Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Kreće uređenje Žnjana u vrijednosti 45 milijuna eura: 'Ovo će biti plaža na ponos cijelog Mediterana'

Kreće uređenje Žnjana u vrijednosti 45 milijuna eura: 'Ovo će biti plaža na ponos cijelog Mediterana'

'Za malo više od godinu dana na ovom mjestu će biti nogometna i košarkaška igrališta, dječja igrališta, kulturni amfiteatri, podzemna garaža i nadzemna parkirališta, biciklističke staze…'

Počinje projekt uređenja i rekonstrukcije plaže Žnjan. Okončan je proces javne nabave, a sinoć u ponoć je istekao rok za žalbu na odabir nadzora projekta. Time je zaključen proces javne nabave za izvođača radova i za nadzor. Nakon potpisivanja ugovora koje je zakazano za idući tjedan, radovi mogu početi.

- Za malo više od godinu dana na ovom mjestu će biti nogometna i košarkaška igrališta, dječja igrališta, kulturni amfiteatri, podzemna garaža i nadzemna parkirališta, biciklističke staze… Uredit ćemo ovaj prostor koji je veličine 16 Riva ili 31 nogometnog igrališta, na kojem će se nalaziti 40 tisuća metara četvornih zelenila. Ovo će biti plaža na ponos cijelog Mediterana i ovaj projekt danas obilježava drugu fazu našeg mandata koji se do sada svodio na uvođenje reda i sređivanje zatečenih problema, a sada slijedi faza izvođenja velikih projekata od kojih je Žnjan najveći - uvodno je rekao Ivica Puljak, splitski gradonačelnik, najavivši tako početak projekta vrijednosti 45 milijuna eura kojeg će na terenu realizirati tvrtke Lavčević, Strabag i Cestar. Plan je da iduće ljeto plaža bude u funkciji.

No, pitanje koje ostaje visjeti u zraku je garancija Europske investicijske banke (EIB) da će se njihovim kreditom investirati dio uređenja i rekonstrukcije Žnjana.

- Financije projekta su osigurane. Jedan dio ćemo mi financirati iz proračuna. Dio je iz ITU mehanizma, a taj proces je malo usporen jer nadležno ministarstvo ima 22 grada koja mora servisirati po tom pitanju, ali nema razloga za zabrinutost jer su financije osigurane - kazao je. 

Odgovorio je i na pitanje zašto nije raspisano javno savjetovanje za projekt Žnjana preko ITU mehanizma.

- To su tehnički detalji za provedbu ITU mehanizma koje vodi Ministarstvo EU fondova i koji idu svojim tijekom. To su tehnički detalji koji ne kasne niti jedan dan i mi smo danas završili kompleksan proces javne nabave, a sve ostalo su detalji ostalih projekata koji će se realizirati - odgovorio je Puljak. 

Reagirao je i na komentar novinara da Europska investicijska banka nije niti uzela projekt uređenja Žnjana na razmatranje, godinu dana nakon što su njihovi predstavnici posjetili splitsku plažu koja bi za godinu dana trebala osvanuti u novom ruhu.

- Ovo sve što govorite su tehnički detalji za financije projekata, a financije su osigurane. Projekt kreće u realizaciju, a o tome možemo nekom drugom prilikom razgovarati - odgovorio je gradonačelnik i dodao kako je projekt Žnjan naveden u dokumentima koje je Grad potpisao s EIB-om.

Nedavno je dogradonačelnik Antonio Kuzmanić izjavio da će se uređenje Žnjana raditi u fazama, pa je novinare zanimalo što se promijenilo od Puljkove najave prije godinu dana da će sve faze raditi odjednom.

- Postoji šest faza, i to su tehničke faze, a realizirat će se onako kako izvođač misli da je najbolje. Od pet faza koje su dio nabave, ima još manja šesta faza kraj Radissona, a to direktno realizira Grad. Sam izvođač će definirati dinamiku projekta - rekao je splitski gradonačelnik te pokazao na radove oko sebe i obrazložio kako se u ovim trenucima na Žnjanu izvode radovi kroz projekt aglomeracije te rekonstrukcija ceste Ivana Pavla II.

Što se tiče uređenja plaže, Zoran Jakelić, voditelj projekta je optimističan što se tiče realizacije projekta u zadanom roku od godine dana.

- Na području koncesije od približno 200 tisuća metara četvornih je otprilike 123 tisuća kopna, koje počinje od hotela Radisson do plaže za osobe s invaliditetom. Najveći objekt je garaža kapaciteta oko tisuću mjesta koja je dijelom ukopana, a pri tom objektu imamo većinu sadržaja. Dijelom su ugostiteljskog karaktera, a bit će i razna igrališta. Bit će formirani i tematski parkovi, a sve će to biti okruženo zelenilom - objasnio je Zoran Jakelić, voditelj projekta uređenja žnjanskog platoa. Posebna faza projekta je treća po redu, tijekom koje će se graditi panoramski restoran, a ukupno bi na Žnjanu trebalo biti 11 lokacija za buduće ugostiteljske objekte.

Gradonačelnik Ivica Puljak više puta je izrazio zadovoljstvo okončanjem procesa javne nabave i početkom 'projekta generacije' u Splitu. No, isto tako, izrazio je žaljenje zbog dovođenja u pitanje realizacije uređenja Žnjana.

- Vidim da postoje neki koji bi htjeli sabotirati ovaj projekt i koji bi željeli da se on ne dogodi. Mislio sam da se to neće dogoditi, ali vidim da se to događa. Teško mi je spoznati da postoje građani koji bi željeli da se ovo ne realizira - zaključio je Ivica Puljak uz zahvalu svima koji su radili na opsežnom i kompleksom projektu javne nabave.

Vaša reakcija na temu