Kaštela u ratu s ilegalnim odlagalištima: Treća smjena za komunalce, veće kazne, nagrade onima koji prijave počinitelje...

Kaštela u ratu s ilegalnim odlagalištima: Treća smjena za komunalce, veće kazne, nagrade onima koji prijave počinitelje...

Gradonačelnik Denis Ivanović najavio je i da će se uskoro otvoriti reciklažno dvorište i da će od sada jednom mjesečno svugdje biti postavljeni kontejneri za glomazni otpad

Kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović danas je na nelegalnom odlagalištu otpada kod spomenika dr. Franji Tuđmanu u Kaštel Lukšiću objavio mjere koje uvodi Grad, a koje se odnose na nelegalno odlaganje glomaznog, građevinskog i biootpada na javne površine.

– Grad Kaštela kreće u rat sa smećem! Razmišljamo o uvođenju treće smjene za komunalne redare koji su proteklih dana napisali četiri prekršajna naloga zbog ilegalnog odlaganja otpada. Godinama se borimo s ovim problemom i ovome napokon mora doći kraj. Razmišljamo i o uvođenju novčanih nagrada za građane koji nam prijave počinitelje, no ta mogućnost mora se razraditi kako bi vidjeli je li u potpunosti u skladu sa zakonom. Isto tako, ovim putem šaljem poruku onima koji rade ovakve prekršaje da će kazne  biti drastično povećane u odnosu na sadašnjih 1000 kuna. Nema više upozorenja građanima, od sada krećemo u pravi rat s počiniteljima kako bi u gradu nestali brojni deponiji kojih je iz dana u dan sve više. Pomoć u hvatanju počinitelja pružit će nam i policija s kojom smo održali sastanak na ovu temu – rekao je Ivanović i najavio kako će se u roku od tri tjedna otvoriti novoizgrađeno reciklažno dvorište te kako će od sada jednom mjesečno u svih sedam Kaštela i mjesnim odborima Radunu i Rudinama biti postavljeni kontejneri za glomazni otpad gdje građani mogu odložiti svoje smeće.

Dodao je i kako se spomenuti otpad, osim građevinskog, i sada može dovesti u prostor Komunalnog pogona gdje će ga zaposlenici preuzeti bez ikakve naplate te je apelirao na građane da ususret turističkoj sezoni povedu računa o izgledu svojih okućnica, prvenstveno živica koje prelaze na javne površine jer su ih po Odluci o komunalnom redu dužni uredno obrezivati i održavati.

Pročelnica Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i imovinsko pravne poslove Marija Pelivan kazala je kako prema novom Zakonu o komunalnom gospodarstvu, komunalni redari, kojih je od nedavno na području Kaštela devet, imaju znatno veće ovlasti u pogledu nadzora i sankcioniranja prekršitelja.

– Težimo razvoju turizma, želimo postati uredan grad i prema tom cilju idemo svim snagama – kazala je ona.

Građani koji imaju glomazni otpad, ako uredno plaćaju komunalnu naknadu, mogu jednom godišnje besplatno naručiti kontejner na broj telefona 021/205–206. Također, u prostoru Vlastitog komunalnog pogona glomazni otpad se zaprima svakim radnim danom uključujući i subotu u jutarnjim satima.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare
14