KOHABITACIJA U SPLITU Banovina traži komunalne redara, a Livaja cijelu godinu drži štekat bez ugovora

KOHABITACIJA U SPLITU Banovina traži komunalne redara, a Livaja cijelu godinu drži štekat bez ugovora

Ugovor je potpisan, ali tek što se o tome raspitao vijećnik Jakov Prkić

Sjećate se kako su se prije dvije godine mjerili centimetri u centru grada? Novi gradonačelnik Andro Krstulović Opara bio je izuzetno nezadovoljan ekspanzijom štekata pa su ugostitelji po kratkom postupku stavljeni u granice zakupa. Mjerilo se, računalo, stavilo pločice s grbom Grada, smijenilo šefa komunale Špira Cokarića. Djelovalo je tada kao da se gradska vlast spremna uhvatiti u koštac s gorućim problemom Splita.

Godinu dana kasnije Slobodna Dalmacija pita što je s ugovorom o zakupu javne površine u Ulici Mile Gojsalića u kojoj radi restoran Toć Kerumovog operativca Ivice Livaje. Ugovora nema, u Banovini kažu taman je stigao zahtjev. Sad ćemo to riješiti. Bio je 27. kolovoza prošle godine.

Što mislite, kada je ugovor na koncu sklopljen i potpisan? Nećete vjerovati, tek deset mjeseci kasnije, 29. lipnja ove godine, i to za razdoblje od 2. lipnja 2018. do 1. lipnja 2019. Teško je ne uočiti, ali ugovor je potpisan za razdoblje koje je isteklo.

Vjerojatno se ni to ne bi dogodilo da par dana ranije u Banovinu nije stigao upit vijećnika Jakova Prkića. Pitao je što je s ugovorom. 

Odjednom potpisali, platili i sklopili novi ugovor

I mi smo tražili odgovor od Grada Splita kakvog smisla ima potpisati ugovor za razdoblje koje je isteklo, je li komunalno redarstvo postupalo budući da je očito da Livaja nije imao ugovor, a koristio je javnu površinu te koliko je naplaćeno za zakup javne površine i kako Grad misli regulirati ovu situaciju ubuduće.

Ništa nam nije odgovoreno.

Ono što smo neformalno doznali nije preveliko iznenađenje. Komunalno redarstvo nije postupalo prema Livaji i restoranu, unatoč tome što nije sklopljen ugovor za zakup javne površine. Koliko smo doznali, vlasnik tvrtke Adoro, Livajin nećak, nekoliko je puta pozivan na potpis ugovora u gradsku upravu, no potpisao ga je tek neki dan. Ugovor je potpisan, a cjelokupno dugovanje od 12 i pol tisuća kuna plaćeno kako bi se mogao napraviti ugovor za iduću godinu. Taj je i solemniziran za razliku od prvog koji nije mogao na ovjeru kod bilježnika jer je istekao rok za solemnizaciju.

Livaja: Sve je plaćeno! Prkić: Ovo je sumnjivo


Kontaktirali smo Livaju. On tvrdi da je sve u najboljem redu, da postoje ugovori i da je sve plaćeno. Nije znao u detalje točno kada. Kaže i da je to restoran njegovog nećaka i da on samo dolazi tamo.

'Sumnjivo je što je ugovor potpisan samo dva dana nakon mog upita. Bi li ugovor bio uopće sklopljen da nisam pitao? Ugovor je potpisan retroaktivno, što vjerojatno znači da u navedenom periodu nije ništa ni plaćeno za zakup javne gradske površine, već će to biti učinjeno naknadno. Također mi nije jasno kako je moguće naplatiti zakup javne površine za razdoblje od 2. lipnja 2018. do 17. rujna 2018. jer je tek tada izdano rješenje MUP-a na temelju izrađenog prometnog elaborata. Jasno je kako se išlo u izradu elaborate tek nakon medijskih natpisa prošle godine. Da mediji nisu spominjali, vjerojatno se ne bi ništa dogodilo. Nevjerojatno je da ne postoji javno dostupan popis zakupnika javnih gradskih površina na mrežnim stranicama grada. Svaki naš sugrađanin ima pravo na takve informacije i one mu moraju biti lako dostupne. Kada to riješimo, više neće biti sličnih problema i nesporazuma', komentirao je slučaj Prkić.   

Bizarno nakon svega zvuči posljednji oglas za prijem novih radnika u Banovinu. Traže i pet komunalnih redara. Čemu, ako je ovo ogledni primjerak kohabitacije HDZ-a i HGS-a vrijedan 12 i pol tisuća kuna?

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(48284, "");
Pregledaj komentare
29