Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Lastavice pomažu desecima korisnika s teškoćama i bez adekvatne skrbi: 'Borimo se za pravičniji tretman financiranja'
Naš grad 2024. Piše: Dalmatinski portal

Lastavice pomažu desecima korisnika s teškoćama i bez adekvatne skrbi: 'Borimo se za pravičniji tretman financiranja'

U okviru projekta 'Naš grad 2024.' predstavljamo djelovanje splitskih udruga

U serijalu članaka posvećenih organizacijama civilnog društva koje obavljaju najrazličitije društveno važne djelatnosti na splitskom području, koji Dalmatinski portal donosi u okviru projekta 'Naš grad 2024.', predstavljamo Udrugu za inkluziju 'Lastavice'. 

Lastavice su osnovane 30. lipnja 2000. kao svojevrstan nastavak stambene jedinice pri Centru 'Juraj Bonači', koja je s ovim oblikom samostalnog stanovanja započela 1994. U tim stanovima bile su učenice Centra koje su bile na osposobljavanju za neko od pomoćnih zanimanja, s ciljem da se što više osamostale pod motom 'učiti život za život'. 

Vizija je djelovanja udruge društvo u kojem će osobe s intelektualnim teškoćama i djeca bez adekvatne roditeljske skrbi te osobe s teškoćama u razvoju i invaliditetom biti prihvaćeni kao ravnopravni u svim segmentima društvenog života, u  kojem  će se poštovati njihova različitost te unutar kojeg će imati potrebnu podršku u skladu s njihovim mogućnostima, potrebama i željama. Misija je provođenje deinstitucionalizacije, prevencija institucionalizacije, stanovanje I zapošljavanje uz podršku, pružanje psihosocijalne  podrške te radnoterapijske i senzoterapijske podrške u svrhu promicanja društva u kojem će djeca, mladi i osobe s posebnim potrebama imati jednake mogućnosti.

Sukladno navedenom, područja djelovanja Lastavica obuhvaćaju: prevenciju institucionalizacije i deinstitucionalizacije, pružanje socijalnih usluga u zajednici, organizirano stanovanje, poludnevni boravak, privremeni boravak, psihosocijalnu podršku, mobilnu službu podrške, senzornu i radnu terapiju, pomoć u kući, promicanje i zaštitu osoba s intelektualnim i teškoćama u razvoju kao i osoba s invaliditetom i drugim psihosocijalnim teškoćama te djece i mladih bez odgovarajuće skrbi, organizaciju slobodnih aktivnosti, uključivanje korisnika na poslove uz podršku, rad skupina za samozastupanje, organiziranje savjetovanja, predavanja, seminara, tribina i drugih stručnih skupova, suradnju s drugim istovrsnim i sličnim udrugama te organizacijama u zemlji i inozemstvu kao i svim organizacijama koje podupiru rad udruge, promicanje i razvoj volonterstva. 

Predsjednica je Lastavica Daniela Jelić. Izdvojila je niz podataka koje dočaravaju opseg posla koji obavljaju. 

'40 korisnika s intelektualnim teškoćama koristi uslugu organiziranog stanovanja. Trenutno imamo 10 stambenih jedinica - osam u Splitu, jednu u Drnišu, jednu u Šumetu na području općine Imotski. Desetero djece i mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi koristilo je socijalnu uslugu organiziranog stanovanja, od kojih je šestero završilo jedan od fakulteta. Nadalje, deset korisnika koristi uslugu poludnevnog boravka. 80 korisnika, uključujući vanjske, koristilo je usluge Socioterapijskog kluba - po projektu odobrenom i financiranom sredstvima Europske unije. 

Više od 30 volontera sudjelovalo je u aktivnostima udruge; evidentirano je više od 10.000 sati volonterskog rada. Ostvarena je suradnja s desecima organizacija civilnog društva, javnim i državnim institucijama te profitnim sektorom kao i članstvo u Savezu  udruga pružatelja  usluga organiziranog stanovanja (sedam udruga na području Republike Hrvatske). 

Sudjelovali smo u izmjeni zakona kako bi skrb države o djeci bez adekvatne roditeljske skrbi bila do kraja školovanja, uključujući studiranje. Izborili smo se da studenti bez adekvatne roditeljske skrbi imaju  prioritet pri smještaju u studentski dom', istaknula je Jelić. 

