Kotur: Vladajućoj koaliciji nema pomoći, ali Gradu Splitu ima

Kotur: Vladajućoj koaliciji nema pomoći, ali Gradu Splitu ima

'Tražimo tematsku sjednicu o stanju gradske uprave'

Splitski SDP, na čelu s Goranom Koturom, danas je održao konferenciju za medije o stanju u vladajućoj koaliciji te su najavili kako će zatražiti tematsku sjednicu o stanju gradske uprave.

- Gradonačelnik Andro Krstulović Opara nije podnio prijedlog proračuna u zakonskom roku do 15. studenog. To je još jedan, i to vrlo značajan, u nizu simptoma koji pokazuje da koalicijska vlast u Splitu ne funkcionira. Imamo i druge porazne primjere, poput otežane odnosno nikakve komunikacije između Grada i gradske Javne ustanove po pitanju Marjana. Poznate su sudske presude o provedbi sistematizacije. Participativno kreiranje proračuna provodi se tek na papiru. Točnije online obrascu. Dakle, reda - radi. Politička se kriza prelila i na administrativnu razinu i blokirala Grad. Ne radi se ovdje o raspadu sistema, jer ovdje sistema niti nema. Vladajuća koalicija je privremena kao što se i grad vodi privremeno. Tražit ćemo potporu drugih oporbenih stranaka za sazivanje tematske sjednice Gradskog vijeća o stanju gradske uprave. Želimo analizirati stanje i donijeti zaključke. Vladajućoj koaliciji Krstulović Opara - Škorić - Kerum nema pomoći, ali Gradu Splitu ima i zbog toga tražimo sazivanje tematske sjednice - rekao je Goran Kotur, predsjednik SDP-a Split i Kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću, na konferenciji za medije. 

Danijel Kukoč, član Gradskog odbora SDP-a Split i županijski vijećnik osvrnuo se na odnos gradonačelnika i Keruma.

- Tobožnji sukob gradonačelnika Krstulovića Opare i Keruma započeo je u izbornoj kampanji, ali se ispod stola trguje privatnim interesima, a to šteti gradu. Imamo privid svađe, a ustvari raširenu hobotnicu koja kontrolira gradska poduzeća. Gradonačelnik ne zna raditi, a partnera zanimaju privatni interesi. To je koalicija neznanja, a u predizborno vrijeme su obećavali tunele i mostove. Gradska uprava ne funkcionira. Pet ljudi sjedi u sobi i ne znaju koji im je posao. Vidimo da grad ne uspijeva završiti zacrtane komunalne radove. Trogir je svijetli primjer jer je tamo gradonačelnik prije sastavljanja proračuna obišao sve mjesne odbore, te su se građani izjasnili o zahvatima koji će se izvršiti u idućoj godini na njihovom području - istaknuo je Danijel Kukoč.

Joško Markić, član Predsjedništav SDP-a Split i gradski vijećnik, govorio je o gradskim projektima koji nisu ostvareni.

- U Splitu nema investicija niti značajnijih aktivnosti koje bi ojačale gospodarstvo i povećale zaposlenost. Posebno je zabrinjavajući pad rashoda za investicije jer se njima otvara put novim investicijama i stvara ozračje u kojem je dobro poslovati. Podižu se porezna opterećenja građana, a smanjuju socijalna davanja. Proračun stoga nije niti socijalan niti razvojan. On se prenapuhuje zbog promidžbe, a realizacija mu je nezadovoljavajuća. Ne promišlja se dugoročno već ad hoc, parcijalno i nepripremljeno. Odluke se donose temeljem trgovine i privatnih interesa, a uloga građana i nas kao njihovih predstavnika se marginalizira. Troše se i rasipaju naši novci uludo bez ikakvog pozitivnog utjecaja na kvalitetu života u gradu. Mnoštvo projekata planiranih za 2019. nije ostvareno. To je pokazatelj da se loše planira, a da je gradska uprava neučinkovita, nefunkcionalna i troma - naglasio je Joško Markić.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(55166, "");
Pregledaj komentare