Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
KRIVO JE TLO: Voditelj projekta Small Mall iznio zašto se urušio dio pokosa, nema straha od urušavanja Vukovarske ulice

KRIVO JE TLO: Voditelj projekta Small Mall iznio zašto se urušio dio pokosa, nema straha od urušavanja Vukovarske ulice

Incident se dogodio u ponedjeljak popodne, stanari su zabrinuti

Nakon što se na gradilištu Small Malla otvorila rupa ispod Vukovarske ceste, zbog čega je 'gradska žila kucavica' bila jednim dijelom zatvorena sinoć, voditelj projekta Saša Đukan kazao nam je što se dogodilo. Tvrdi da ne kopaju ispod ceste, te da je za urušavanje pokosa kriva struktura tla, a ne greška prilikom izvođenja radova. Incident se dogodio tijekom redovnih radova iskopa i izvedbi sidara na projektu Small Mall kada se na sjeverozapadnom dijelu gradilišta  pojavila podzemna kaverna te se urušio dio pokosa. 

- Izvođač je odmah započeo radove na sanaciji, a iz predostrožnosti smo kontaktirali nadležne službe i odlučili privremeno blokirati jednu voznu traku prometnice iznad kaverne dok se ne utvrdi stvarno stanje i potencijalna opasnost za sudionike u prometu. Već jutros nakon što je procijenjeno da nema opasnosti, cesta je puštena u promet - napominje Đukan.

Ističe i kako su ovakve stvari uobičajene i da su iznenađenja uvijek moguća u geomehanici.

No, najvažnije je da nije došlo do nikakvih oštećenja imovine ili ugrožavanja sigurnosti radnika ili građana. Izvođač je primijenio sve uobičajene tehničke mjere osiguranja i do kraja dana će sanacija biti dovršena - najavio je voditelj projekta Small Mall.

Stanari su izrazili zabrinutost zbog potencijalnog urušavanja ceste, no, voditelj otklanja takvu mogućnost. Mario Rovan, građevinski inženjer,  aktivist Građanske inicijative Split (Gist) navodi da je prva rupa nastala ispiranjem tla otkrivena 6. travnja prema Livanjskoj ulici i to iza pilota ugrađenih 2015. godine.

 - U ponedjeljak  se otkopala nova 'rupa' nastala ispiranjem tla, ali ispod pilota ugrađenih u prosincu 2023. godine, odnosno na nezaštićenom dijelu građevinske jame. Nakon toga odronila se vodom natopljena stijenska masa, a daljnje urušavanje se nastojalo zaustaviti nasipanjem sloja zemlje preko odrona - opisuje uz priložene fotografije. 

Kaže i da se oba slučaja povezuju s  podzemnim tokom procjednih voda uz trasu Dioklecijanova vodovoda, uz istočni zid željezničkog tunela.

Vaša reakcija na temu