Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: HRT KERUMOVO DIVLJANJE NE PRESTAJE Nakon reporterke Nove TV izvrijeđao i novinara Slobodne Dalmacije

KERUMOVO DIVLJANJE NE PRESTAJE Nakon reporterke Nove TV izvrijeđao i novinara Slobodne Dalmacije

‘A tko ste vi? Ma ti si go..u brat! Alo! Ti si isto go..u brat, snimi i ti, alo... Jesi čuja sad!‘

– A tko ste vi? Ma ti si go..u brat! Alo! Ti si isto go..u brat, snimi i ti, alo... Jesi čuja sad!

Tako je završio dvominutni razgovor novinara Slobodne Dalmacije Vinka Paića sa Željkom Kerumom, a prije nego što je poklopio slušalicu nije propustio priliku još me jednom počastiti riječima kako je novinar 'go..u brat'.

A sve je počelo ovako.

– Aloooo?

– Dobro jutro, Vinko Paić, novinar Slobodne Dalmacije. Je li gospodin Željko Kerum?

– Je, recite.

– Dobro jutro, gospodine Kerume. Ispričavam se ako smetam. Htio sam vas zamoliti za komentar. Jučer je izašao video u kojemu ste izvrijeđali novinarku Nove TV Emu Branicu.

– Eee? – upitao je Kerum, na što sam mu ponovio svoj upit. Nakon kratke stanke uslijedio je njegov poduži monolog.

– Nisam ja nju vrijeđao, vrijeđala je ona mene. Prvo, ona je meni poslala poruku u nedjelju u 18.30, kad je neradni dan, a ja imam troje malodobne djece i s obitelji sam. Naravno, neradni je dan, nisam komentirao ništa. U ponediljak ujutro sam joj napisao poruku jer je ona tražila izjavu, ja sam rekao u ponediljak ujutro dok je radni dan da mogu dat izjavu.

Naravno, ona se nije javljala, jer ko zna kad je legla i kad se digla, onda je ispalo tako kako je ispalo. Posli me opet zvala posli radnog vrimena. I onda san ja reagirao kako san reagirao. To je moj stil. Ja ne mislim da je to vrijeđanje. Svak ima svoj stav i svoj stil, to je moj, a kakav je njezin ili vaš, u vaše odluke i vaše načine komuniciranja ne ulazim. Znači, ja iman svoja prava i poštivam tuđa. Ali ovdje je jasno o čemu se radi.

– Ali, gospodine Kerume, zar nije vrijeđanje kad curi koja normalno radi svoj posao kažete 'jeste li vi danas popili tablete', 'štraca ste', 'jeste nadrogirani?' – pita ga novinar.

– A kako vi znate šta je normalno, a šta nije normalno? Vi tu kao mene zovete da branite kolegicu, jel? Zašto ne bi nekad branili mene?

Kad mu je novinar odgovorio da smatra kako nije u redu da na ovakav način komunicira s novinarima, uslijedila je prava provala bijesa.

Novinarka Ema Branica, čija će reportaža o stečaju hotela 'Marjan' biti emitirana u večerašnjem 'Provjerenom', prošla je još gore.

Na Emino pitanje zašto joj sve to govori, samo je nastavio s vrijeđanjem, još ružnije.

– Vjerojatno se iz noći liječite jer ste po noći bili ili pijani ili drogirani, i vas je tu angažiralo, reporterku koja ne razumi ni ku..a. Daj, e, vidi, budaletino glupa, jedi go..a, ti i tko te naručio – rekao joj je Kerum, kojemu ovo nije prvi, a vjerojatno, nažalost, ni posljednji put da ovako komunicira s novinarima.

Jednom se tako obrušio i na novinarku HRT-a Ivanu Šilović, a prije osam godina, dok je bio splitski gradonačelnik, Općinski sud u Splitu nepravomoćno ga je osudio zbog klevetanja i vrijeđanja novinara T-portala Damira Petranovića, odredivši mu jedinstvenu kaznu od 60 dnevnih dohodaka ili 31.999,80 kuna.

- Što se tiče ispada koji sam doživjela radeći tu priču, ali i takve komunikacije prema novinarima općenito – to je jednostavno neprihvatljivo, rekla je Ema Branica i dodala:

- Ono što cijelu situaciju čini još tragičnijom jest činjenica da ovo nije izuzetak, niti prvi put da ovakvo ponašanje dolazi od javnih osoba, politički moćnih. Mi novinari smo na udaru uvijek i svakome: sve češće doživljavamo uvrede, prijetnje, zastrašivanja, ja osobno čak i fizički napad. Tome se mora stati na kraj, treba jasno i glasno, ne riječima, već djelima pokazati da kao društvo to ne toleriramo.

Njezina reportaža o hotelu Marjan, ističe, jedna je od onih privatizacijskih priča u kojoj su radnici, ali i država ostali izigrani.

Kerum je zaprijetio i time kako posjeduje njene kompromitirajuće snimke te ju je klevetao da je uzela mito. Prostački ispad nije se zaustavio na tome pa je urednici Provjerenog Ivani Paradžiković umjesto isprike uputio još niz uvreda, što će sve biti emitirano u večerašnjoj emisiji.

Hotel Marjan trebao je biti vrh Kerumove poduzetničke karijere. Društvo Adriatic, u čijem je bio vlasništvu, od Fonda za privatizaciju 2005. godine kupila je njegova tvrtka Neva Kerum po cijeni od 170 milijuna kuna, gotovo trostruko više od traženog iznosa.

Država je odabrala baš njegovu ponudu jer se Kerum obvezao na dokapitalizaciju u iznosu od 190 milijuna kuna iz vlastitih sredstava, bez zaduživanja društva Adriatic, odnosno hotela.

Također, obvezao se zadržati sve radnike i u roku od tri godine zaposliti ih još stotinjak. U prosincu 2010. govorio je kako je riječ o najvećoj investiciji u Hrvatskoj i kako će hotel biti gotov do ljeta. Deset godina kasnije – milijuni eura duga, radnici bez plaća i banka koja želi svoj novac. I Kerumove uvrede za one koji se o svemu tome raspituju, piše Slobodna Dalmacija.

Vaša reakcija na temu