Foto: MORH Kanaderi gasili požar kod Zadra: 'Najvažnije je bilo zaustaviti širenje vatre prema autocesti'

Kanaderi gasili požar kod Zadra: 'Najvažnije je bilo zaustaviti širenje vatre prema autocesti'

Na području Galovca vatra je nakon dva sata stavljena pod kontrolu zemaljskih snaga

Dva airtractora i kanader iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH sudjelovali su dans u gašenju požara na području Galovca kod Zadra.

Kapetan posade Canadaira bojnik Željko Maljak koji je sudjelovao u gašenju požara kazao je kako su piloti airtractora u znatnoj mjeri zaustavili širenje požara do dolaska kanadera, a i zemaljske snage bile su dobro raspoređene i kontrolirale područje. 

- Zbog bure važno je bilo zaustaviti širenje vatre prema autocesti i u tome smo uspjeli te nakon dva sata angažmana požar je stavljen pod nadzor zemaljskih  snaga - iznio je bojnik Maljak.

Od početka ovogodišnje  protupožarne sezone  do jučer su  zračne protupožarne snage bile angažirane u gašenju 26 požara  (17 u Šibensko-kninskoj, 3 u Zadarskoj, 2 u Splitsko-dalmatinskoj, po 1 u Dubrovačko-neretvanskoj, Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji) dok su kopnene snage Hrvatske vojske bile angažirane dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika s ukupno 102 pripadnika.

Uz gašenje požara provedena su i 29 protupožarna izviđanja s avionima airtractor AT-802, a sveukupno su zračne PP snage ostvarile oko 210 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 6400 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca i osam tona vode i opreme do požarišta.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(49801, "");
Pregledaj komentare