Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
LEĆEVICA NIJE PALA Upravni sud odbio tužbe Općine Unešić i udruga Sunce i Keks

LEĆEVICA NIJE PALA Upravni sud odbio tužbe Općine Unešić i udruga Sunce i Keks

Veliki je ulog bio na stolu i mogu samo zamisliti kojim je pritiscima bila izložena sutkinja. Vjerujem da će joj u karijeri samo nebo biti granica, komentirao je nepravomoćnu presudu Željan Jurlin

Upravni sud u Splitu odbio je tužbeni zahtjev Općine Unešić i udruga Sunce i Keks kojim su tražili da se poništiti rješenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike iz lipnja 2017. godine, po kojem za izmijenjeni zahvat izgradnje Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici nije potrebno provesti Studiju utjecaja na okoliš. Sud je ocijenio da je tužbeni zahtjev neosnovan uz obrazloženje kako Studiju nije potrebno provesti jer je proveden Elaborat zaštite okoliša za postupak ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš izmjene zahvata koji je temelj za izradu Studije i na osnovu kojega je za Lećevicu izdana lokacijska dozvola. Tužitelji su na prošlom ročištu predložili da se donese odluka o odgodi učinka tužbe čime bi se početak gradnje Centra zaustavio, ali je sud i taj prijedlog odbio kao neosnovan.

Ivana Krstulović Baković, pravnica udruge Sunce, kaže da će iskoristi pravo na žalbu koju će podnijeti Viskom upravnom sudu RH. 

-  Argumenti koje smo isticali tijekom ovog postupka po nama i dalje imaju svoju snagu. S obzirom na to da sutkinja nije donijela odluku o odgodnom učinku u ni jednom trenutku ovaj projekt nije bio u opasnosti da gradnja ne započne. Na ovaj način projekt dobiva još jednu potvrdu u smislu okolišne dokumentacije, ali postupak još nije pravomoćno okončan, žalba je sljedeći korak - kazala je ona.

Željan Jurlin iz udruge KEKS kaže da ovakvu presudu nije želio očekivati.

- Veliki je ulog bio na stolu i mogu samo zamisliti kojim je pritiscima bila izložena sutkinja. Vjerujem da će joj u karijeri samo nebo biti granica. U postupku smo dokazali šest velikih proceduralnih pogrešaka, a ono što mi je najviše ukazivalo na to da bi mogli dobiti slučaj je to što nisu pozvali ključnog svjedoka u cijelom postupku. To je Mladen Kuhta koji je trebao svjedočiti o nepravilnom trasiranju. Mi smo ga predložili, ali ga sutkinja nije zvala, a ja sam mislio da to ide nama u prilog jer kada se ne zove krunski svjedok znači da su stvari po tom pitanju jasne - ističe Jurlin.

Žalit će se na presudu, kaže, ali od žalbe ne očekuje puno.

- Oni su u stanju očaja, cijeli resor Ministarstva zaštite okoliša, prijete im penali... Bivši ministar Slaven Dobrović je pao kao ministar jer nije htio izdati to rješenje, a prvo što je Ćorić napravio kada je stupio na ministarstvu funkciju je izdavanje rješenja za Lećevicu - tvrdi Jurlin.

Naglašava kako je ključ cijele priče u zaštiti vode jer će Lećevica ugroziti rijeku Jadro.

Gabrijela Medunić Orlić, izvršna direktorica udruge Sunce, kaže kako je problem jer se o Lećevici priča kao o izdvojenom slučaju,a trebalo bi se raspravljati o sustavu gospodarenja otpadom u cjelini. 

- Imamo podršku EU na putu prema kružnom gospodarstvu i zakonodavstvu i nam je u redu. Nažalost, na razini gradova općina i županija se još uvijek dovoljno ne razumije što znači kružno gospodarstvo i na koji način bi se trebalo postupati i gospodariti s otpadom. Tako u gradovima i općinama imamo situaciju ispod 5 posto recikliranja, odvojeno ne prikupljamo i smamim tim Lećevica je u takvom sustavu izuzetno riskantan potez. Stvarat ćemo gorivo iz otpada koje nećemo znati gdje ćemo zbrinjavati, imat ćemo više otpada nego je to predviđeno i očekivano što nam može ugrožavati okoliš - zaključila je Medunić Orlić.

Vaša reakcija na temu