Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović KRSTIČEVIĆ CITIRAO ŠUŠKA Nadam se da će opet biti: 'Predsjedniče, zadaća je izvršena'

KRSTIČEVIĆ CITIRAO ŠUŠKA Nadam se da će opet biti: 'Predsjedniče, zadaća je izvršena'

Posebno je strastven bio govor Krstulovića Opare koji je poslao poruku Domovinskom pokretu i Mostu

Nekadašnji ministar obrane Damir Krstičević večeras je u Splitu održao vjerojatno prvi govor u ovoj predizbornoj kampanji. Pozdravio je prijatelje i suborce iz svih postrojbi te im zahvalio što su obranili domovinu. 

- Za pet dana su izbori, nakon 90-ih ovo su jedni od najvažnijih, nije svejedno nikome od nas tko nas vodi. 90-ih nas je vodio najbolji, dr. Franjo Tuđman i HDZ. Danas je među nama najbolji, a to je Andrej Plenković i HDZ, koji je kroz posljednjih osam godina pokazao da zna upravljati Hrvatskom. Hrvatska je danas bolja i u njoj se bolje živi nego 2016. godine - kazao je Krstičević. 

Smatra da je Vlada Andreja Plenkovića ojačala sigurnost države i Hrvatsku vojsku, kao i policiju, a posebno važnim je istaknuo njihov pošten odnos prema braniteljima, koje je nazvao kamenom temeljcem države. 

Najavio je da će zrakoplovi Rafale u rukama hrvatskih pilota biti za dvadesetak dana, kao jamac mira i sigurnosti Hrvatske – zauvijek. 

- Osnažili smo materijalna prava hrvatskim vojnicima i policajcima, vratili smo hrvatsku vojsku ovdje u Sinj, Ploče, Varaždin, Pulu i ono što je jako važno – hrvatski Vukovar! - viknuo je Krstičević a gomila ga je podržala pljeskom.

- Kao što je prije 30-ak godina naš ratni ministar rekao da Hrvatska ima sedam brigada, ali je Četvrta udarna. I tako će naš nositelj liste Branko Bačić, 17. travnja oko 23 sata, reći da smo pobijedili u svim izbornim jedinicama, ali da su dvije udarne IX. I X., a možda još koja. Još jednu stvar je naš ministar Šušak rekao Tuđmanu nakon pobjede svih nas u Oluji: 'Predsjedniče, zadaća izvršena', ja se nadam da će isto reći nositelji IX. i X. Izborne jedinice - 'Zadaća je izvršena' - zaključio je Damir Krstičević. 

Posebno je strastven bio govor Andre Krstulovića Opare, bivšeg splitskog gradonačelnika koji se najviše osvrnuo na izglasavanje Zakona o hrvatskom jeziku. 

- Boje se našeg domoljubnog zanosa i suverenističkih poteza. Donijeli smo Zakon o hrvatskom jeziku, a znate li što je rekao otpravnik poslova od Milanovića, oni Grbin, rekao je da je Zakon o hrvatskom jeziku kretenski. Zašto? Jer on ne podnosi Hrvatsku, kao što i ova ekipa koja nama ovdje hoće braniti ne podnose hrvatski Split i hrvatsku Dalmaciju – osvrnuo se na oponente Krstulović Opara.

Dotakao se i Domovinskog pokreta te Mosta. Naglasio je da su se malo zbunili oni iz Domovinskog pokreta, jer nisu podržali Zakon o hrvatskom jeziku. 

- Znate li tko još nije glasovao za Zakon o hrvatskom jeziku – Petrov, oni iz Mosta. Miro Bulj nije glasovao za Zakon o hrvatskom jeziku. Suverenisti, takozvani, nisu glasovali za  Zakon o hrvatskom jeziku. Škorina sestra i onaj (vele)Škoro nisu glasovali  za Zakon o hrvatskom jeziku, i ona velepametna Karolina Vidović Krišto nije glasovala za Zakon o hrvatskom jeziku. I oni nama kažu da nismo domoljubi – zaurlao je s pozornice Andro Krstulović Opara, a okupljeni simpatizeri su ga podržali. 

Najavio je da će se 17. travnja riješiti parlamentarni i predsjednički izbori, a iduće godine rješavaju lokalne izbore kada će Tomislav Šuta i njegova ekipa služiti gradu kako je i on služio. 

Župan Blaženko Boban posebno se osvrnuo na konkurenciju i poručio je splitskom gradonačelniku Ivici Puljku kako je zbog brojnih odlazaka u Zagreb zaboravio što znači riječ dišpet te rukom pokazao na okupljene simpatizere HDZ-ovog skupa koji se ipak održao u centru grada. 

- Ništa u životu nije slučajno. Ovdje na ovom kultnom mjestu dočekivani su sportski velikani. Na splitskoj Rivi, 26. kolovoza 1995. kada je prvi hrvatski predsjednik pitao Split 'Što ćete još da vam obećam?', a 100.000 ljudi je kao jedno reklo 'Vukovar'. To je kultno mjesto Splita i nema tog čovjeka koji će Hrvatu zabraniti gaziti na tom mjestu - rekao je Boban referirajući se na zabranu održavanja ovog skupa na Rivi. Ovoga puta, dodao je župan, Plenković narodu obećaje treći mandat. 

Ponovo se osvrnuo na zabranu održavanja skupa u centru grada kazavši kako nije slučajno što su se okupili baš na Gatu sv. Nikole. Na toj su lokaciji da 'kako bi očuvali bistro more da ga mutne rijeke ne zamute'. 

Rekao je da je u Splitu preko 200 milijuna eura vrijednosti projekata Vlade RH, a nešto i njihovih županijskih. Što se tiče ove gradske vlasti, istaknuo je da su se njihovi projekti sveli na 200 eura koliko koštaju dva stupića. 

- Svejedno voda kršitelja Ustava na Dračevac i na Žnjan, kao da su oni to pripremili. A on, vidi koliko je mudar, nije bio u stanju upitat tko to financira i tko je to pripremio. A mi mu govorimo, pripremila je Vlada Andreja Plenkovića, Andro Krstulović Opara u svom mandatu i Splitsko-dalmatinska županija – poručio je s pozornice Boban.

Vaša reakcija na temu