Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Kotur podnio kaznenu prijavu protiv Krstulovića Opare, Vele, Ružića i odgovornih osoba u tvrtkama Matima project i Stenavert

Kotur podnio kaznenu prijavu protiv Krstulovića Opare, Vele, Ružića i odgovornih osoba u tvrtkama Matima project i Stenavert

Smatraju da su sanacijom na Marjanu počinili kazneno djelo protiv okoliša

Goran Kotur, predsjednik splitskog SDP-a, podnio je kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, njegovog zamjenika Nina Vele, koordinatora Nenada Ružića i odgovornih osoba u tvrtkama Matima project i Stenavert zbog pustošenja šume u Park-šumi Marjan tijekom radova na sanaciji. Naveli su kako smatraju da postoje osnove sumnje da su počinili kazneno djelo protiv okoliša, iz članka 209. Kaznenog zakona i to kvalificirani oblik tog djela iz stavka 2. (kazneno djelo protiv okoliša iz članka 209. st.2. KZ-a 'Pustošenje šuma'). 

- Odgovorni su za izvođenje šumarskih radova u sklopu sanacije Park šume Marjan od potkornjaka od 13. veljače 2019. godine do 19. rujna 2019. godine, što je očito iz Izvješća lokalnog koordinatora Nenada Ružića, o provedbi aktivnosti u svezi proglašenja izravne opasnosti od elementarne nepogode uzrokovane pojavom uništenja drvenaste vegetacije na području gradskih kotareva Meje, Varoš i Spinut - lokalitet Park šume Marjan od 19. rujna 2019. godine. Odgovorne osobe u društvu Stenavert d. o. o., koje je obavljalo nadzor tijekom izvođenja šumarskih radova, dozvolili su protuzakoniti nastavak šumarskih radova nakon što nisu zaprimili dokaze da se isti izvode sukladno Zakonu o šumama - stoji u prijavi.

Pojašnjavaju dalje kako s obzirom na činjenicu da se u odgovoru Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan navodi da je izvođač Matima project d.o.o. imao na raspolaganju za sječu oko 3.958 m3 drvne mase, te da je odvezeno, dakle i posječeno, 13.195 m3 drvne mase, i da ostatak drvne mase nije propisno doznačen odnosno ovjeren po Zakonu o šumama i Pravilniku o doznaci stabala, obilježbi šumskih proizvoda, teretnom listu (popratnici) i šumskom redu, jasno je da je Matima project d.o.o.kao izvođač po odgovoru Javne ustanova za upravljanje Park-šumom Marjan protivno Zakonu o šumama posjekao najmanje 9.237 m3 drvne mase, i to u slučaju da su u posječena stabla uključena i sva doznačena stabla. 

- Izvješće poduzeća Stenavert d.o.o. o stručnom nadzoru tijekom izvođenja šumarskih radova u sklopu sanacije Park šume Marjan od potkornjaka ne sadržava broj izdanih doznaka kao ni broj izdanih popratnica, dok odgovor Javne ustanova za upravljanje Park-šumom Marjan ne sadržava broj izdanih popratnica. Dakle, protivno Zakonu u šumama posječeno je najmanje 9.237 m3 drvne mase što bi iznosilo preko 70 posto posječene drvne mase. Ako se uzme u obzir da je gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara javno iznio podatak o 38.000 posječenih stabala, znači da je protuzakonito posječeno preko 26.000 stabala tijekom izvođenja šumarskih radova u sklopu sanacije Park šume Marjan od potkornjaka - navedeno je u prijavi.

Među dokaze su priložili izvješća tvrtke Stenavert i koordinatora Ružića, kao i odgovor koji je na ovu temu dala Javna ustanova te članak objavljen u Slobodnoj Dalmaciji.

- Predlažemo da se na ove okolnosti ispita Ravnatelj Javne ustanove za upravljanje park šumom Marjan, Damir Grubšić, zaposlenici društva Matima project d.o.o. koje je izvodilo predmetne radove tijekom kojih je počinjeno prijavljeno kazneno djelo, zaposlenici društva Stenavert d.o.o. koje je provodilo nadzor nad ovim radovima, te da se provede prvo ispitivanje svih ovdje prijavljenih osumnjičenika, slijedom čega da se protiv istih pokrene odgovarajući kazneni postupak - zaključuju u prijavi. 

Vaša reakcija na temu