Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com KRUH SA SEDAM KORA: Da bi se plovilo, cijepiti se mora

KRUH SA SEDAM KORA: Da bi se plovilo, cijepiti se mora

Na brodu ostaju i po devet mjeseci sa zabranom izlaska na kopno, na povratku s broda opet vrijede različita pravila

Da bi se ukrcali na brod, pomorci moraju imati dva negativna PCR testa, a zatim na brodu u karanteni provesti još 14 dana. Na brodu ostaju i po devet mjeseci sa zabranom izlaska na kopno, na povratku s broda opet vrijede različita pravila. 

Romano Perić iz Sindikata pomoraca Hrvatske i ITF koordinator ističe da su pomorci u neizvjesnosti zbog ukrcaja, iskrcaja, mogućih problema tijekom plovidbe, a uz to kada se pomorac vrati s broda, čekaju ga 'silni medicinski certifikati i karantene i sve ostalo', javlja HRT

I poslovanje brodova, osobito kruzera na kojima plove, krajnje je upitno u pandemijsko vrijeme. 

Pomorac Marin Vlašić kaže da je brod na kojem je plovio završio u rezalištu te zaključuje da je kriza tolika da se kompanijama ne isplati čekati jer su troškovi na dnevnoj bazi milijunski.

Dok čekaju odlazak na brod i ponovno pokretanje kruzing industrije, jedini izlaz vide u cijepljenju. 

Vlašić ističe da je to jedini način da se posao normalno odvija. 

Sindikat pomoraca zato je uputio zahtjev Vladi da se pomorcima kao ključnim radnicima da prioritet kod cijepljenja.

- Mi u sindikatu pomoraca zalažemo se za prioritetno cijepljenje pomoraca, odnosno za rezervaciju određene količine cjepiva duž većih gradova uz našu obalu kako bi pomorci zaštitili svoj posao, kaže Perić. 

Neki brodari, pa čak i zračne luke, počeli su putovanje uvjetovati cijepljenjem, stoga bez njega pomorci uskoro neće moći raditi svoj posao. 

Vaša reakcija na temu