Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: MORH Krila Oluje i Patrouille de France izveli zajednički prelet i trenažne letove

Krila Oluje i Patrouille de France izveli zajednički prelet i trenažne letove

Hrvatska i francuska akrobatska grupa Krila Oluje i Patrouille de France izveli zajednički prelet iznad zadarskog kanala i trenažne letove u vojarni u Zemuniku

Francuska akrobatska grupa Patrouille de France sletjela je u četvrtak, 19. rujna 2019. sa 10 aviona Alpha Jet u vojarnu Pukovnik Mirko Vukušić u Zemuniku u dvodnevni prijateljski posjet akrobatskoj grupi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) Krila Oluje.

Ovo je prvo gostovanje Patrouille de France u Hrvatskoj, a Krila Oluje su ih dočekala u blizini Zadra gdje su iznad zadarskog kanala izveli zajednički prelet s ukupno 14 aviona.

Formaciju je predvodio vođa Krila Oluje satnik Darko Belančić, a iz jednog od aviona Pilatus PC-9M dobrodošlicu Francuzima poželio je zapovjednik 93. zrakoplovne baze brigadir Mario Pleša. Pozdravni prelet dvaju nacionalnih akrobatskih grupa u Zadru pratio je i veleposlanik Francuske Republike u Hrvatskoj Gaël Veyssière u pratnji načelnika stožera 93. zrakoplovne baze HRZ-a pukovnika Borisa Panića.

Nakon slijetanja u bazu u Zemuniku provedene su pripreme za trenažne letove. Tako su na trenažnom letu Krila Oluje u avionima Pilatus PC-9M u zadnjim kabinama letjeli piloti Patrouille de France, a zatim su članovi grupa zamijenili uloge gdje su piloti Krila Oluje po prvi puta letjeli s francuskim kolegama u avionima Alpha Jet.

Satnik Belančić tom je prigodom kazao kako su nakon Frecce Tricolora i Red Arrowsa ugostili još jednu prestižnu akrobatsku grupu te time potvrdili iznimno dobre i prijateljske odnose s najpoznatijim svjetskim akrobatskim grupama.

- Posebno impresivan bio je pozdravni zajednički prelet iznad zadarskog kanala i na neki način najavio kako će izgledati nebo iznad Zadra 30. svibnja iduće godine na prvom međunarodnom vojnom zrakoplovnom mitingu 'CROIMAS 2020'. Naravno, to je bila i neizbježna tema naših razgovora s pilotima Patrouille de France koji pozdravljaju odluku o organizaciji hrvatskog mitinga, a kroz zajedničke trenažne letove imali smo jedinstvenu prigodu upoznati sve elemente naših letačkih programa - iznio je satnik Belančić.

Vođa grupe Patrouille de France bojnik Clément Racine.zahvalio se na sjajnom dočeku te kazao kako bi vrlo rado došli na 'CROIMAS 2020'.

- Odluku o sudjelovanju donijet će naše zapovjedništvo, no svi smo već danas impresionirani dolaskom u Zadar i kod naših domaćina Krila Oluje. Zajednički let je bio poseban doživljaj, posebno nosim sliku negativnog leta, sve je uistinu fantastično - iznio je bojnik Racine.

Krila Oluje su dosad jednom nastupila u Francuskoj (2017.) na zrakoplovnom mitingu u Zrakoplovnoj bazi  St. Dizier, a uz suradnju s Patrouille de France imaju odličnu povezanost i s jednim od najboljih svjetskih pojedinačnih nastupa Rafale Solo Display.  Akrobatska grupa francuskog ratnog zrakoplovstva „Patrouille de France“ je osnovana 1953., a matična zrakoplovna baza im je Salon-de-Provence. Lete u sastavu od osam aviona Dassault Alpha Jet i jedina su akrobatska grupa u svijetu koja je imala pilotkinju na poziciji vođe grupe (2009. - 2010. bojnica Virginie Guyot).

Prvi zrakoplovni miting na kojem su Krila Oluje i Patrouille de France nastupali zajedno bio je Kecskemet Airshow 2007 u Zrakoplovnoj bazi Kecskemet u Mađarskoj i od tada do danas praktički nije bilo sezone u kojoj se Krila Oluje i Patrouille de France nisu susreli na barem jednom međunarodnom vojnom zrakoplovnom mitingu te su grupe razvile profesionalnu i prijateljsku povezanost i suradnju.

Među najpoznatijim patronima Patrouille de France na godišnjoj razini mogu se istaknuti Alain Delon (1988.), Princ Albert II (1993.) i Carla Bruni Sarkozy (2010.).

Avion na kojem  lete Patrouille de France Dassault  Alpha Jet  postiže maksimalnu brzinu  od oko 1 000 kilometara na sat dok je maksimalna visina leta oko 14 000 metara.

Vaša reakcija na temu