Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Kerumova sestra srušila kuću don Lovre Katića, radit će dvokatnicu s poslovnim prostorima

Kerumova sestra srušila kuću don Lovre Katića, radit će dvokatnicu s poslovnim prostorima

Grad Solin nije iskoristio pravo prvokupa prije 20-ak godina

Nema više rodne kuće don Lovre Katića, nadaleko poznatog svećenika, povjesničara i pisca. Dotrajali objekt na ulazu u centar Solina srušila je Kerumova sestra Mara Sapunar, supruga Petroslava Sapunara, predsjednika Županijske skupštine. Na mjestu stare kuće gradit će se moderno zdanje na dva kata s poslovnim prostorom u prizemlju. 

Kuća don Lovre Katića od 70-ih imala je zaštitu konzervatora, a Grad Solin nije prije 20-ak iskoristio pravo prvokupa i kupio je od nasljednika kako bi u njoj uredio muzej don Lovre Katića i starog Solina, već je to napravio Željko Kerum, koji je u to doba bio u naponu snage. Prije desetak godina darovao ju je sestri, a nakon što su s nekretnine skinute hipoteke, stara kuća je srušena kako bi napravila mjesta za novu. 

'Žao nam je, jasno, što Grad Solin nije kupio rodnu kuću don Lovre Katića kada su je nasljednici prodavali. Da se sada prodaje, sigurno bi je kupili. Kuća je statički bila u jako lošem stanju i gotovo sigurno bi je trebalo rušiti. Ovo što se sada radi na toj lokaciji je u skladu s važećim GUP-om. Projekt je došao i na Savjet za prostorno uređenje, neke stvari smo korigirali vezano za oblik zgrade i boju, a u razgovoru s investitorom dogovoreno je da se na novu zgradu postavi spomen ploča don Lovri Katiću iz 1987. godine', kazao nam je solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević.

Vaša reakcija na temu