Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash LHC Days in Split: Konferencija se prvi put održava na Hvaru

LHC Days in Split: Konferencija se prvi put održava na Hvaru

Dolazi 76 sudionika iz raznih dijelova svijeta

U Splitu će se od 30. rujna do 4. listopada 2024. održati 13. izdanje konferencije 'LHC Days in Split'. Pokrovitelj konferencije je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, a organizatori su Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) i Prirodoslovno-matematički fakultet (PMF) Sveučilišta u Splitu.

Sudionici, njih 76, dolaze iz raznih dijelova svijeta. Ove godine, po prvi put, mjesto održavanja je grad Hvar, otok Hvar, hotel Amfora, Ulica Biskupa Jurja Dubokovića 5.

Prvo izdanje konferencije održano je 1998. godine u Splitu, koji tada još nije bio popularna turistička destinacija. Grad je bio prometno izoliran, s tek nekoliko avionskih letova dnevno i samo dva hotela (Bellevue i Park). Kroz godine, konferencija je rasla i postala međunarodno relevantna u područjima fizike čestica i astročestične fizike, kojima se bavi značajan broj fizičara na Sveučilištu u Splitu.

Na konferenciji će biti predstavljeni najnoviji rezultati istraživanja iz područja fizike koja se izučava na LHC akceleratoru u CERN-u, kao i iz astrofizike i kozmologije. Ovogodišnje izdanje uključuje 64 usmena izlaganja i 10 poster prezentacija, uz 80 sudionika. U petak će biti predstavljeni najnoviji rezultati iz astrofizike i kozmologije, te planovi za izgradnju nove generacije akceleratora. Predstavit će se CERN-ov plan izgradnje novog, znatno većeg i snažnijeg akceleratora 'Future Circular Collider' (FCC) s opsegom od 100 km i energijom sudara gotovo 10 puta većom od trenutnog LHC akceleratora, čiji je opseg 27 km. Također, bit će izloženi kineski planovi za izgradnju kompleksa akceleratora: Circular Electron-Positron Collider (CEPC) i Super Proton-Proton Collider (SppC), slične veličine i energije sudara.

Program konferencije završava izlaganjem profesora Senjanovića, fizičara svjetskog značaja i ugleda, 'What is particle physics' o trenutnom stanju fizike elementarnih čestica i smjernicama za buduća istraživanja.

Ova godina je značajna, slavi se 70 godina od osnutka CERN-a. Nakon Drugog svjetskog rata, CERN je osnovala nekolicina vodećih europskih znanstvenika i diplomata s misijom da vrate izvrsnost znanstvenih istraživanjima u Europu i potaknu mirnu suradnju među narodima.

Danas CERN ima 23 države članice, deset pridruženih članica od kojih je jedna i Hrvatska, te živahnu zajednicu od 17 tisuća ljudi koji predstavljaju više od 110 nacionalnosti. CERN ustraje na dugoročnoj vremenskoj skali planirati istraživanja o najfundamentalnijim pitanjima prirode svemira kroz otvorenu globalnu suradnju.

Pojedinosti i program konferencije su dostupni na web adresi: https://indico.cern.ch/event/1383586/.

Vaša reakcija na temu