Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: pixabay KAOS U MOSTARU Zaraženi preko veze izbjegao infektivni odjel, ugroženi mnogi ljudi

KAOS U MOSTARU Zaraženi preko veze izbjegao infektivni odjel, ugroženi mnogi ljudi

Problem je nastao kad se ispostavilo da je zaraženi pacijent čitav jedan dan proveo po različitim dijelovima SKB-a Mostar i bio u kontaktu s nizom osoba

Prvi pacijent u Mostaru kojem je potvrđena zaraza koronavirusom ujedno je izazvao i javno-zdravstveni i politički skandal, o čemu su se raspisali bosanskohercegovački mediji. Prije dva dana su u Sveučilišnu kliničku bolnicu (SKB) Mostar primljena dva pacijenta sa šireg područja Mostara – otac i sin, koji su se žalili na prehladu, pa su zbog respiratornih teškoća i upale pluća smješteni na Odjel za plućne bolesti.

U SKB Mostar testirani su na Covid-19 te je za oca utvrđen pozitivan, a za sina negativan rezultat. No, uskoro su iz mostarske bolnice krenule curiti informacije koje značajno kompliciraju prvotnu verziju događaja.

- Sami smo uveli virus u bolnicu - rekao je za Dnevnik.ba izvor iz SKB-a Mostar, nakon što je potvrđeno da je jedan pacijent pozitivan na koronavirus. 

Problem je nastao kad se ispostavilo da je zaraženi pacijent čitav jedan dan proveo po različitim dijelovima SKB-a Mostar i bio u kontaktu s nizom osoba. To je neizravno potvrđeno i u priopćenju Kriznog stožera HNŽ-a. Ključno je pitanje zašto je pacijent zaražen koronavirusom boravio na Odjelu za plućne bolesti umjesto na Infektivnom. Pritom je pak potencijalno prekršen i protokol koji je napravljen kako bi se što efikasnije izborili s koronavirusom. 

Prema informacijama koje cure iz SKB-a Mostar, pacijent i liječnik koji ga je smjestio na Pulmologiju su u kumskim vezama. Drugdje je pak objavljeno da su rođaci. U svakom slučaju, radilo se o primanju preko veze. Da su pacijenti lagali potvrdio je i ravnatelj SKB-a Mostar dr. Ante Kvesić.

- Najveći problem je činjenica da je pacijent u anamnezi rekao liječnicima kako nije boravio nigdje izvan Bosne i Hercegovine, pa nije ni tretiran kao potencijalno zaražen koronavirusom, nego je primljen na Odjel pulmologije, čime je ugrozio brojne živote. Mi smo u utorak zbog jednog pacijenta koji nas je krivo vodio nekoliko sati, poslali deset ljudi u izolaciju. Otac i sin su u bolnici. Kod oca smo potvrdili virus, kod sina prvi test je negativan, međutim s obzirom na to da su oba došla na pulmologiju i bili s još jednim čovjekom, sva tri smo premjestili u prostor koji smo opremili za izolaciju. Napravili smo sve po pravilima struke - rekao je Kvesić za Klix  prenosi Index.

Zbog cijelog slučaja, kako ističe, epidemiološka služba radi na traženju onih s kojima su oni bili u kontaktu, a smatra da to nije mali krug. Na društvenim mrežama se pojavio snimak čiju autentičnost Index zasad nije uspio potvrditi. Na snimku zaposlenica SKB-a Mostar, navodno medicinska sestra, govori o tome zašto pacijenti nisu odmah smješteni na Odjel za infektivne bolesti.

Vaša reakcija na temu