Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VIDEO Kultna Tri volta pred zatvaranjem: 'Žele da plaćam štekat preko zime?! Pa nije ovo Riva'

VIDEO Kultna Tri volta pred zatvaranjem: 'Žele da plaćam štekat preko zime?! Pa nije ovo Riva'

Ante Prkić, vlasnik zalogajnice Dioklecijan, žali se da je Grad Split poslao uplatnice za najam štekata preko zime, što dosad nije bila praksa. Ne zna što će

- Nije ovo Riva. Ni na Rivi zimi nema nikoga, a ovdje kod mene pogotovo. Grad Split poslao je meni, a i ostalima u Palači, uplatnice za najam štekata u zimskim mjesecima. Meni je to potpuno nerentabilno i ako to zaista ostane na snazi, neću imati druge nego zatvoriti lokal, a radnike poslati na biro - žali nam se Ante Prkić, vlasnik zalogajnice Dioklecijan, kultne konobe Tri volta u Splitu. 

Najam inače iznosi četiri tisuće kuna mjesečno, no Prkić tvrdi da ne može poslovati pod tim teretom. Štekat zimi ne koristi, ali konoba radi. Sada će biti, kaže, prisiljen zatvoriti. 

Grad Split još ništa nije službeno pitao, no nada se da će pokazati razumijevanje i makar mu prepoloviti najam štekata u zimskim mjesecima. 

- Grad je pust u zimskim mjesecima, promet je mizeran. Ovaj potez je kontraproduktivan i nikome se ne isplati. Ja neću raditi, neću plaćati poreze, radnici neće primati plaću, a država davanja koja idu na to. Ne mogu platiti tih 20, 30 tisuća kuna jer ću biti u gubitku - kaže Prkić. 

Kako nam je objasnila Natali Ribičić, voditeljica Odsjeka javnih površina u Gradu Splitu, izbora previše nema. Štekat se mora plaćati godinu dana, svejedno, radi ili ne. Prkić se mogao eventualno preregistrirati u 'sezonca', ali onda ni konoba zimi ne bi mogla raditi. 

- Nisu uplatnice poslane prvi put. Vlasnik je upozoren, prema odluci o zakupu javnih površina, minimalan zakup je godinu dana. Izuzetak su sezonski ugostitelji. Ako je registraciju promijenio, trebao bi donijeti dokaz. Na temelju toga bi mogli izvršiti izmjenu korištenja. Po odluci o zakupu, bez obzira koristi li se javna površina ili ne, ona je u zakupu godinu dana. Prema novoj odluci koju pripremamo i koja će ići na javno savjetovanje, isto će tako biti minimalno korištenje godinu dana s tim da ćemo nastojati da se oni štekati, koji se zimi zavežu, maknu ili stave u funkciji. Zakup traje sukladno potpisanim ugovorima. Ovo je praksa zadnje tri godine. Nekad davno nije bila praksa - kazala nam je Ribičić. 

Vaša reakcija na temu