Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot/HRT KORONA DANAS U Hrvatskoj je 60 novozaraženih, umro i 46-godišnji muškarac

KORONA DANAS U Hrvatskoj je 60 novozaraženih, umro i 46-godišnji muškarac

Izliječeno je 167 osoba

U Hrvatskoj je danas 60 novozaraženih čime se broj popeo na 1282 osobe ukupno. U postocima je to 51 posto muškarca i 49 posto žena. 

- Od jučer imamo dvoje više preminulih. Jedan je stariji muškarac iz Šibensko-kninske županije i jedan je 1974. godište koji je umro u zagrebačkoj bolnici. Na respiratoru je 35 bolesnika. Imamo 352 hospitaliziranih i 167 izliječenih - rekao je ministar Beroš.

U Hrvatskoj je zaraženo 80 medicinskih sestara i tehničara.

- Mlađa osoba koja nije imala neke značajnije kronične probleme. Upozoravali smo na to. Idemo u sljedeću fazu. Želim upozoriti da nije pravilo da mlađi teže obolijevaju, ali da ima izuzetaka. I zato govorimo da i mlađi trebaju ostati doma i da mogu teško obolijevati. Kod nas u bolnici je četvero mlađih na respiratoru - rekla je Alemka Markotić.

Ministar Božinović je kazao kako očekuje da će do kraja dana imati sve potrebne informacije i onda će ići s odlukom o otvaranju tržnica uz strogo pridržavanje svih propisanih mjera.

- Vidimo da je naša krivulja još uvijek uzlazna, osciliramo na dnevnoj bazi, ali svako pretjerano opuštanje su svojevrstan rizik da nam broj počne jače rasti. Zato apeliram na sve građane i svima se zahvaljujem, onima koji se pridržavaju mjera, da i dalje to čine. U ovo doba godine bi vaše informativne emisije često javljale o požarima. No sad to nije prioritetno, ali požara i dalje ima. I to velikih. Svi ovi požari su posljedica neopreznog spaljivanja. Pojedine su jedinice lokalne samouprave donijele odluku o zabrani spaljivanja pa pratite upute - rekao je Božinović.

Dodao je i kako je trenutno preko 630.000 važećih e-propusnica. 

- Što se tiče odbijenih, 394 osobe kojima je određena karantena, i 28 osoba koje su pozitivne na koronavirus su među njima - rekao je.

Beroš je kazao kako je zdravstvena inspekcija samostalna služba i kako redovito dobiva njihova izvješća. 

- Imam za Istru, tamo piše da uvidom u cjelovitu dokumentaciju, nisu utvrđena odstupanja od predviđenog načina postupanja za bolesnike za koje se sumnja da su zaraženi. Za djevojčicu koju nije htjela prevesti Hitna, čekam još nalaz, očekujem ga kroz tjedan dana - rekao je Beroš.

Krunoslav Capak je kazao kako potres u Zagrebu nije utjecao na broj slučajeva zaraze koronavirusom, a komentirao je i slučaj zaraze u kninskoj bolnici. Među oboljelima na području Šibensko-kninsko županije zaraženo je dvoje pacijenata s Odjela fizijatrije OVB Hrvatski ponos Knin, dvoje zdravstvenih djelatnika kninske bolnice i tri osobe koje su obiteljski kontakt sa zaraženom osobom.

- Sreća da je bolnica velika, sad su odvojeni katovi, nitko ne može doći na kat i nadamo se da je situacija time riješena. Svi kontakti su pod nadzorom. Iz razgovora s kolegama epidemiolozima koji su tamo stekao sam dojam da je situacija tamo pod kontrolom - komentirao je Capak. 

Na pitanje novinara u vezi pogreba rekao je da nije nužno da se tijelo pokojnika kremira već da se može i pokopati.

- Sasvim sigurno je da na broj zaraženih utječe i ponašanje ljudi. Ali ne samo to. Rekao bih da je situacija stabilna i u Istarskoj županiji. Najveći broj je ako sam dobro zapamtio u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Tamo se dogodilo tako da su imali jedan skok oboljelih i njihovi kontakti obolijevaju, ali mislim da se situacija svugdje drži pod kontrolom. Najvažnije je da dosad nismo imali prodora u staračke domove - rekao je Capak.

Beroš je dodao kako je zatražio očitovanje od Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i od Epidemiološke službe vezano na ravnatelja Vinogradske bolnice koji je zaražen koronavirusom. Ako se utvrdi da je Zovak kršio neke mjere i pravila, dodao je, postupit će se kao i prema svima.

- Oni će dostaviti izvještaj na temelju čega će se dalje postupati - dodao je Capak.

Vaša reakcija na temu