Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: MUP Kaštelani švercali kokain iz Nizozemske u Ujedinjeno Kraljevstvo, droga je bila skrivena u sofisticiranom skrovištu u kamionu

Kaštelani švercali kokain iz Nizozemske u Ujedinjeno Kraljevstvo, droga je bila skrivena u sofisticiranom skrovištu u kamionu

U operaciju su bili uključeni i partneri iz BiH i Italije

USKOK je podigao optužnicu protiv Kaštelana Kreše Svaline i Vedrana Perovića za šverc kokaina iz Nizozemske u Ujedinjeno Kraljevstvo, i to u sastavu zločinačkog udruženja. 

Svalinu terete da je u zajedničko djelovanje povezao Perovića i Dominika Dugandžića, kao i najmanje još tri za sada nepoznate osobe iz Bosne i Hercegovine, Nizozemske i Italije.

U realizaciji plana preuzimanja, prijevoza i prodaje droge za međusobnu komunikaciju su koristili posebno nabavljene mobitele. 

Svalina je s nepoznatom osobom u BiH dogovarao nabavu kokaina u Nizozemskoj te prodaju u Velikoj Britaniji, a s nepoznatim u Italiji preuzimanje novca i cijenu za nove količine droge. S nepoznatim iz BiH i Dugandžićem kupio je kamion DAF. U kabini su izradili poseban spremnik kapaciteta do 50 kilograma kokaina. 

Svalinu terete da je izdavao upute Peroviću kada treba preuzeti kokain i isporučiti ga u Ujedinjeno Kraljevstvo, a Perovića da je te naloge prenosio Dugandžiću. Plaćao mu je troškove puta i nagradu za prijevoz droge. 

Dugandžić je posredstvom svog trgovačkog društva Hurry up dogovarao prijevoz legalnog tereta do Ujedinjenog Kraljevstva. Odlazio je u Nizozemsku i Belgiju i preuzimao drogu za prodaju u Ujedinjenom Kraljevstvu, a prema uputama Svaline preuzimao je novac od nepoznatog u Italiji. Novac je dijelio sa Svalinom i Perovićem, dok je Svalina dio novca predao nepoznatoj osobi u BiH. 

Svalina je u rujnu 2021. naložio Peroviću da uputi Dugandžića da preuzme drogu u Nizozemskoj. Ovaj je u mjestu Sveti Ivan Zelina preuzeo teret i uputio se u Ujedinjeno Kraljevstvo. Na tom putu je preuzeo za sada neutvrđenu količinu kokaina kojeg je prokrijumčario na otok. Nepoznatom kupcu predao je najmanje dva kilograma kokaina u vrijednosti od najmanje 50 tisuća eura. 

U veljači 2022. Svalina je naložio Peroviću da uputi Dugandžića da obavi još jedan prijevoz u Ujedinjeno Kraljevstvo. Ovaj je preuzeo teret u Sloveniji i uputio se prema Ujedinjenom Kraljevstvu. Na putu je preuzeo najmanje dva kilograma kokaina i skrio ga u spremnik kamiona. Drogu je 23. veljače prokrijumčario u Ujedinjeno Kraljevstvo, ali je otkriven i uhićen. Krunski sud u Canterburyju ga je osudio na 58 mjeseci zatvora i naknadu za žrtve u visini od 190 funti. 

Osim droge Perović je optužen i da je kod sebe držao automatsku pušku sa 60 metaka. 

Svalina se na ispitivanju branio šutnjom, a Perović negirao da je činio kaznena djela. 

Među dokazima se nalaze i snimke njihovih razgovora u kojima dogovaraju detalje puta. 

Tako primjerice Svalina govori Peroviću da je potrošio puno para i da to moraju refati. Spominje i kako je Dugandžić odmarao tri mjeseca i da treba krenuti na put. 

Prvu kontrolu Dugandžić je prošao, ali onu drugu pet mjeseci kasnije nije. Utvrđeno je da je skrovište u kamionu bilo prilično sofisticirano. Bilo je dostupno i otključano dok je upaljen motor, aktiviran prekidač svjetla za čitanje u kabini i upaljeno svjetlo na krovu i kabini.

Vaša reakcija na temu