KORONA KRIZA Aktiviran je besplatni telefon za psihološku pomoć, saznali smo što brine Dalmatince

KORONA KRIZA Aktiviran je besplatni telefon za psihološku pomoć, saznali smo što brine Dalmatince

Zovu nas i pitaju kako nagovoriti roditelje da se pridržavaju mjera zaštite i ne izlaze

Besplatni telefon za psihološku pomoć u Splitsko-dalmatinskoj županiji aktivan je od subote. Otvaranje ove linije inicirali su Hrvatska psihološka komora i Hrvatsko psihološko društvo u suradnji sa županijskim društvima, tako da je pomoć omogućena i organizirana u cijeloj Hrvatskoj. Što se Splitsko-dalmatinske županije tiče, na telefonu naizmjenično, u dežurstvima, volontira preko 20 psihologa iz različitih dijelova županije.

- Telefonska linija zvoni, pomoć je potrebna. Zovu kada ne mogu dobiti epidemiološku službu ili neke druge brojeve, pitaju gdje se mogu kupiti zaštitne maske, a često traže podršku u situaciji obiteljske odvojenosti, primjerice pitaju kako nagovoriti roditelje da se pridržavaju mjera zaštite i ne izlaze. Nazivaju i studenti opterećeni nerazumijevanjem roditelja i strahom za svoju budućnost, a frustrirani su što se ne mogu družiti s prijateljima. Više poziva je bilo od kronično bolesnih osoba koje su dodatno ugrožene u ovoj situaciji te osjećaju dodatnu tjeskobu jer im je teško nositi se s prihvaćanjem svoje bolesti, a posebno u ovoj situaciji dodatnog straha od infekcije koja za njih može biti smrtonosna. Trudnice nazivaju u strahu, posebice nakon potresa u Zagrebu. Zabrinute su za sebe i za budućnost svoje nerođene djece. Povremeno nas i nazivaju samo da im ispunimo vrijeme i da smanjimo osjećaj usamljenosti s kojim se ljudi bore - kaže nam Neda Pleić, predsjednica Društva psihologa u Splitu.

Zadatak je psihologa, objašnjava Pleić, pomoći ljudima pronaći najbolja rješenja za svoj problem, bilo da se radi o načinu na koji dobiti informaciju, umirivanju osobe ili samo prikraćivanju vremena usamljenima u strahu. Trenutno se, navodi, nalazimo u situaciji na koju nismo navikli, nitko od nas ne zna sa sigurnošću kako se ponašati i što je ispravno, koji su strahovi normalni, koji ipak pretjerani. 

- Važno je uputiti ljude da budu strpljivi, slušaju savjete kriznog stožera i pokušaju uspostaviti svoju dnevnu rutinu. Socijalna distanca koja se preporučuje je samo ona fizička. Važno je održavati kontakte putem drugih medija, telefona, interneta, društvenih mreža. Čovjek je socijalno biće i prirodno je da se druži s drugima, ali sada je vrijeme za kreativnost i osmišljavanje sigurnih načina. Korištenje modernih tehnologija pomaže - objašnjava Pleić, te savjetuje kako se lakše nositi s ovom situacijom:

- Iskoristite ovo vrijeme za napraviti ono što dugo niste mogli, a željeli ste. Napravite popis što bi sve mogli i rasporedite po danima. Kada imate plan, lakše je. U planovima budite realni, ne očekujte previše od sebe ni od drugih. Nemojte zaboraviti imati dio dana kada radite i dio dana kada se brinete za sebe, odmarate. Pokušajte se zabaviti, svatko sigurno ima neku staru igru, stari hobi kojim se već dugo nije bavio. Ako morate raditi u ovom periodu, pridržavajte se mjera sigurnosti te osvijestite da je vaš posao u ovom trenutku nešto što će vam pomoći da vam vrijeme brže prođe i da budete korisni. Vijesti gledajte umjereno. Važno je dobiti informaciju, ali se ne treba preplaviti lošim vijestima. Ukoliko shvatite da vam je teško i preplavljuju vas emocije s kojima se ne možete sami nositi, slobodno nazovite našu ili neki drugu liniju psihološke pomoći. Pokraj telefona su volonteri koji su spremni biti uz vas u ovoj teškoj situaciji.Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(61577, "");
Pregledaj komentare