Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com Kompletna organska i mineralna gnojidba voćaka i vinograda s osvrtom na gnojidbu agruma
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Kompletna organska i mineralna gnojidba voćaka i vinograda s osvrtom na gnojidbu agruma

Cilj gnojidbe je sačuvati tlo kao nepovratni resurs i osigurati ujednačene prinose, kvalitetu proizvoda kroz dugi niz godina

Cilj gnojidbe je sačuvati tlo kao nepovratni resurs i osigurati ujednačene prinose, kvalitetu proizvoda kroz dugi niz godina. Da bismo u navedenom uspjeli, potrebno je sva svojstva tla (biološka, kemijska, fizikalna...) održavati u optimalnom odnosu.

Mjere koje trebamo provoditi svake godine su sljedeće:

1. Održavati visoku razinu humusa u tlu, koji zbog nestanka stočarske proizvodnje i povremene ili nikakve zelene gnojidbe ne prelazi 1-2% u našim tlima, a intenzivnom se proizvodnjom smanjuje 20-30% od ukupne količine na godišnjoj razini.

2. Osigurati dovoljnu količinu mineralnih tvari u intenzivnom periodu vegetacije kao i u fazi mirovanja biljke.


Belfrutto osigurava dovoljnu količinu organske tvari i mineralnih komponenti u jednom gnojivu. Ovo organo-mineralno gnojivo je dovoljno primijeniti jednom u ciklusu proizvodnje i tako riješiti kompletnu gnojidbu u jednoj primjeni. Visoku kvalitetu ovog gnojiva dobivenog prirodnom reakcijom karakterizira formulacija posebnih organskih tvari (mješavina organskih gnojiva koja sadrže visoke humusne, proteinske tvari i aminokiseline) i visokokvalitetne mineralne soli tehnološki dovedene u ujednačenu granulu. Posebne organske tvari s visokim sadržajem humusa omogućavaju bolji rast korijena, zadržavanje hranjiva i pojačanu mikrobnu aktivnost, što osigurava biljci ujednačen rast i plodonošenje kroz duži period. Karakterizira ga široki C/N odnos i dovoljno organskog ugljika kao hrana za mikrobe tla. Mineralne komponente NPK su u idealnom odnosu (6-10-15) za sve drvenaste kulture kao i za meliorativnu gnojidbu za povrće. 

Dušik zaštićen organskom tvari potiče obnovu vegetacije rastom novih listova, cvjetova i plodova za maksimalan prinos. Fosfor omogućava optimalan rast korijena dok kalij pojačava otpornost na sušu, bolesti i štetnike. Visok sadržaj magnezija potiče fotosintezu kao najvažniji proces u prirodi, a bor omogućava maksimalnu oplodnju. Organski sumpor snižava PH tla i omogućava ponovnu mobilizaciju hraniva imobiliziranih zbog alkalnog ili podlokalnog medija (željezo, cink, mangan i fosfor). 

Ciljani sadržaj mikroelemenata (željeza, cinka i bora) povezanih na organski nosač metahumata biljka brzo i dugo asimilira sprečavajući eventualne nedostatke i stvarajući optimalne uvjete za rast, cvatnju i plodonošenje.

Gnojidba agruma

Osvrnut ću se na problem prevelike količine dušika u startnoj gnojidbi agruma posebno mandarina na početku vegetacije zbog introdukcije peletiranih (pilećih) gnojiva i mineralnih s prevelikim sadržajem dušika u nitratnom obliku. Navedena gnojidba napamet uzrokuje velike probleme koji se manifestiraju u obliku smanjenog uroda, deblje i napuhane kore, sitnijih plodova s previše kiselina, slabiju otpornost na bolesti i štetnike (štitaste uši), kasno dozrijevanje i propadanje u skladištu. Ciljanom gnojidbom Belfruttom izbjegavamo navedene probleme i osiguravamo ujednačene prinose i visoku kvalitetu proizvoda kroz više godina.

KOLIČINE PO KULTURAMA
Agrumi 300-600 kg/ha
Vinova loza 300-500 kg/ha
Breskva i nektarina 300-600 kg/ha
Marelica 200-600 kg/ha
Trešnja 300-400 kg/ha
Jabuka i kruška 300-500 kg/ha
Jagoda 400-600 kg/ha
Lijeska 300-400 kg/ha
Rajčica 600-1000 kg/ha
Povrće 400-1000 kg/ha

POLJOPROMET
Splitska 27b
20.350 Metković
020 681-946
info@poljopromet.hr
www.poljopromet.hr
Vaša reakcija na temu