Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Kaštelanin koji je drogiran razbijao autobus pušten na slobodu, Prometu mora platiti 40 tisuća kuna štete

Kaštelanin koji je drogiran razbijao autobus pušten na slobodu, Prometu mora platiti 40 tisuća kuna štete

Zbog napada na Prometov autobus, Ivan Bilić osuđen je na djelomičnu uvjetnu kaznu

Ivan Bilić zvani Fešn iz Kaštela osuđen je za razbijanje Prometovog autobusa u Solinu na djelomičnu uvjetnu osudu po kojoj će pola godine u zatvor, dok se ostatak kazne od sedam mjeseci neće izvršiti ako u vremenu provjeravanja od tri godine ne počini novo kazneno djelo. Bilić je osuđen za dva kaznena djela, oštećenje tuđe svari i nasilničko ponašanje, za koja je dobio po osam mjeseci zatvora. 

Autobus na liniji broj 37 napao je 24. veljače oko 6 i pol ujutro u Salonitanskoj kod križanja s Kaštelanskom nakon što se prethodno upotrebom amfetamina i marihuane svojom krivnjom doveo u stanje psihotičnog poremećaja uz intoksikaciju stimulansima i kanabinoidima zbog čega nije mogao shvatiti značenje svog postupanja, niti vladati svojom voljom, svjestan da pod utjecajem stimulansa može počiniti kazneno djelo. 


Zaustavio je autobus, a kada mu vozač nije htio otvoriti vrata, iščupao je prednji lijevi brisač te njime razbio vjetrobransko staklo, pomoćno staklo vozača, dva stakla vozača, tri bočna stakla, staklo ulaznih vrata autobusa i poklopac retrovizora, nakon čega je ušao u autobus kroz razbijena vrata autobusa. Sjeo je na sjedalo vozača i pritisnuo gas. Želio je pokrenuti autobus, ali u tome ga je spriječio vozač. Izašao je iz autobusa i sa zadnjeg dijela iščupao registraciju te dio stražnjeg branika po kojem je skakao. Otvorio je poklopac motora i brisačem udarao po njemu. Napravio je štetu od 40 tisuća kuna, dok je vozača i putnike doveo u degradirajući položaj. 

Mora se liječiti od ovisnosti i platiti štetu 

Pola kazne zatvora Bilić je izdržao jer je u pritvoru bio od 28. veljače pa do objave presude 27. svibnja. Propisana mu je sigurnosna mjera obveznog liječenja ovisnosti, dok je Prometu dosuđen imovinsko-pravni zahtjev od 40 tisuća kuna. Bilić ga je dužan isplatiti u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude. Za preostali dio koji se odnosi na PDV na taj iznos, Promet je upućen u parnicu. 

Bilić je u cijelosti oslobođen plaćanja troškova kaznenog postupka. 

Na ispitivanju u Državnom odvjetništvu i pred sudom u cijelosti je priznao počinjenje kaznenih djela. Kazao je da je bio na moto partiju gdje je konzumirao drogu i veću količinu alkohola. Žao mu je što je napravio, sada se kaje. Obećao je da će ubuduće izbjegavati društva u kojima se konzumira alkohol i droga. Želja mu je da to više ne konzumira i da nađe neki posao te uzdržava maloljetnog sina koji ima osam godina. 

Sud je kao olakotne okolnosti cijenio priznanje, iskreno žaljenje i kajanje te primjereno ponašanje pred sudom i obiteljske prilike, a kao otegotne iskazanu grubost i agresivnost te dosadašnju osuđivanost za krađe. 

Vaša reakcija na temu