Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović KORAK DO CILJA Noćni klubovi u centru grada zatvarat će se u ponoć?
GRADSKO VIJEĆE Naš grad 2024. Piše: Dalmatinski portal

KORAK DO CILJA Noćni klubovi u centru grada zatvarat će se u ponoć?

Nakon odluke vijećnika zeleno svjetlo treba dati ministarstvo

Stigla je i ta sjednica Gradskog vijeća. Među točkama dnevnog reda o kojima će se raspravljati u ponedjeljak, 15. srpnja, očekuje se i prijedlog dopune Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata.

Riječ je o prijedlogu prema kojem bi se skratilo radno vrijeme barova koji ispunjavaju uvjete za rad noću, a posluju unutar obuhvata stare gradske jezgre. Jednostavnije rečeno, noćni klubovi u samom centru grada trebali bi se zatvarati u ponoć.

- Ugostiteljski objekti iz skupine 'barovi' koji ispunjavaju uvjete za rad noću, a koji se nalaze unutar obuhvata stare gradske jezgre, u razdoblju od 1. svibnja do 31. listopada mogu raditi svaki dan do 24 sata zbog očuvanja UNESCO-ove baštine - naglašeno je u prijedlogu.

To se ne odnosi na objekte na Trumbićevoj obali, Trgu dr. Franje Tuđmana, Trgu Republike, Obali Hrvatskog narodnog preporoda i Obali Lazareta koji od 1. svibnja do 31. listopada mogu raditi svaki dan do 1 sat, a petkom, subotom i dan uoči blagdana do 2 sata.

Takvom odlukom se noćnom klubu Central ne bi skratilo radno vrijeme, ali bi se odrazila na klub Boiler na vrhu Marmontove ulice, i 305 A.D. koji je u Trogirskoj ulici.

Ako se izglasa takva odluka, ugostiteljski objekti već pripremaju pravni odgovor na nju. Kako doznajemo, upoznati su s informacijom da je Banovina tražila mišljenje Ministarstva turizma i sporta koje je u odgovoru navelo na koji se način sukladno Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti može odrediti raniji završetak radnog vremena. Citirajući sve stavke i članke zakona prema kojima jedinica lokalne samouprave može djelovati u tom smjeru, na kraju je zaključak da mogu skratiti radno vrijeme za dva sata, poštujući sve uvjete koje moraju prije toga ispuniti. Dakle, ministarstvo je poprilično rezervirano odgovorilo da je gradska odluka neprovediva.

Međutim, mišljenje ministarstva nije obvezujuće, a ova gradska vlast pošto-poto želi da odluka ide u službenu proceduru, da se o njoj raspravi te se u konačnici izglasa na Gradskom vijeću. Nakon toga svakako mora proći ocjenu zakonitosti, a u slučaj da dobije zeleno svijetlo, stupila bi na snagu 8 do 15 dana od objave u Službenom glasniku. Dakle, usred turističke sezone.

Vaša reakcija na temu