Klis traži investitore za gradnju hotela s četiri zvjezdice

Klis traži investitore za gradnju hotela s četiri zvjezdice

Natječaj za prodaju općinskog zemljišta trebao bi se uskoro raspisati

Općina Klis odlučila je pokrenuti postupak prodaje zemljišta za izgradnju hotela s četiri zvjezdice. Prije pola godine su pokrenuli izradu 3D simulaciju na kojoj se vidi kako će hotel izgledati u prostoru, a za mjesec ili mjesec i pol dana raspisat će natječaj za prodaju 20.000 metara četvornih općinskog zemljišta vrijednog oko 11 milijuna kuna. Općina će na temelju idejnog rješenja pokrenuti daljnje postupke ulaska u katalog Agencije za investicije i konkurentnost i u katalog investicija Ministarstva turizma koji će ovaj projekt predstaviti potencijalnim investitorima.

- Ovo nije običajna praksa, ali naš posao je štititi ambijent, prostor i stanovnike. Ako možemo naći investitora koji se može uklopiti u ambijent odlično, a ako ne onda ćemo krenuti u nekom drugom smjeru. Moguće su izmjene projekta, ali u manjem obimu jer ne dolazi u obzir da budućim generacijama ostavimo problem u prostoru. Hotel se sastoji od tri objekta i tlocrtno podsjeća na Klišku tvrđavu. Nastojalo se kaskadnim oblikom ući u prostor bez da se bojama ili bilo čime drugim odudara od ovog ambijenta na kojem je to predviđeno. Rješenje je dobro, pogled je jedinstven, a idu nam u prilog i rezultati analize turističkih kapaciteta Splitsko-dalmatinske županije koja je pokazala da se samo na ruralnim područjima mogu povećavati kapaciteti - rekao je Jakov Vetma, načelnik Klisa.

Prema zamišljenom idejnom rješenju hotel bi trebao imati 93 sobe, a sa sjeverne stane zemljišta ostavljena je mogućnost gradnje deset vila ili bungalova. Osim prihoda od prodaje zemljišta, Općina bi značajna sredstva uprihodila od komunalne naknade i doprinosa. U ovako zamišljenom obliku hotel bi zapošljavao 60 djelatnika što je velika stvar za Općinu koja ima 5000 stanovnika. 

- Ako netko dođe, zemljište je čisto, a jedan od uvjeta natječaja bit će i brzina izgradnje objekta za što ćemo aktivirati bjanko zadužnice da nam se ne dogodi da netko ovdje napravi grube radove i da hotel nikada ne napravi - kaže Josip Didović, predsjednik Općinskog vijeća te dodaje kako je teško procjenjivati vrijednost projekta.

- Bez hotela nema destinacije. Bez ovakve investicije mi ne možemo govoriti o kvalitetnom razvoju. Ovo što radimo danas je obrnuti postupak, a htjeli smo zapravo vidjeti kako bi ta investicija zapravo izgledala u prostoru da se ne bi dogodila šaka u oko u vizuri Klisa. Naš Prostorni plan se štitio od osnutka Općine do danas, visoke i velike zgrade koje uništavaju vizuru i prostor nisu bile prihvatljive niti jednoj garnituri vlasi u Općini - rekao je Vetma i naglasio kako je odluka o prodaji zemljišta za potrebe gradnje hotela donesena jednoglasno.

Općina Klis ove godine bilježi povećanje noćenja za 52 posto, a broj posjetitelja Kliške tvrđave povećao se za 60 posto.

- Turizam kao gospodarska grana koja je dominantna u Hrvatskoj dogodila se i Općini Klis, ali naša prednost je bila u tome što smo u razvoj destinacije krenuli od nule s mogućnošću da kroz prostorno planiranje i dinamiku razvoja točno utvrdimo što želimo i to rasporedimo po određenim godinama da znamo kada će se što događati kako ne bi stvorili sukob razvoja općine, razvoja turizma s  razvojem lokalnog stanovništva. To nam je bio ključ jer vidimo da se, ne samo u Hrvatskoj nego i u po Europi, događaju problemi s menadžmentom upravljanja destinacijom gdje nagli razvoj turizma 'pojede' određene  dijelove. Mi to sebi ne želimo dozvoliti - zaključuje Vetma.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare