Foto: pixabay KORONA Sprema se uvođenje karantene i u Biogradu na Moru

KORONA Sprema se uvođenje karantene i u Biogradu na Moru

Dvoje pacijenata u zadarskoj bolnici je u težem stanju

Nakon Murtera i Betine epidemiolozi ozbiljno razmišljaju o mogućnosti da se i u Biogradu na Moru uvede potpuna karantena. Epidemiolog Alan Medić na konferenciji Stožera civilne zaštite Zadarske županije rekao je kako je vjerojatnije da će Biograd biti stavljen u karantenu nego da neće. Kazao je kako će odluka biti donesena danas i da je namjera stavljanja grada u karantenu onemogućavanje lokalne transmisije među stanovnicima Biograda. Alarmantna situacija u Biogradu nastala je nakon što je zaraženi doktor u ortopedskoj bolnici operirao pacijenticu, nakon čega su oboje zaraženi, prenosi Index.

- Riječ je o doktoru iz Specijalne bolnice Biograd te njegovoj pacijentici koju je operirao. Njihovih otprilike sto kontakata se nalazi u samoizolaciji, a tijekom dana ćemo vidjeti hoće li biti potrebe za opsežnijim mjerama u Biogradu. U tijeku smo pravljenja procjene hoće li grad zatvoriti na 14 dana, kolika je i faza inkubacije, točnije hoće li Biograd iduća dva tjedna biti karantena. Moja procjena je da će to više biti 'da' nego 'ne', to jest da će Biograd na dva tjedna biti u karanteni. Do kraja dana ćemo donijeti tu odluku, a sve u skladu s Nacionalnim stožerom - kazao je epidemiolog Medić.

Dodao je da doktor nije imao simptome kada je radio, već da su mu se simptomi pojavili kada je bio kod kuće. Kazao je i kako će se Specijalna bolnica u Biogradu danas i sutra u potpunosti isprazniti i dezinficirati. Kako navodi, do toga bi moglo doći nakon što je jedan liječnik zaražen koronavirusom u Biogradu operirao pacijenticu u Specijalnoj bolnici za ortopediju pa je i ta pacijentica zaražena koronavirusom. Ona je s upalom pluća iz Biograda na Moru prebačena u bolnicu u Zadru, a zatim je i tamo unijela koronavirus.

Ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina rekao je kako je zaražena pacijentica primljena u zadarsku bolnicu zbog upale pluća i respiratornih smetnji. 

- Ona je prethodno operirana u Ortopedskoj bolnici Biograd, a kada su saznali da ju je operirao zaraženi doktor, odmah su uzeli uzorak na koronavirus i smjestili su je na COVID odjel - rekao je ravnatelj Čulina dodajući kako su napravili pregled svih kontakata s tom pacijenticom u bolnici i kako se čekaju nalazi jučerašnji 20 testova, ali i kako je od jutros uzeto sedam novih testova. 

Također je kazao kako je zaraženi doktor iz biogradske bolnice operirao još neke pacijente, ali i kako je njegov sin djelatnik zadarske bolnice te se on sada nalazi u samoizolaciji. 

U Zadru je dvoje pacijenata s koronavirusom u težem stanju. Jučer su potvrđena dva nova slučaja, a oko stotinu kontakata novozaraženih je u izolaciji. Danas nema novih zaraženih. U samoizolaciji u OB Zadar je, nakon dolaska pacijentice s koronavirusom, 25 doktora, 27 medicinskih sestara te četiri nezdravstvena djelatnika.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(61664, "");
Pregledaj komentare
29