VIDEO: Kolinda Grabar-Kitarović u Divuljama čestitala svima zaslužnima koji su Hrvatsku branili od požara

VIDEO: Kolinda Grabar-Kitarović u Divuljama čestitala svima zaslužnima koji su Hrvatsku branili od požara

Prošle godine u ovo vrijeme je bilo opožareno oko 75 tisuća hektara, ove godine oko 1300 hektara

Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama posjetila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović gdje joj je prezentirana ova protupožarna sezona.

Uz čestitke svima zaslužnima koji su čuvali i branili Hrvatsku od požara, posebno jer nije bilo ljudskih žrtava, što nije bio slučaj u nekim europskim zemljama koje su i gospodarski jače od Hrvatske.

- Prezentacije su zorno pokazale razliku i proces naučenih primijenjenih lekcija. Ove sezone zabilježili smo puno manji broj požara, vjerujem da je to rezultat ne samo vremenskih uvjeta, nego i drugih aspekata, kao što je bolja organizacija, prije svega prevencija nadzor i pripreme, ljudstva, opreme i procedura. Također, bolje planiranje financijskih sredstava, sustavan pristup kroz sustav Domovinske sigurnosti, ali i bolja sinergija između vatrogasaca, Hrvatske vojske, HGSS-a, policije i svih drugih dionika sustava - kazala je predsjednica u Operativnom vatrogasnom sjedištu na kraju prezentacije.

Ustvrdila je i da smo temeljem prošlogodišnje sezone, nažalost,  imali puno primjera na kojima smo mogli naučiti lekcije. 

- Bitno je da se doista nakon tako teške godine i krenulo u taj proces naučenih lekcija i da se održala sjednica Vijeća za domovinsku sigurnost u mojem uredu gdje smo imali jedan pregled, te niz sastanaka i okruglih stolova i da su detektirane slabe točke – zaključila je.

Ponovila je da je slično učinjeno u Grčkoj 2007. godine, ali nije primijenjeno.

- U Hrvatskoj je doista primijenjeno i već se osjete snažne korekcije, za koje držim da ih želimo i dalje u sinergiji poboljšavati - rekla je.

Naglasila je i da je prošla godina natjerala poboljšati cijeli sustav Domovinske sigurnosti, a ne samo protupožarnu zaštitu.

- Primjena, implementacija iskustava i naučenih lekcija, jedinstveni sustav upravljanja i zapovijedanja s jasnom podjelom uloga nadležnosti i odgovornosti kako ne bi dolazilo do nesporazuma, nedoumica i konflikta odgovornosti na terenu - podvukla je.

Nakon analize prošlogodišnje sezone drži da sve napravljeno može svrstati u te tri glavne kategorije, a to su preventiva koja je najbitnija, drugo je reakcija i nakon toga proces naučenih lekcija i primjena i potpuna provedba.

Smatra da i nakon ove protupožarne sezone možemo promotriti proces i što je funkcioniralo, gdje trebaju dorade i kako se usredotočiti kako bi poboljšali sustav i u puno gorim klimatskim uvjetima kao što je bilo ove sezone u nekim državama Europe.

- Kada je riječ o Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu, svakako je uspostava boljeg reguliranja, jednoznačnog i učinkovitog rukovođenja protupožarnim aktivnostima jedan od rezultata i sadržajnica na kojemu želite nastaviti raditi - kazala je.

Ustvrdila je i da su zračne snage angažirane na puno učinkovitiji način, te da se prišlo usvajanju jedinstvenog standarda opremanja. Drži da se nastavku izgradnje osposobljavanja vatrogastva treba još većom energičnošću pristupiti.

Na koncu je ustanovila da je uređenje i održavanje površina jedna od najvećih boljki.

- Na tome trebaju raditi jedinice lokalne samouprave u koordinaciji s građanima i osmisliti akcije čišćenje tih površina, najgore kada građani sami pristupe tome nekontrolirano. Zato je edukacija građana iznimno bitna - poručila je.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković nakon odlaska predsjednice rekao nam je da je oko 67 posto požara manje nego lani. Prošle godine u ovo vrijeme je bilo opožareno oko 75 tisuća hektara, ove godine oko 1300 hektara.

- Iz prošle godine smo izvukli dosta lekcija, bila je teška, najteža u povijesti, ali ono što je najbitnije nije bilo stradalih vatrogasaca i građana. Iz te sezone je puno toga izvučeno, od komunikacije do uvođenja novih tehnologija u sustav – naveo je.

Boljoj godini su, dodao je, sigurno pridonijele mjere Vlade i svih subjekata područnih i lokalnih samouprava. 

- Međutim i vremenski uvjeti su sigurno utjecali, bilo je dosta kišnih dana i nije bilo toliko vjetra. Ali i sustavi koji su uvedeni, od kamera na terenu do uspostavljanja vatrogasnog zapovjedništva – mišljenja je. 

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare
14