Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com KBC SPLIT MORA PLATITI POLA MILIJUNA KUNA Umjesto da ženu hitno porode, liječnici otišli na kolegij

KBC SPLIT MORA PLATITI POLA MILIJUNA KUNA Umjesto da ženu hitno porode, liječnici otišli na kolegij

Splitska bolnica tvrdila je da su sve napravili po pravilima struke, vještaci su zaključili drukčije

Splitski KBC izgubio je spor sa supružnicima koji su tužili bolnicu zbog nestručno vođenog poroda na Klinici za ženske bolesti i porodništvo što je rezultiralo rođenjem mrtvorođenog muškog djeteta. KBC mora platiti 440 tisuća kuna odštete i 74 tisuće kuna troškova parničnog postupka. 

U tužbi je navedeno da je tužiteljica primljena u 5 sati na Kliniku s jakim i učestalim trudovima te da je neželjeni rezultat poroda posljedica propusta djelatnika bolnice da provođenjem svih raspoloživih metoda praćenja fetalnog stanja dođu do pravilne dijagnoze stanja fetusa i pravodobno izvrše porod carskim rezom. Zbog nesavjesnog i nestručnog vođenja poroda i propusta u dijagnosticiranju potrebe za ranijim dovršenjem porođaja carskim rezom, porod tužiteljice nije dovršen na planirani način, već je rezultirao smrtnim ishodom. 

KBC je u odgovoru na tužbu osporio osnovu i visinu tužbenog zahtjeva uz obrazloženje da su djelatnici Klinike porodili tužiteljicu u skladu s pravilima struke i u skladu s mogućnostima suvremene medicine. Negirali su bilo kakvu liječničku pogrešku koja bi bila u uzročno-posljedičnoj vezi sa smrću novorođenčeta. 

U ključnim trenucima ostavljena bez liječničkog nadzora 

Ipak, sudski vještaci, čiji je nalaz bio presudan, zaključili su drugačije. Oni su utvrdili uzročno-posljedičnu vezu između zakašnjele odluke o dovršenju porođaja i smrti djeteta. Patolog je utvrdio da je dijete umrlo zbog asfiksije - gušenja. Vještaci smatraju da liječnici nakon primanja tužiteljice u rađaonicu nisu adekvatno procijenili težinu rizika trudnoće nakon izvantjelesne oplodnje, kao i patološki CTG zapis s početkom snimanja u 6 sati. Porod je dovršen u 8 sati hitnim carskim rezom. Prekasno. 

U presudi se navodi kako iz iskaza svih saslušanih liječnika Klinike proizlazi da nitko od liječnika nije donio odluku da bi bilo potrebno dovršiti porođaj carskim rezom unatoč tome što je CTG već na početku snimanja pokazao bradikardiju, tj. smanjenje brzine otkucaja srca te da je tužiteljica u ključnom trenutku ostavljena bez liječničkog nadzora, i to zbog toga što su liječnici noćne i jutarnje smjene bili na stručnom kolegiju. 

Tužiteljica je tako navela da se od 7.15 do 7.45 nije pojavio nitko od liječnika, premda je imala izrazito jake trudove. Kada su se liječnici vratili s kolegija nastupila je panika. Dali su joj nekakav papir na potpis, a potom je uspavali. Kada se probudila, liječnici su joj kazali da im je iskreno žao zbog svega. Suprugu nisu htjeli ni reći što se dogodilo iako je zvao bolnicu više puta. Kada je došao na Kliniku, izrazili su mu sućut, ali je još sat vremena držan u neizvjesnosti oko sudbine supruge i djeteta. 

Vaša reakcija na temu