Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Flickr.com Kaštela su prvi grad u Hrvatskoj koji ima Plan upravljanja obalnim područjem

Kaštela su prvi grad u Hrvatskoj koji ima Plan upravljanja obalnim područjem

Fokus dokumenta je održivi razvoj turizma baziran na kulturnoj baštini i prilagodba na klimatske promjene

Grad Kaštela prvi je grad u Hrvatskoj koji je donio Plan upravljanja obalnim područjem. Dokument je financiran iz fondova EU u okviru projekta 'CO-Evolve' u koji je uključeno 11 partnera iz osam država, a nositelj je razvojna agencija Splitsko-dalmatinske županije RERA. Cilj projekta prilagodba primorskih gradova na klimatske promjene koje  izazivaju velike ekološke, ekonomske i sociološke učinke, a jedan od oblika prilagodbe je i pametno planiranje uz pomoć dokumenata kao što je Plan upravljanja obalnim područjem.

- S obzirom na gustoću naseljenosti i blizinu mora, a neosporna je činjenica da klimatske promjene donose i porast razine mora, pokazana je visoko razvijena svijest ključnih dionika u Kaštelima, koji su prepoznali opasnosti te uz pomoć ovakvog plana, koji je strateški dokument s ciljevima, mjerama i aktivnostima koje bi u Kaštelima trebalo provesti, te se pokušavaju prilagoditi na nadolazeće uvjete i stanja – kazala je Marica Babić, zamjenica ravnatelja RERE.

Martina Baučić, koordinatorica izrade Plana i stručni voditelj izrade Jure Margeta istaknuli su kako Plan donosi nova rješenja i načine upravljanja koji će biti od koristi u planiranju, projektiranju i upravljanju obalnim pojasom. Fokus ovog Plana, kazala je Baučić, je održivi razvoj turizma baziran na kulturnoj baštini te prilagodba na klimatske promjene. 

- Temeljem analiza postavljeni su ciljevi među kojima i integralno upravljanje obalnim područjem, koje pretpostavlja nekoliko mjera i aktivnosti, Jedna od mjera je uspostava  koordinacijskog tijela na razini Splitsko-dalmatinske županije, kako bi se izbjeglo dosadašnje preklapanje nadležnosti – dodala je Baučić, dok je Margeta istaknuo kako je vrlo važno što je napravljena jedna analiza, do kućnog broja, kako bi se utvrdilo tko je, gdje, zašto, koliko i kako ugrožen. Naglasio je kako je važno da ljudi shvate da su ugroženi te da podrže aktivnosti i mjere koje su u ovom Planu predložene za realizaciju.

- U Kaštelima imamo prostor do jednog metra nadmorske visine koji je već sada ugrožen, a na tom prostoru ima oko 700 stambenih objekata. Za smanjenje ugroze postoji niz mjera, a među njima je i mjera zelene infrastrukture, odnosno povećanja zelenih površina i procjednih površina, jer mi u Kaštelima i danas imamo problem bujičnih voda. Stoga je jedna od ključnih mjera riješiti oborinsku odvodnju te primijeniti zelena rješenja, što znači procjedne površine u prometnicama, u našim dvorištima, vrtovima. Smanjimo betonske površine i smanjit ćemo probleme – zaključila je Baučić.

Jure Margeta poručio je da je normalno da obale, koje su se gradile nekoliko stotina godina prije, ne mogu danas biti u onoj funkciji kao u vrijeme kada su se gradile. 

- Ako se digne srednja razina mora i dogode sve ove druge prateće prijetnje, ta cijela niska obala doći će ispod mora. U Kaštelima ima puno takve obale i povijesnih objekata i kulturne baštine na tom području i tu je zapravo koncentrirana sva turistička infrastruktura, temelj privrednih aktivnosti ovog grada. Na žalost, to je upravo najugroženije. Treba naglasiti da su mnoge stvari do sada rađene na klasični način, prema preporuci struke koja nije uvažavala ono što će se događati u budućnosti. A budućnost će biti drugačija nego sadašnjost i cijela struka mora uvažiti to buduće stanje kako bi sve ono što se gradi moglo funkcionirati u budućnosti – kazao je Margeta.

Plan upravljanja obalnim područjem Kaštela predstavljen je na konferenciji 'Upravljanje obalnim područjem u jadranskoj Hrvatskoj' u Kaštel Lukšiću. Iz RERE poručili da im je želja iskustva u izradi Plana prenijeti na sve jedinice lokalne samouprave u priobalnom području.

- Upravo iz tog razloga na konferenciju smo pozvali predstavnike svih lokalnih zajednica u priobalju jer sve one u budućnosti moraju izraditi planove upravljanja obalnim pojasom , takav smo protokol potpisali s Europskom unijom. Isto tako ideja je i osnivanje jednog specijaliziranog ureda upravo kako bi im prenijeli naša iskustva te im pomogli kako bi što bolje upravljali obalnim područjem  - najavio je Srećko Radnić iz RERE.

Vaša reakcija na temu