Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
KORONAVIRUS U SPLITU Ravnatelj KBC-a i voditelj stručnog tima govorili o akcijama koje su poduzeli i objasnili zašto kirurške maske ne pomažu

KORONAVIRUS U SPLITU Ravnatelj KBC-a i voditelj stručnog tima govorili o akcijama koje su poduzeli i objasnili zašto kirurške maske ne pomažu

Dr. Julije Meštrović i dr. Branimir Lukšić upoznali su vijećnike Županijske skupštine kakva je situacija s infekcijom na našem području

Ravnatelj splitskog KBC-a dr. Julije Meštrović i predstojnik Klinike za infektologiju dr. Boris Lukšić su županijskim vijećnicima govorili o koronavirusu i mjerama koje su poduzeli kako bi bili spremni kada virus dođe u Hrvatsku. 

- U KBC-u smo poduzeli sve što je potrebno. Imamo stručni tim kojeg vodi dr. Boris Lukšić, drugi kolege iz bolnice su multidisciplinarno uključeni, sastajemo se svaki dan... Radimo u suradnji s drugim gradskim i županijskim institucijama, radimo zajednički, mirno, trezveno i stručno. Ne treba brinuti, što god bude, zajedno ćemo to rješavati - rekao je dr. Meštrović.

Nekoliko osnovnih podataka iznio je dr. Boris Lukšić. Rekao je kako se sve aktivnosti koje je poduzimaju u KBC-u, poduzimaju u suradnji s kriznim stožerom Ministarstva zdravstva. 

- Do sada je u KBC-u na Klinici za infektologiju bilo troje pacijenata i svi su negativni na koronavirus. Stalno pratimo događanja u našoj okolini i svjedoci smo da se situacija mijenja iz minute u minutu. Od početka veljače smo formirali stručni tim, imamo vrlo često sastanke, gotovo svaki dan. Tim funkcionira dosta dobro, razmjenjujemo informacije, nastojimo biti što spremniji za nadolazeću infekciju. Spremni smo i radimo neke preinake i dogovore da sve to bude što bolje posloženo, ako dođe do infekcije da budemo što bolje pripremljeni - kazao je Lukšić. 

Dodao je kako se bolest lako širi, kako je riječ o respiratornoj infekciji te da je smrtnost 2,7%.

- Čekamo još najnovije informacije iz Rijeke. Pet najnovijih slučajeva je trebalo biti obrađeno jutros u referentnom centru Fran Mihaljević. Sve informacije trebaju ići i ići će preko kriznog stožera Ministarstva zdravstva, a mi ćemo davati informacije u dogovoru s kriznim stožerom jer je jako važno da to bude koordinirano. Jako je bitno prenošenje količine informacije. Radi se o novoj infekciji, nešto se o njoj zna, ući se u tijeku, a moguće je da kada dođu toplija vremena da virus nestane. Znamo da su respiratorne infekcije češće u hladnijem dijelu godine - rekao je dr. Lukšić.

Pojasnio je kako imaju izolacijsku jedinicu u sklopu Klinike za infektivne bolesti, ako bude potrebe širit će se dalje na Kliniku, pa na prostor KBC-a na Križinama. Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, kazala je kako na području naše županije trenutno imaju u nadzoru oko 150 ljudi. rekla je i da su oformili dežurnu službu koja je aktivna 24 sata i koju svaki građanin može nazvati ako ima neko pitanje u vezi simptoma koji se povezuju s koronavirusom. Broj mobitela je: 091 151 2003.

- Epidemiološka situacija se mijenja iz sata u sat i odluke se donose na osnove toga. Po pitanju učenika koji su se iz Italije vratili u Omiš smatramo da ne trebaju biti u  izolaciji. Nisu bili u kontaktu sa zaraženim osobama i zapravo su samo prošli kroz to područje - rekla je Karin i naglasila kako je pomama za kirurškim maskama sasvim neopravdana jer one ne štite od virusa. 

-  Kirurške maske služe onima koji su bolesni, ali ona je propusna za viruse. Maske neće puno pomoći, pomoći će redovito pranje ruku s dezinficijensima. Radi se o novom virusu, prilagođavamo se novim informacijama i novim spoznajama, pratimo situaciju i nadamo se da neće eskalirati - zaključila je Karin.

Vaša reakcija na temu