Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Dean Bubić KARUSEL ISTINE Škverski branitelji krenuli rutom odakle su branili domovinu

KARUSEL ISTINE Škverski branitelji krenuli rutom odakle su branili domovinu

Prvi put je organiziran

Nakon 31 godinu okupili su se suborci škverske bojne iz 114. brigade u Brodosplitu, na istom mjestu odakle su krenuli braniti domovinu.

Položili su vijence pred spomenik palim suborcima i krenuli automobilima prvim 'karuselom istine' rutom prve bitke, prema Svilaji.


- Tu smo kao spomen na dane ponosa i slave s ciljem čuvanja istine i digniteta Domovinskog rata. Nećemo dozvoliti prekrajanje istine lažima - kazao nam je Goran Kosor, predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata Brodosplit. 

Na početku rata slavna je  brigada krenula na područje drniško- sinjske bojišnice sa zadaćom uspostavljanja linije razgraničenja i zauzimanja dominantnih kota Svilaje, Turnjače i Jelinjaka i zaustavljanje jugoslavenskog Kninskog korpusa na njegovom pohodu prema Splitu.

- Četnici nisu nikada prošli tu liniju koju smo zauzeli - ponosan je Kosor.


Prije točno 31. godinu krenula je vojna kolona 1. bojne 114. brigade iz škvera ispraćena  tisućama suza i osmijeha majki, očeva, djece, žena i svojih radnih kolega.

Danas su prazni navozi, ali su obnovili sjećanja i krenuli prema Pribudama, Milešini, Gornjem i Donjem Ogorju., kako kažu, u mislima na suborce i s istinom o ratu.

Vaša reakcija na temu