Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pobjednica KodiraONE u društvu Studenac Digital tima Pobjednica KodiraONE u društvu Studenac Digital tima
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

KodiraONA - natječaj koji ruši rodne stereotipe

Kako bi dodatno motivirao žene na obrazovanje i karijeru u STEM području, Studenac je pokrenuo projekt kojim potiče rodnu ravnopravnost u tehnološkom sektoru

U svijetu gdje tehnologija oblikuje svaki aspekt našeg života, važno je osigurati da svi, neovisno o spolu ili bilo kojoj drugoj odrednici, imaju jednaku priliku za napredak. Među brojnim primjerima nejednakosti, posebno se ističe spolna neravnopravnost na pojedinim obrazovnim razinama, posebno na područjima znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM). Naime, unatoč iznimnom porastu broja žena u visokom obrazovanju, one su još uvijek nedovoljno zastupljene u navedenom području.

Svjestan ovog izazova trgovački lanac Studenac pokrenuo je natječaj KodiraONA kako bi potaknuo žene da se odvaže na karijere u tehnološkom sektoru. Cilj je natječaja, koji je debitirao prošle godine, osnažiti žene putem stručnog mentorstva, pružajući im ne samo platformu za dokazivanje stručnosti, već i priliku za izgradnju karijere uz podršku iskusnih profesionalaca. Ove godine, KodiraONA je još jednom pokazala svoju snagu, a titulu pobjednice osvojila je Iva Tereza Čagalj, studentica druge godine diplomskog studija Podatkovna znanost i inženjerstvo na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) u Splitu, koja je svojim izvanrednim rješenjima osvojila žiri.

Iva Tereza Čagalj, pobjednica drugog izdanja natječaja KodiraONA

Put prema uspjehu 

Iva Tereza je pokazala kreativan pristup u rješavanju problema te iznimnu sposobnost na području analize podataka. Naime, postavljeni zadatak natječaja, klasifikacija trgovina Studenca prema turističkom i ne-turističkom karakteru sukladno utjecaju ljetne sezone i povećanom broju kupaca, nije bio nimalo jednostavan. 

'Natječaj je od mene zahtijevao ne samo stručnost u području strojnog učenja, već i sposobnost snalaženja s nepotpunim podacima. Posebno mi je bilo zanimljivo istraživanje i pronalaženje dodatnih informacija kako bih uspješno riješila izazov', prisjetila se Iva Tereza svojih početnih koraka u natječaju. 

Kao dio nagrade, pobjednica natječaja sudjelovala je u šestotjednom mentorskom programu Studenca

Mentorski program Studenca

No, još veći izazov i prilika za rast uslijedili su nakon osvajanja KodiraONE, kroz šestotjedni mentorski program koji je bio dio njene nagrade. Tijekom šest tjedana rada uz stručnjake iz Studenac Digital tima, Iva Tereza je imala priliku primijeniti teorijsko znanje na stvarne poslovne izazove. 

'Mentorski program Studenca omogućio mi je da teorijsko znanje stečeno na fakultetu primijenim u praksi, odnosno na stvarnim zadacima. Kroz rad s timom Studenac Digitala, produbila sam svoje razumijevanje teorijskih koncepata i razvila praktične vještine ključne za uspješan profesionalni razvoj u realnom sektoru', poručila je Iva Tereza, dodajući kako je ovo iskustvo bilo neprocjenjivo za njezin daljnji profesionalni razvoj. 

Iva Tereza više je puta naglasila kako joj je suradnja sa Studenac Digital timom bila  iznimno inspirativna i važna za oblikovanje njezinih budućih profesionalnih ciljeva. 

'Suradnja sa stručnjacima kao što su Ivan, Leo, Ana, Nikolina i Aleksandar bila je izuzetno korisna, ugodna i pozitivna. Njihova spremnost da mi pojasne svaki aspekt svog posla omogućila mi je dublje razumijevanje različitih uloga unutar tima i usmjerila me u daljnjem formiranju vlastitih profesionalnih ciljeva', rekla je Iva Tereza, koja je osim mentorskog programa osvojila i pretplatu na edukativnu platformu Coursera.

KodiraONA ruši stereotipe

Na koncu je Iva Tereza istaknula važnost projekata poput KodiraONE koji ne samo da pružaju odličnu priliku za profesionalni napredak, već i pomažu u rušenju dugogodišnjih barijera te stereotipa unutar tehnološkog sektora. 

'Ovakvi projekti potiču raznolikost i pomažu u stvaranju ravnomjernije zastupljenosti spolova u STEM području. Oni ženama pružaju priliku za pokazivanjem svojih vještina i znanja, ohrabrujući ih i otvarajući im brojne mogućnosti', objasnila je Iva Tereza, dodajući kako svim studenticama preporučuje prijavljivanje na KodiraONA natječaj kao idealnu priliku za razvoj njihovih potencijala, vještina te izgradnju mreže profesionalnih odnosa.

Primarni cilj KodiraONE je potaknuti žene da se odvaže na karijere u tehnološkom sektoru

Studenac vjeran promicanju ravnopravnosti u tehnološkom sektoru

Iz Studenca su naglasili kako ostaju predani misiji promicanja ravnopravnosti spolova u tehnološkom sektoru kroz projekte poput KodiraONE. Naime, osim što ženama pruža priliku za pokazivanjem svojih vještina, KodiraONA ih i aktivno podržava kroz mentorski program, osiguravajući stjecanje dragocjenih iskustva koja će im pomoći u daljnjem razvoju karijere. Kroz suradnju s iskusnim stručnjacima, sudionice dobivaju jedinstven uvid u stvarne poslovne izazove čime se pripremaju za buduće uspjehe. 

Studencu vjeruju kako raznolikost nije samo pitanje ravnopravnosti, već ključna komponenta koja donosi nove perspektive, potiče kreativnost i inovacije te osigurava dugoročni uspjeh u poslovanju. Upravo zbog toga, Studenac će nastaviti ulagati u projekte koji promiču ravnopravnost i potiču uključivanje žena u tehnologiju, stvarajući inkluzivniji i inovativniji tehnološki sektor. 

Vaša reakcija na temu