Predstavila je i projekte i programe koje su realizirali kroz prethodno razdoblje. Posrijedi su 'Zapošljavanje uz podršku', 'Izvaninstitucionalna skrb - modeli prevencije institucije (privremeni smještaj, mobilna služba podrške)', 'Senzorna integracija i radna terapija', 'Za život u troje', 'Samozastupanje' - financirani sredstvima državne uprave. Nadalje, uz financijsku potporu lokalne i regionalne samouprave proveli su 'Senzomotornu i radnu terapiju' te svake godine 'Ljetovanje' kao i 'Sportsko-rekreativne aktivnosti'. Sredstvima pretpristupnih europskih fondova financirani su 'Zapošljavanje osoba s invaliditetom' i 'Socioterapijski klub'. 

Provedene su i višekratne javne akcije s ciljem kupnje  stanova za potrebe korisnika koji koriste usluge organiziranog stanovanja. U njihovu su sklopu kupljena tri.

'Najprije je bila riječ o pismenom obraćanju građanima Splita. Potom smo organizirali koncert u HNK-u Split na kojem su nastupili Doris Dragović, Meri Cetinić, Zorica Kondža, Maja Blagdan, Ženska klapa  'Studentice', Jadran Jelić te je održana promocija zbirke haiku poezije jedne naše korisnice. 

Uz to, u suradnji s Brodomerkurom, Slobodnom Dalmacijom i Antom Verzottijem, umjetničkim fotografom, tiskana je fotomonografija 'Splitski amarkord' pod motom 'Svaka lasta čini proljeće'. Od njene je prodaje kupljen stan u kojem danas živi pet naših korisnika. Tim povodom održalo se sedam akcija - od dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola, fakulteta, preko pojedinaca, do firmi. Redovno je Slobodna Dalmacija pratila tijek akcija i prikupljenih sredstava', navela je predsjednica. 

Udruga ima ugovor s Ministarstvom  rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike o financiranju  organiziranog stanovanja za korisnike koji su kod nje na temelju rješenja nadležnog Centra za socijalnu skrb, odnosno danas  Zavoda za socijalni rad. To su korisnici o  kojima nema tko skrbiti, a zbog  svojih teškoća ne mogu živjeti bez veće ili manje podrške drugih. 

'Već godinama bijemo bitku s istim ministarstvom jer sredstva koja dobivamo nisu dostatna za sve njihove potrebe. Iznos koji nam uplaćuje samo je za 'preživljavanje', odnosno podmirenje osnovnih potreba. 

Djelatnici koji neposredno rade s korisnicima - 24 sata dnevno svih 365 dana u godini, što uključuje nedjelje i praznike - imaju minimalne plaće (sada bi to trebalo biti 840 eura bruto). Stoga nam je kadar postao veliki problem, počevši od njegovateljica pa do stručnih djelatnika. Usporedbe radi, njegovateljice u institucijama imaju mjesečna primanja u prosjeku veća oko 300 eura, dok djelatnici s visokom stručnom spremom imaju duplo, pa i više - podatak je to koji su nam potvrdile koje su radile kod nas, a sada rade u instituciji.

Osnovni problem je, kako kažu u ministarstvu, što nas nije osnovala država. Nažalost, nas se tretira kao privatne domove koji su profitabilni, dok smo mi totalno neprofitabilni. Tako institucije, ako se gleda po štićeniku, od istog ministarstva primaju duplo više financijske uplate. Uvijek se pitam zašto je naš M. ili Ž. dok je bio u domu 'vrijedio' duplo više nego danas kod nas (a više nije 'domaš')!

Već se dvije godine kao savez borimo za pravičniji tretman financiranja, a moramo ispunjavati sve uvjete koje propisuje zakon i pravilnik nadležnog ministarstva. I sada čekamo odgovor - jer za siječanj nemamo ni za minimalne plaće koje moramo isplatiti po zakonu', naglasila je. 

Predstavljanje je zaključila motom Lastavica. Stihovi su to pjesme jedne njihove bivše korisnice:

'Četiri  laste

Savijaju  gnijezdo

U srcima proljeće'.

Dodajmo kako se s predstavnicima udruge može stupiti u kontakt pozivom na brojeve: 021 540 890 ili 091 567 59 06.

Vaša reakcija na temu