Foto: Facebook Kerum osuđen za prijetnju Ivoševiću, sud se nada da će zbog kazne promijeniti ponašanje

Kerum osuđen za prijetnju Ivoševiću, sud se nada da će zbog kazne promijeniti ponašanje

Šef HGS-a dobio je šest mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje od dvije godine

Željko Kerum nepravomoćno je osuđen za prijetnju aktivistu Bojanu Ivoševiću na predloženu kaznu, šest mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje od dvije godine. Sud je prihvatio argumente Općinskog državnog odvjetništva u Splitu te izdao kazneni nalog kojim je obavezao Keruma i na plaćanje troškova postupka u iznosu od 1000 kuna. 

Suđenja nije bilo. Ako Kerum prigovori na kazneni nalog, a što valjda hoće, onda se postupak vodi po uobičajenoj 'špranci'. Optužnica ide pred optužno vijeće, u slučaju potvrđivanja, koje je izvjesno, saziva se glavna rasprava i na koncu donosi presuda na koju se stranke opet mogu žaliti. 

Državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv Keruma 15. srpnja. Mjesec dana ranije zaprijetio je Ivoševiću čupanjem gučka revoltiran što ga je na Dalmatinskom portalu nazvao malignim tumorom Splita. Policija je odmah reagirala te pozvala Ivoševića na razgovor. Zanimalo ih je je li prijetnju shvatio ozbiljno. Nakon što je Ivošević rekao da jest, policija je podnijela kaznenu prijavu. Sve se dogodilo uoči parlamentarnih izbora na koje je Kerum izašao, no bez nekog većeg uspjeha. 

U presudi se navodi da je Kerum 12. lipnja u 17.59 u nakani da kod Bojana Ivoševića izazove osjećaj straha, reagirajući na komentar o njegovom političkom djelovanju koji je objavljen istog dana na Dalmatinskom portalu, sa svog mobilnog telefona uputio novinarki Živani Šušak Živković poruku nazvanu 'Odgovor Ivoševiću' kako bi je javno objavila. 

'Ivoševiću je uputio riječi: 'Spomeni me još jednom, gučak ću ti iščupati'. Poruku je novinarka proslijedila Ivoševiću, što je kod njega izazvalo osjećaj straha za njegov tjelesni integritet', stoji u presudi. 

Evo što je napisano u obrazloženju: 

'Iz podataka u spisu te dokumentacije proizlazi osnovanost optužnice i ponašanje kojim bi okrivljenik ostvario obilježja kaznenog djela koje mu je stavljeno na teret. Uzimajući u obzir sve okolnosti, ali isto tako i potrebu da se jedan ovakav društveni čin sankcionira, sud smatra kako su se ostvarili uvjeti za izricanje uvjetne osude kojom se mogu ostvariti ciljevi specijalne prevencije u ovom slučaju. Po ocjeni suda, izricanjem ovako odmjerene kazne mogu se ostvariti ciljevi specijalne i generalne prevencije, tj. u dovoljnoj mjeri utjecati na okrivljenika da promjeni svoje ponašanje i suzdrži se od činjenja kaznenih djela, odnosno utjecanja i na sve ostale počinitelje ovakvih i sličnih kaznenih djela, ali i na svijest građana o pogibeljnosti kaznenih djela i pravednosti kažnjavanja njihovih počinitelja', navedeno je u obrazloženju.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(75637, "");
Pregledaj komentare