Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović KAZNA ZA BANKARA IZ VRLIKE Srđanu Djakoviću četiri i pol godine zatvora

KAZNA ZA BANKARA IZ VRLIKE Srđanu Djakoviću četiri i pol godine zatvora

Osuđen je za sedam kaznenih djela, banci mora vratiti 10 milijuna kuna

Srđan Djaković, bankar iz Vrlike, osuđen je danas u Splitu na jedinstvenu kaznu od četiri i pol godine zatvora za ukupno sedam kaznenih djela, četiri pronevjere i tri krivotvorenja. Uračunato mu je vrijeme u pritvoru od 19. studenog 2019. do 27. travnja 2020. godine. Sudac Mijo Galiot obavezao ga je da na ime imovinsko-pravnog zahtjeva svom bivšem poslodavcu OTP banci nadoknadi štetu od 10.215.225,15 kuna, 86.939,48 švicarskih franaka te 60 tisuća eura. 

Djaković je kao zaposlenik OTP banke u Vrlici na radnom mjestu bankara specijalista za fizičke osobe 7. studenog 2019. naručio gotovinu za poslovnicu. Novac je stigao 8. studenog. Osobno je zaprimio 550 tisuća kuna, 200 tisuća švicarskih franaka i 1,17 milijuna eura. Veći dio novca je uzeo i neovlašteno zadržao. 

Iz trezora je odnio više od milijun kuna i milijun eura te 200 tisuća franaka. Iznos od 170 tisuća kuna i 20 tisuća eura predao je sinu, 229.900 eura klijentici M. M., 100 tisuća švicarskih franaka klijentici Z. U. S ostatkom je istog dana pobjegao u BiH preko prijelaza Vinjani Donji oštetivši OTP banku za najmanje 8.892.524,60 kuna. 

Tijekom istrage slučaja otkrilo se da je Djaković od početka 2007. do ožujka 2018. u više navrata protupravno prisvajao novčana sredstva s depozita klijentice Z. U. kojoj je predao 100 tisuća franaka prije bijega u BiH. Radilo se o više od 86 tisuća švicarskih franaka i 60 tisuća eura. Za taj iznos oštećena je OTP banka koja je klijentici nadoknadila štetu. 

Osuđen je i zbog toga što je neosnovano prisvajao novčana sredstva s depozita klijenta J. P. koji je preminuo 2007. Prisvojio je više od 90 tisuća kuna. Banka je obeštetila zakonske nasljednike. 

Tu je i slučaj klijentice M. M. kojoj je prije bijega predao veću količinu eura. S njenog oročenog depozita od 146 tisuća eura protupravno je još 2011. prisvojio 47.526,73 eura. Ostatak je oročio te nastavio s prisvajanjem deponiranih sredstava. Ugovore je obnavljao, ali ih nije prijavljivao u sustavu banke. Prilikom zatvaranja ispostave u Vrlici pronađen je pokidan ugovor o depozitu s klijenticom u iznosu od 225.303.36 eura iz ožujka 2018. te je banka nakon reklamacije i vještačenja isplata od 2010. godine pa nadalje obeštetila klijenticu za 196.403,90 eura. Šteta OTP banci iznosi 1.232.654,74 kuna. 

Djaković je uhićen nakon povratka u Hrvatsku. U pritvoru je proveo pola godine, a na sudu se branio da je upao u poslovne teškoće zbog preprodaje hotela na Jahorini u BiH. Djaković tvrdi da ga je kupio s partnerom 2007. uz uvjerenje da će se dobro prodati. Kazao je kako je uložio dosta svog novca, ali to nije bilo dovoljno pa je uzeo novac od štediša i od lihvara, tj. kamatara. I partner se zadužio u lihvara. Očekivali su da će sve vratiti prodajom hotela. 

Uložili su dosta u obnovu, Djaković kaže da je prodao stan i digao kredit te vratio dug, ali partner nije. Umro je 2017. godine, a dug je ostao na njemu i partnerovoj udovici. Nakon velikih pritisaka i prijetnji uzeo je novac iz banke kako bi podmirio lihvare i obaveze hotela. U BiH je našao osobu od povjerenja da ga zastupa u prodaji hotela jer je znao da će kazneno odgovarati u Hrvatskoj. Dragovoljno se vratio i predao. Kaže da to ne bi napravio da je imao kriminalne namjere. 

Od samog početka mu je bilo krivo i žao zbog propasti poslovnog projekta, ne samo zbog financijskog gubitka, već i zbog gubitka osobnog i profesionalnog ugleda, što ga je na koncu koštalo i razvoda braka, naveo je u obrani. Iskreno mu je žao i kaje se zbog svega. Ustvrdio je kako je novac uzeo da spasi svoju obitelj i obitelj pokojnog prijatelja. Nada se da će prodajom hotela uspjeti povratiti bar dio uloženog. Tvrdi da ne bježi od obaveza.

Vaša reakcija na temu