Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Koronu dobilo sedmero djece iz istog razreda, sumnja se na britanski soj

Koronu dobilo sedmero djece iz istog razreda, sumnja se na britanski soj

Virus se jako brzo širio

Učiteljica i sedmero đaka od njih 24 iz 4. razreda Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku pozitivni su na koronavirus, javlja portal Ni Zagorje malo. Potvrdili su to ravnatelj škole u Zaboku Tomislav Polanović i dr. Ivan Lipovac, voditelj Higijensko-epidemiološkog odjela zagorskog Zavoda za javno zdravstvo.

- Da, čini mi se da još nismo imali slučaj da u jednome razredu oboli toliko učenika. Potvrđena je korona kod učiteljice i sedmero učenika. Prvo je bilo pozitivno njih šestero, sada je pozitivan nalaz došao za još jednoga - rekao je dr. Lipovac.

Kako ovakve situacije brzog širenja zaraze u zagorskim školama još nije bilo, osobito toliki broj pozitivnih u jednome razredu, sumnja se na to da je riječ o tzv. britanskom soju.

- Zatražili smo sekvenciranje na mutirajuće sojeve i čekamo rezultate. Može biti bilo koji soj, no kako je sada ovaj britanski najčešći, moguće da je ovdje riječ o njemu - pojasnio je dr. Lipovac.

Kaže da situacija nije zabrinjavajuća ako se škola pridržava epidemioloških mjera. Ravnatelj Polanović tvrdi da je sve pod kontrolom.

- Nakon što se virus pojavio u jednom odjeljenju 4. razreda, u samoizolaciju i na online nastavu poslali smo sve četvrte, ali i treće razrede jer su u istoj smjeni. Tu su i putnici u školskom autobusu pa smo samoizolaciju odredili preventivno s obzirom da su djeca bila u kontaktu. Pratimo situaciju svakodnevno, u kontaktu smo s epidemiolozima, pridržavamo se svih propisanih epidemioloških mjera - kaže ravnatelj Polanović.

Razred u kojem je potvrđena korona bit će u karanteni 10 dana. Ostali razredi, koji su preventivno poslani u samoizolaciju, najavio je ravnatelj, vjerojatno će se u školu vratiti u ponedjeljak. Do tada svi nastavu prate online.

Vaša reakcija na temu