Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot KRAJ POTRAGE ZA SPLIĆANINOM Pronađen leš u Španjolskoj nestalog Mavre Božičevića?

KRAJ POTRAGE ZA SPLIĆANINOM Pronađen leš u Španjolskoj nestalog Mavre Božičevića?

Posljednji put je viđen 1. prosinca

Španjolska policija pronašla je u srijedu beživotno tijelo mladog muškarca pored mjesta Gargantilla de Lozoya, udaljenog 80 kilometara sjeverno od Madrida, a sve upućuje da riječ o Splićaninu Mavri Božičeviću koji se od 1. prosinca vodio kao nestala osoba u toj zemlji, pišu 24 sata.

Božičević, 27-godišnji zaposlenik tehnološke kompanije Ericsson España, posljednji put je viđen prije tri mjeseca u tom selu s 350 stanovnika u podnožju brda Sierra Guadarrama.

- Moglo bi se raditi o mladom Hrvatu koji je nestao u prosincu. Nakon provedenih raznih ispitivanja u mladićevom okruženju, agente je sve upućivalo prema spomenutom mjestu - navedeno je u priopćenju policije objavljenom u srijedu.

Oko 50 policajaca je u srijedu oko 9 sati krenulo u potragu uz rijeku Lozoyu, tražeći ga kroz šumski i brdoviti kraj. Gargantilla de Lozoya je poznata zbog prirode i pješačkih staza dugih od 12 do 19 kilometara.

U potrazi su sudjelovali i psi tragači te zračna služba. Policajci su oko 17 sati pronašli beživotno tijelo, bez znakova nasilja.

- Trenutačno traje forenzičko vještačenje, kao i istraga - rekla je u četvrtak navečer glasnogovornica španjolske nacionalne policije u telefonskom razgovoru. Dodala je da tijelo tek treba biti identificirano.

Istragu vodi inspektor iz Chamartína, sjeverne četvrti Madrida, u kojoj Mavro živi od listopada. 

Mavro je bio jedan od najboljih maturanata 2012. godine u Hrvatskoj jer je s najvišim postotkom točnosti riješio višu razinu ispita iz matematike i fizike te tako osvojio dva prva mjesta na državnoj maturi. Radio je za tehnološku kompaniju Ericsson Nikola Tesla u Splitu.

Krajem listopada se preselio u Madrid gdje se zaposlio u lokalnoj podružnici Ericssona kao 'softwer developer'. Kompanija mu je unajmila stan u dugoj ulici Serrano u četvrti Chamartín, nedaleko stadiona Santiago Bernabéu.  Živio je sam a s kolegama je uglavnom bio u kontaktu 'online' zbog pandemije koronavirusa.

Oko mjesec dana kasnije, u petak 27. studenog, posljednji put se pojavio na radnom mjestu. U ponedjeljak 30. studenog je razgovarao preko telefona s obitelji, a u utorak 1. prosinca je rano ujutro otputovao autobusom iz Madrida u 80 kilometara udaljeno turističko mjesto Buitrago del Lozoya. Ubrzo nakon dolaska je otišao u 7,5 kilometara udaljeno selo Gargantilla de Lozoya gdje je zadnji put primijećen.

Kronologija:

26. listopada (ponedjeljak) – 'Preseljen u Madrid', piše Mavro na Facebooku. Radi u odjelu za razvoj softvera u madridskoj podružnici Ericssona. Živi sam u stanu duge ulice Serrano, u dobrostojećoj četvrti Chamartín na sjeveru grada. Ne poznaje nikoga. Preko Facebooka je u kontaktu s očevom prijateljicom Suzanom Stefanović, glazbenicom koja od 1991. živi u Madridu.

27. studenog (petak) – Posljednji put viđen na radnom mjestu. Objava zadnjeg posta na Facebooku.

29. studenog (nedjelja) – rješava se službenog kompanijinog mobitela. Vadi bateriju i karticu kako se ne bi mogao uhvatiti signal i odrediti lokacija, kaže izvor u policiji.

30. studenog (ponedjeljak) – nema ga na radnom mjestu. Ericsson ga ne može kontaktirati jer mu je mobitel isključen. Popodne ili u predvečer je u kontaktu s obitelji u Hrvatskoj. Nalazi se u četvrti Chamartín. Otac posljednji put zna njegovu lokaciju. Mavro se rješava i hrvatskog mobitela.

