Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
LAŽNE UTJEHE: HDZ i SDP zadovoljni kotarskim izborima, ali činjenice kažu drukčije

LAŽNE UTJEHE: HDZ i SDP zadovoljni kotarskim izborima, ali činjenice kažu drukčije

Splićani su pokazali da im je dosta duopola velikih stranaka

Nakon kotarskih izbora sve stranke su zadovoljne, barem prema izjavama. HDZ je proglasio pobjedu, ali činjenica je da su u odnosu na prethodne izbore izgubili čak 13 kotara ili mjesnih odbora. Prije četiri godine, osvojili su 24 gradska kotara i mjesna odbora te dobili 124 vijećnička mandata.

Ove izbore, na razini sva 34 vijeća, HDZ je osvojio 108 vijećničkih mjesta i ima većinu u 11 gradskih kotareva. S tim da ove godine nisu osvojili sedam mandata na Visokoj i na Mejašima. Apsolutni su pobjednici u tim kotarevima, ali pokucala im je s jednim mandatom stranka Centar na Visokoj te s dva DP na Mejašima.

Izgubio je HDZ Sirobuju od nezavisnog Ivice Grubišića Gire, ali i na Šinama ih je pobijedila nezavisna kandidatkinja Marina Kovačević. Bolan poraz pretrpjeli su i na Ravnim njivama, mlada kandidatkinja DP-a, HSP-a i HDS-a Lucija Veštić potukla je veterana HDZ-a Mirka Ramljaka. Neslanovac su također izgubili, od Ante Popovića uz kojeg je stao Most. Šamar su dobili i u kvartu Split 3, gdje su tri mandata dobili Centar i jedan lijeva koalicija na čelu sa SDP-om, HDZ dva i DP jedan.

Slatki okus pobjede im je eto u kvartu gradonačelnika Ivice Puljka, 151 glas je dobio HDZ-ov Jakša Balov. Jedan manje Centar. 

Na Plokitama, u kotaru u kojem je odrastao Puljak i koji će 'biti ogledni primjer splitskog kvarta' pobijedio je HDZ. Stranka Centar se nije ni kandidirala, ali i to dosta govori o tome koliko se stanovnici tog kvarta žele boriti pod bojama Centra. Barem za sada. Centar se pak može pohvaliti pobjedom u Žrnovnici gdje je Mario Lolić ostvario izvanredan rezultat.

Predsjednik SDP-a Damir Barbir se također hvali izvrsnim rezultatima. Ipak, prije četiri godine pod vodstvom Gorana Kotura, kada su praktički bili mrtvi, na prvim izborima nakon raspuštanja  splitskog ogranka uspjeli su se dignuti. Zabilježili su pobjedu tada u četiri kotara, Blatinama, Gripama, Trsteniku i Lučac Manušu. Imali su i tri vijećnika na Spinutu, sada su tamo bez ijednog! Na Kocunaru i Sućidru su se za ove izbore digli, ali ukupno su dobili svega 34 vijećnika i tri kotara, Trstenik, Blatine i Gripe. S tim da hoće vjerojatno formirati vlast i na Mertojaku s Centrom.

Treba svakako zabilježiti i trend rasta DP-a, mogu se pohvaliti sa 16 vijećnika i jednim osvojenim kotarom.

Najveće zadovoljstvo ipak ide na račun nezavisnih, gdje su se kandidirali, tu su i zadali udarce svim strankama.     

Zadovoljni su i u Centru, formirat će vlast izgledno u nekoliko kotareva, osvojili su 34 vijećnička mjesta ukupno. Stranka Pametno za Split i Dalmaciju je ostala na životu u kvartu Lučac Manuš s dva mandata. Jedino u tom kotaru su se samostalno kandidirali. 

Vaša reakcija na temu