Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com KOLUMNA KATE MIJIĆ: Nije li migracija stanovništva osveta onima koji su porušili njihove domove?
Život piše romane Piše: Kata Mijić

KOLUMNA KATE MIJIĆ: Nije li migracija stanovništva osveta onima koji su porušili njihove domove?

Ne idu svi u bolji život, neki idu da bi porušili ono što je njima porušeno. Uvijek je to tako...

Svuda vrište naslovi o migrantima. Pitanje koje sebi trebamo postaviti, meni se samo nameće. Koliko smo im mi, kao zemlja, zanimljivi? Mislim jednako koliko i zemlja iz koje su pobjegli. Mi smo im samo put kroz koji moraju proći do obećane zemlje za koju vjeruju da će im dati bolju budućnost. Bijeg pred ratom i siromaštvom, želja za boljim životom, ili neki drugi ciljevi, natjerali su ih da organizirano migriraju. Dok gledamo u medijima slike mladića u najboljoj snazi, koji život stavljaju na kocku da bi došli do određenog cilja, postajemo sumnjičavi. Je li to nova opasnost od koje trebamo zazirati? Oni koji dolaze, nose sa sobom i svoja vjerska i politička uvjerenja koja se bitno razlikuju od naših. Koliko njih će poštivati tuđe koliko i svoje? Ili će pokušati nametnuti samo ono što je njihovo. Kako shvatiti taj masovan odljev stanovništva? Neprestano smo bombardirani tučnjavama i svim onim negativnim što je povezano s njima. Sukobi i rušenje svega onog što nije njihovo, nimalo ne ulijeva povjerenje. U masi tih migranata, ima i onih koji su krenuli po zadatku. Nikome na licu, niti na bilo kojem dokumentu ne piše kakve namjere ima. To je svijet potpuno različit od našeg, i koliko god da ih želimo shvatiti, ne polazi nam za rukom. Možda im nismo zanimljivi, ali je logično da je strah koji kruži medijima pao na plodno tlo. Nije li migracija stanovništva osveta onima koji su porušili njihove domove? Oni ne idu kao guske po magli. I te kako znaju rutu, i dobro su informirani. Opteretiti zemlje tolikim brojem migranata, nije nikakvo rješenje. Za sve bi najbolje bilo pomoći njihovoj zemlji da se obnovi, i da se imaju gdje vratiti.

Oni koji stoje na granicama, pred vratima obećanog života, pomalo gube strpljenje. Spremni su na sve, pa su zato izgredi svakodnevna pojava. Iza sebe su ostavili porušene domove, obitelji kojima su obećali pomoći, a našli su se pred preprekom koju ne mogu prijeći. Tako malo ih dijeli od obećanog života, a to malo je nedostižno. 

Koji je cilj takvog masovnog iseljavanja? Tko ostaje u njihovoj zemlji? Ne idu svi u bolji život, neki idu da bi porušili ono što je njima porušeno. Uvijek je to tako. I upravo su ti oni koji odašilju lošu sliku o svima. Na što su sve spremni da dođu do cilja? Na to pitanje odgovor će dati samo vrijeme. Naseljavanjem migranata na europsko tlo, mijenja se struktura stanovništva. Osvajaju se zemlje bez ispaljenog metka, barem je to moje mišljenje. 

Dok ih gledam, u sjećanje mi dođu slike naših izbjeglica. Ne, u njima nije bilo mladića u naponu snage čiji je prosjek starosti 27 godina. Oni su branili domovinu. U toj koloni tuge bile su samo žene, djeca i stariji ljudi. Oni nisu imali rutu, imali su samo želju da spase goli život. S vrećicom u ruci, i pečatom tuge, išli su u nepoznato, u mjesta koja nisu bila okupirana ratom, i nisu prelazili kontinente da bi imali bolji život. 

Migracija je pošast novog doba. Istina je da trebamo poštivati tuđe, a koliko su oni spremni poštivati ono što nije njihovo? 

Ne možemo razumjeti one čija je kultura drugačija od naše. Oni imaju svoje ideale koji su nama nerazumljivi. 

Da u ovom svijetu postoji pravednija raspodjela dobara, do ovog ne bi ni dolazilo. Da je manje ratova i želje za moći, ne bi postojali razrušeni domovi, i uništene obitelji. Možemo se samo nadati da će posljedice ovih migracija biti podnošljive, i da će se oni jednog dana vratiti u svoje domove. A do tada, ne vjerujte svemu što pročitate. Ova najezda migranata nekima služi samo da bi nam se odvratila pažnja s nama mnogo važnijih problema.

Vaša reakcija na temu