1. prosinca (utorak) – opet ga nema na radnom mjestu. Oko 6.30 sati ujutro odlazi podzemnom željeznicom do obližnjeg autobusnog kolodvora na Plazi Castilli u Chamartínu. Snimaju ga kamere u hodnicima podzemne željeznice. U 7 sati ulazi u autobus tvrtke ALSA i vozi se u 80 km udaljeno mjesto Buitrago del Lozoya. U 8.33 sati izlazi na lokalni kolodvor. Vjerojatno šeće mjestom. U 9.40 sati ulazi u kafić 'El Espolón' na stanici kolodvora. Naručuje kavu i čašu vode. U 9.50 izlazi. Gubi mu se trag.

2. prosinca (srijeda) – Nakon što dva dana nije bio na radnom mjestu Ericsson zove španjolsku policiju. Upisan je u registar nestalih u Španjolskoj od 30. studenog kada je zadnji put bio u kontkatu s ocem.

4. prosinca (petak) – otac Ivan Božičević iz Splita dolazi u Madrid. Policija kreće u pregled kamera podzemne željeznice. Počinje dugi vikend Madridu, praznici do 8.prosinca.

7. prosinca (ponedjeljak) – policajac u civilu pod turističkim zidinama Buitrago del Lozoye pita službenika na blagajni je li vidio Mavru. Pokazuje fotografiju i kaže da ima Aspergerov sindrom. Policija zna da je ušao u autobus u Madridu 1. prosinca no ne zna gdje je sišao. Policija čeka od tvrtke ALSA snimku iz autobusa.

10. prosinca (četvrtak) – Suzana Stefanović objavljuje oglas na svom Facebooku u kojem traži od stanovnika Madrida da jave ako su ga vidjeli.

11. prosinac (petak) – otac boravi u policijskoj postaji u četvrti Chamartín.

12. prosinca (subota) – Stefanović traži od policije da sa svog službenog Twittera ukloni 'Aspergerov sindrom'. Kaže za 24sata da nema taj sindrom. 

14. prosinca (ponedjeljak) – policija ispituje ALSA-inog vozača Antonija Gutierreza o Mavri nakon što je snimka iz autobusa pokazala da je izašao u Buitrago del Lozoyi. Vozač ne zna ništa.

15. prosinca (utorak) – nacionalna policija odlazi u Buitrago del Lozoyu i raspituje se u domu zdravlja, na hitnim intervencijama. Ondje ga nisu zaprimili.

16. prosinca (srijeda) – Civilna garda obilazi hotele i hostele u Buitrago del Lozoyi. Ulaze u kafić na kolodvoru. Konobarica im odgovara da je Mavro pio kavu 1.prosinca ujutro. Civilna garda ga ne pronalazi na mjestima opasnim po život u okolici, u brdu i uz rijeku, niti nalazi ikakav trag da je bio ondje. Zato ne pokreće masovnu potragu u brdima.

7. prosinca (četvrtak) – Policija iz madridskog Chamartína zove telefonom u lokalni Picassov muzej. Zaposlenici nisu vidjeli Mavru.

18. prosinca (petak) – Policija razmatra dvije opcije: Mavro se nalazi u okolnim brdima ili selima. Ili je ušao u autobus za sjeverni grad Burgos ili Arandu de Duero. Mogao je ući i u neki od lokalnih minibuseova i otići u neko od sela podno planina. Policija nema saznanja da je ušao u bus natrag za Madrid.

19. prosinca (subota) – Policija čeka snimke iz buseva za Burgos i Arandu de Duero. Policija za pregled snimki mora predati sudski nalog kompaniji AISA. Istražitelji traže neki trag među Mavrinim kontaktima, u kompjuteru i na društvenim mrežama.

22. prosinca (utorak) - Policija kaže da nastavlja istragu. 

23. prosinca (srijeda) - Španjolski nacionalni centar za nestale osobe kaže da je Mavro posljednji put viđen 1. prosinca u Gargantilli de Lozoya, selu pored Buitraga del Lozoye. Oko mjesta su pješačke staze u brdu duge između 12 i 19 kilometara.

3. ožujka (srijeda) - Policijska potraga u kojoj sudjeluje 50 agenata počinje u 9 sati te traje do 17. sati kada pronalaze beživotno tijelo mladića.

4. ožujka (četvrtak) - Policija objavljuje priopćenje u kojem navodi kako bi se moglo raditi o Mavri. Kaže da tek treba identificirati tijelo, javljaju 24 sata.

Vaša reakcija na temu