Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović KOMODALI SE MIMO PRAVILA: Evo zašto olimpijac, operni prvak, profesorica i umirovljena novinarka ostaju bez kadrovskog stana

KOMODALI SE MIMO PRAVILA: Evo zašto olimpijac, operni prvak, profesorica i umirovljena novinarka ostaju bez kadrovskog stana

Više nekretnina i dugovi neki su od razloga

Objava korisnika kadrovskih stanova od kojih će Banovina zatražiti povrat, kako smo neslužbeno tada saznali, izazvala je veliki interes javnosti. Maja Đerek, pročelnica gradske imovine, detaljno nam je odgovorila zašto će korisnici o kojima smo pisali ostati bez povlaštenih kvadrata.

Potvrdila nam je i da im je plan takve stanove ustupiti socijalno ugroženima, prema listi prvenstva.

Prvo da pojasnimo da su kadrovski stanovi oni koje koriste osobe zaposlene u oblasti zdravstva, kulture i visokog školstva, osobe čiji su priznati rezultati značajni za Split, ako se ocijeni da će svojim radom pridonijeti razvoju grada ili ako su te osobe od neophodnog značaja za funkcioniranje djelatnosti u kojoj su zaposleni.

Prema pravilniku kojim su regulirani, objasnila je Đerek,  najmoprimci, odnosno osobe od interesa za grad imaju obvezu u stanu koji im je dan u najam živjeti u kontinuitetu, ne smiju imati u vlasništvu ili suvlasništvu useljivu kuću ili stan, ne smiju se dovesti u nepovoljniji stambeni položaj prodajom, darovanjem ili zamjenom nekretnina odnosno na bilo koji drugi način od trenutka sklapanja prvog ugovora o najmu stana s Banovinom.

S tim da se ta pravila odnose na nekretnine u Splitu, otocima Čiovu, Braču i Šolti te u radijusu od 90 kilometara kopnene udaljenosti od grada. 

- Također, pravila se odnose i na članove njihovog obiteljskog domaćinstva, primjerice na bračnog druga, dijete... Osobama od interesa stanovi se daju u najam za vrijeme dok obavljaju poslove za kojima postoji posebno iskazana potreba za grad - precizna je pročelnica.

Do 1. siječnja plaćali su kvadrate u visini slobodno ugovorene najamnine između 0,93 eura i 1,70 eura po kvadratu. Od ove godine plaćaju šest eura po metru četvornom. Napominje da je taj iznos opet manji od tržišne cijene najma koja iznosi otprilike 8 eura po kvadratu.

Administracija gradonačelnika Ivice Puljka nije dijelila nove kadrovske stanove, nego je Đerek izvršila reviziju korištenja 20 koliko ih je prethodno dodijeljeno.

Potvrdila nam je da su olimpijcu Igoru Boraski, opernom prvaku HNK Split Ivici Čikešu te još dvjema korisnicama, profesorici klavira Jeleni Marasović Hornyanszky i umirovljenoj medijskoj djelatnici Mariji Erceg poslani otkazi ugovora o najmu. 

Evo i zašto. Boraska je koristio kadrovski stan površine 85,82 kvadrata. Povrat stana se traži jer je darovanjem stekao u vlasništvo apartman u Milni na Braču površine 37,60 metara četvornih, njegova kći kao članica obiteljskog domaćinstva kupoprodajom je stekla vlasništvo stana u Splitu površine 55,00 kvadrata. Supruga ima i stan u Zagrebu površine 39,50 metara kvadratnih, ali to ne spada u razloge otkaza po pravilniku.

- Na koncu, ima i dug u visini 1.029,84 eura - detaljna je Đerek. 

Ivica Čikeš će morati vratiti stan površine 60,17 kvadrata jer je prodao stan u Splitu, površine 57,16 metara četvornih, koji je naslijedio iza smrti majke. 

Ugovor o kupoprodaji je sklopljen 12 siječnja prošle godine. Čikeš ima i dug od 1.380,65 eura.

Profesorici klavira je otkazan ugovor jer je od 2007. godine zaposlena u Sinju, iako je kadrovski stan dobila 2003. godine temeljem zaposlenja Splitu. Gradu nije prijavila promjenu zaposlenja.

Na koncu, otkaz ugovora o najmu poslan je i Mariji Erceg, jer ni nakon opomene nije platila dugovanje s osnove najma stana, koje na današnji dan iznosi 6.304,00 eura. Najamnina nije plaćena otprilike sedam godina.

Iako se u kuloarima spominjalo još potencijalno nelegalnih korisnika u ovom valu osim ove četvorkenije utvrđeno kršenje pravilnika. Međutim, to ne znači kraj jer ako se naknadno utvrdi da još neki korisnici ili članovi obiteljskog domaćinstva ne ostvaruju uvjete za najam ili ne plaćaju najamninu po ugovoru, ugovori će im također biti otkazani.

Uskoro će na web stranicama Grada biti objavljen cjeloviti popis korisnika gradskih stanova i eventualna dugovanja.

- Napominjemo kako prema zakonu nije dozvoljen otkup kadrovskih stanova, nego se mogu prodati isključivo putem javnog natječaja. Grad Split nema dovoljno stanova za socijalno ugrožene građane pa stoga neće prodavati stanove putem javnog natječaja, nego se će se davati u dugoročni najam socijalno ugroženim građanima - pojasnila je Đerek.

Tako će stanovi za koje je poslan otkaz ugovora o najmu čim se vrate u posjed Gradu biti dodijeljeni socijalno ugroženim građanima po listi prvenstva, koja je utvrđena nakon provedenoga javnog natječaja iz rujna 2022. godine. 

Trenutno 70 obitelji odnosno osoba čekaju na gradski stan temeljem liste, uz napomenu kako su na istoj listi obitelji s puno djece, osobe s invaliditetom te hrvatski branitelji, a trenutno žive u teškim socijalnim uvjetima.

- Grad Split neće dopuštati da se korištenjem gradske imovine radi na štetu najosjetljivijeg dijela populacije - zaključila je pročelnica.

Vaša reakcija na temu