Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Milan Šabić KRAJ PRIČE Državno odvjetništvo odbacilo prijave, nema kaznene odgovornosti za Marjan

KRAJ PRIČE Državno odvjetništvo odbacilo prijave, nema kaznene odgovornosti za Marjan

Prijelomna točka je bila odluka da ovo nije predmet za USKOK

Na Marjanu nije bilo kriminala. Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je nakon više od dvije godine izvida odbacilo kaznene prijave splitskog SDP-a i Inspekcije zaštite prirode iz 2019. godine. Time je zaključen slučaj Marjan koji je niz godina bio u središtu pozornosti javnosti, a pred istražitelje je doveo i prve ljude grada Splita, gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu i zamjenika Nina Velu. Bivši predsjednik SDP-a u Splitu Goran Kotur prijavio je i lokalnog koordinatora Nenada Ružića te odgovorne osobe u tvrtkama Matima project i Stenavert, angažiranim na sanaciji Marjana nakon pustošenja potkornjaka. 

Kotur je sumnjičio prijavljene da su veliki dio stabala posjekli nezakonito i protivno propisima. Radilo se, istaknuo je tada Kotur, o preko 26 tisuća stabala. Na isto je ukazao i predsjednik Društva Marjan Srđan Marinić, pozivajući se na nadzor sanacije tvrtke Stenavert. 

Među ostalim, navedeno je da radovi u Park šumi Marjan nisu vršeni redovito i na vrijeme što je pogodovalo razvoju bolesti i štetnika. Priložen je i grafički prikaz pozicija s ostavljenom deblovinom unutar Park šume, što je rezultiralo širenjem potkornjaka. Slučaj je obradila i splitska policija. Državnom odvjetništvu podnijeli su izvješće u kojem je konstatirana šteta od 3,5 milijuna kuna. Odnosila se na stabla koja su posjećena i ispilana, ali nisu bila doznačena. 

Državno odvjetništvo u Splitu istraživalo je slučaj u dva smjera. Jedan se odnosio na ono što se događalo do sanacije, ispitivalo se li bilo propusta i je li se poduzelo potrebno da se spriječi invazija potkornjaka i pustošenje velikog dijela zaštićenog prostora, a drugi na samu sanaciju, pilanje i odvoženje stabala te plaćanje izvršenih radova. 

Slučaj je poslan USKOK-u na razmatranje s obzirom da se radilo o službenim osobama. USKOK je, međutim, zaključio da tu nema mjesta za njihovo postupanje te je predmet vraćen u Split. Bila je to prijelomna točka jer je tužiteljima znatno sužen manevarski prostor. O nadležnosti je odlučila glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek. Ocijenjeno je kako ne proizlazi da se u radnjama prijavljenih službenih osoba ostvaruju zakonska obilježja kaznenih djela iz nadležnosti USKOK-a. 

Nisu to bile jedine prijave vezane uz događaje na Marjanu. USKOK je prošle godine odbacio kaznenu prijavu koju je protiv Andre Krstulovića Opare podnijela saborska zastupnica Centra Marijana Puljak, supruga aktualnog gradonačelnika Ivice Puljka. Bivšeg gradonačelnika prijavila je zbog isplate novčanih iznosa većih od milijun kuna za sanaciju Marjana. USKOK je zaključio da je Krstulović Opara postupao isključivo u granicama ovlasti i po odlukama Gradskog vijeća.

Vaša reakcija na temu