Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
KOČI LI GRAD SPLIT? U kompleksu na Bačvicama bez kave, ukidaju se minimalni tehnički uvjeti ugostiteljskim objektima!

KOČI LI GRAD SPLIT? U kompleksu na Bačvicama bez kave, ukidaju se minimalni tehnički uvjeti ugostiteljskim objektima!

'Upravni odjel za urbanizam nije nam dostavio podatke potrebne za predradnje za koncesiju'

Splitsko-dalmatinska županija je počela ukidati minimalne tehničke uvjete ugostiteljskim objektima na Bačvicama. Posljedica je to odluke splitskog Gradskog vijeća iz ožujka ove godine, kada je usvojen zaključak o sklapanju nagodbe s Republikom Hrvatskom oko poslovnog kompleksa Bačvice. Posljedično, za to područje morat će se dati koncesija. Iz Banovine, kaže Matea Dorčić, županijska v.d. pročelnica za turizam i pomorstvo, nije im dostavljena potrebna dokumentacija, stoga ne mogu pokrenuti pripremne radnje za pokretanje procedure dodjele koncesije na pomorskom dobru.

- Očigledno je i nedvojbeno da će se na predmetnom području provesti upis pomorskog dobra u zemljišne knjige. Nakon upisa u zemljišne knjige kao pomorsko dobro, treba ishoditi koncesiju na pomorskom dobru za gospodarsko korištenje - objašnjava Dorčić.

Prilikom određivanja roka za koncesiju, obrazlaže, uzima se u obzir namjena, opseg i visina potrebnih ulaganja te ukupni gospodarski učinci koji se postižu koncesijom. 

Odredbama Zakona o koncesijama definirane su pripremne radnje. Pripremnim radnjama smatraju se tako, detaljna je Dorčić, osobito izrada studije opravdanosti davanja koncesije ili analize davanja koncesije. 

- Svakako potrebno je utvrditi uporabljivost, odnosno dokaz o legalnosti prostora na predmetnoj mikrolokaciji. Isto tako, Upravni odjel za turizam i pomorstvo, ako se dokaže da je Županijska skupština nadležni davatelj koncesije, po službenoj dužnosti će zatražiti uvjete, suglasnosti, mišljenja javno pravnih tijela - predočila je. 

Ukratko, ako se studijom opravdanosti davanja koncesije ili analizom davanja koncesije dokaže da se uložena sredstva u pomorsko dobro mogu amortizirati u roku do 20 godina, tada će Splitsko-dalmatinska županija biti ovlaštena za provođenje postupka dodjele koncesije na predmetnoj mikrolokaciji.

Stoga su od Banovine, konkretno Upravnog odjela za urbanizam, tražili da im dostave projektno tehničku dokumentaciju, kao i građevinske te uporabne dozvole ili druge odgovarajuće akte za kompleks na Bačvicama.

- Kako nam do danas nije dostavljena potrebna dokumentacija, s tim u svezi, ne možemo pokrenuti pripremne radnje za pokretanje procedure dodjele koncesije na pomorskom dobru sukladno pozitivnim zakonskim propisima - tvrdi.

Dorčić navodi i kako su bili primorani obratiti se nadležnom Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture za pomoć radi sprječavanja nastanka štete i brige o javnom interesu, zatim Carinskoj upravi, Gradu Splitu, Splitskoj obali i Županijskom državnom odvjetništvu.

- Obratili smo se jer se trenutno u kupališnom poslovnom kompleksom možebitno obavlja gospodarska djelatnost bez pravne osnove na pomorskom dobru (restorani, bistroi, caffe barovi i sl.), a ne možemo započeti s pripremnim radnjama za koncesiju - obrazložila je zašto su tražili pomoć.

- Ovo Upravno tijelo je započelo s upravnim postupcima ukidanja rješenja o utvrđenim minimalnim uvjetima za ugostiteljske objekte za koje ima saznanja da više nemaju pravo korištenja predmetnih prostora - otkrila je.

Također je od Splitske obale  zatražen popis svih ugostitelja s kojima su raskinuti ugovori o zakupu.

- Navedeni popis do sada nismo zaprimili - iznijela je.

Na koncu kaže i da nema saznanja o postupanjima javnopravnih tijela, kao i postupcima Splitske obale i Županijskog državnog odvjetništva oko pravnog postupka za stupanje u posjed u kupališno poslovnom kompleksu na Bačvicama.

Vaša reakcija na temu