Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Iva Komesar Koji se hrvatski investicijski zlatnici kupuju u godini prije eura: u što ulažu Hrvati, ali i stranci?
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Koji se hrvatski investicijski zlatnici kupuju u godini prije eura: u što ulažu Hrvati, ali i stranci?

Krajem prošle godine izdana je posebna serija zlatnika i srebrnjaka s motivom dalmatinskog psa

Hrvatska kovnica novca jedini je hrvatski proizvođač investicijskih zlatnika, a njihov je izdavatelj Hrvatska narodna banka. S obzirom na to da će uskoro službena hrvatska valuta postati euro, ove godine izdaju se posljednji investicijski zlatnici s apoenima hrvatske kune.

LIMITIRANE SERIJE ZLATNIKA

Krajem 2021. godine Hrvatska narodna banka izdala je a Hrvatska kovnica novca otkovala Prigodni kovani novac Dvije zlatne kune. Zlatnik je mase 13.80 grama, promjera 24.5 mm a otkovan je u zlatu čistoće 999,9/1000. Dvije zlatne kune izdane su u ograničenoj seriji od svega 2021 komad.

Zlatnik Dvije kune (foto: Branimir Kralj)

Zlatnik dolazi u kapsuli i omotnici, s pripadajućim certifikatom kojeg ovjerava guverner Hrvatske narodne banke. Dvije zlatne kune pripadaju kategoriji investicijskog zlata te se na njih ne obračunava PDV. Prodajna cijena zlatnika ažurira se svakih nekoliko minuta, u skladu s kretanjem cijene zlata na burzama plemenitih metala.

HIT NA TRŽIŠTU: KOVANICE DALMATINSKI PAS 

Krajem prošle godine izdana je još jedna posebna serija zlatnika, ali i srebrnjaka koja je izazvala velik interes na tržištu: kovanice s motivom dalmatinskog psa. U nastavku serije, u veljači ove godine Dalmatinski pas pojavio se - u boji.

Hrvatska kovnica novca prvi puta u povijesti otkovala je kovanice u boji: zlatnik od jedne unce zlata i srebrnjak od pet unci srebra. Serija je zaokružena zlatnikom od jedne četvrtine unce zlata. U prvom dijelu serije izdani su zlatnik od jedne unce zlatazlatnik od 1/16 unce zlata i srebrnjak od jedne unce srebra te tako kompletnu seriju 'Dalmatinski pas' čine ukupno četiri zlatnika i dva srebrnjaka.

Limitirane serije kovanica planule su: obojeni zlatnik rasprodan je za 10 dana, što jasno pokazalo izrazito velik interes tržišta za posebnim izdanjima investicijskih zlatnika.

Zlatnik Dalmatinski pas 1 unca, zlatnik Dalmatinski pas 1 unca obojen (foto: Branimir Kralj)         

ŠTO JE ZAPRAVO INVESTICIJSKO ZLATO?

Odredbama čl. 113. st. 1. t. 2. Zakona o porezu na dodanu vrijednost propisano je da se investicijskim zlatom smatra zlato u obliku poluga ili pločica koje udovoljavanju određenim propisanim uvjetima te zlatne kovanice sljedećih karakteristika:

a) čistoće jednake ili veće od 900 tisućinki,

b) iskovane poslije 1800. godine,

c) koje trenutno jesu ili su bile zakonsko sredstvo plaćanja u državi podrijetla i

d) koje se uobičajeno prodaju po cijeni koja ne prelazi više od 80% vrijednosti zlata na otvorenom tržištu, sadržanog u kovanicama.


Zlatnik Dalmatinski pas (foto: Iva Komesar)

POSLJEDNJE KOVANICE S APOENOM KUNE

Osim što više neće biti ni optjecajnih pa tako ni zlatnih ni srebrnih kuna, posebna su značajka ovih kovanica upravo njihove limitirane serije. Kao posljednja izdanja zlatnika i srebrnjaka s apoenom kune, ove kovanice izazvale su veliko zanimanje, kako na domaćoj tako i na međunarodnoj numizmatičkoj sceni. Stoga ne propustite na vrijeme osigurati svoje primjerke putem web trgovine HKN-a ili kod prodajnih partnera.

Novost na tržištu je da Hrvatska kovnica novca nudi i uslugu pohrane zlatnika kupljenih preko web trgovine HKN-a. Osim toga, zlatnici se mogu otkupiti kod HKN-ovih ovlaštenih partnera. Na ovaj način ulagači imaju pokriven kompletan ciklus: kupovinu, pohranu i otkup investicijskih zlatnika.

Vaša reakcija na temu