koje se donose da bi se ispunila forma, a onda skupljaju prašinu po bespućima arhiva gradske uprave. Ovo je samo jedna takva u nizu - zaključio je Matijević.

Martin Mladen Pauk, vijećnik Domovinskog pokreta, pak, smatra kako je Strategija razvoja Splita do 2030. godine dobar dokument i referentni okvir koji je u izradi već pet godina, te da je analiza stanja  detaljno objašnjena.

- Međutim, nije sporna analiza, nego provedba zamišljenih projekata i smjernica. Za provesti ovako opširne ideje i projekte potrebno je imati kvalitetne, samostalne i stručne kadrove u svim službama i gradskim tvrtkama - kaže. 

Bez stručnjaka, obrazlaže, sve ove ideje ostat će mrtvo slovo na papiru jer stvarni život nije crtić, film ili igrica u kojoj se bolnice, garaže i dvorane grade jednim potezom miša.

- Naša procjena je kako je kvaliteta Puljkovih kadrova debelo ispod tražene kvalitete za provedbu kompleksnih rješenja. Samo na dokumentaciju za (naslijeđene) projekte često se čeka i više od pola mandata, a to je dokaz da Puljkovi pročelnici, direktori i savjetnici nisu dorasli zadatku i nisu imenovani zahvaljujući kompetencijama - tvrdi.

Čast izuzetcima, dodao je, više-manje dugovječnim direktorima i pročelnicima koji obnašaju dužnost zbog dokazane kvalitete i sposobnosti.

- Ali, većini kadrova Ivice Puljka ne bismo povjerili i dali u ruke ovako važnu zadaću - ustvrdio je Pauk.

Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a, Tomislav Šuta je pozdravio izradu strateškog dokumenta koji je izuzetno potreban i bitan za grad i građane, a koji bi trebao postati ključan u segmentu davanja srednjoročnih smjernica za razvoj urbane sredine kao to je Split. 

Zahvalio se svima koji su sudjelovali, od institucija preko specijaliziranih stručnjaka za pojedina područja do sugrađana.

- Žao mi je što se cijeli proces vezan za izradu strateškog dokumenta nije dogodio znatno ranije s obzirom na to da su pretpostavke za to bile stvorene prije više od dvije godine - navodi. 

Prethodni strateški dokument, pojašnjava, istekao je 2020. godine, Nacionalna strategija Hrvatske je usvojena prije dvije godine i dojma je da se izgubilo dragocjeno vrijeme što će se odraziti na implementaciju strategije na terenu. 

- Također, proučavanjem strateškog dokumenta vidljivo je da se u pojedinim segmentima veže za probleme koji su iza nas, pandemijom virusa Covid-19, a nije usklađen s aktualnim krizama, globalnom ekonomskom krizom i inflacijom, kao ni s novonastalim problemima na lokalnoj razini - primjećuje.

Kaže da je pred gradskom upravom primarno, ali i pred svima, veliki izazov da se za strateški dokument usmjeren na razvoj Splita osiguraju adekvatni uvjeti kako bi se implementirao, pratio i valorizirao u korist svih građana i budućih generacija. 

- Budite sigurni da će HDZ Split učiniti sve da svojim radom i konstruktivnim prijedlozima doprinese usklađivanju s vremenom u kojem živimo i unaprjeđenju svih segmenata koji su usko vezani uz život naših građana - poručio je Šuta.

Vaša reakcija na temu