Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Branimir Kralj Limitirana serija hrvatskog zlatnika
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Limitirana serija hrvatskog zlatnika

Hrvatska kovnica novca jedini je hrvatski proizvođač investicijskih zlatnika

Krajem 2021. godine Hrvatska narodna banka izdala je, a Hrvatska kovnica novca otkovala Prigodni kovani novac Dvije zlatne kune. Zlatnik je mase 13.80 grama, promjera 24.5 mm a otkovan je u zlatu čistoće 999,9/1000. Dvije zlatne kune izdane su u ograničenoj seriji od svega 2021 komad.


Zlatnik dolazi u kapsuli i omotnici, s pripadajućim certifikatom kojeg ovjerava guverner Hrvatske narodne banke. Dvije zlatne kune pripadaju kategoriji investicijskog zlata: na njih se ne obračunava PDV. Prodajna cijena zlatnika ažurira se svakih nekoliko minuta, u skladu s kretanjem cijene zlata na burzama plemenitih metala.

POSLJEDNJE KOVANICE S APOENOM KUNE

S obzirom na to da će uskoro službena hrvatska valuta postati euro, ovi su investicijski zlatnici jedno od posljednjih izdanja s apoenima hrvatske kune. Osim što više neće biti ni optjecajnih, a niti zlatnih ni srebrnih kuna, poseban je značaj ovog izdanja upravo njegova limitirana serija. Kovanice su izazvale veliko zanimanje, kako na domaćoj tako i na međunarodnoj numizmatičkoj sceni. Stoga ne propustite na vrijeme osigurati svoj primjerak zlatnika putem web trgovine HKN-a ili kod prodajnih partnera.

ŠTO JE ZAPRAVO INVESTICIJSKO ZLATO?

Odredbama čl. 113. st. 1. t. 2. Zakona o porezu na dodanu vrijednost (Nar. nov., br. 73/13., 99/13., 148/13., 153/13. i 143/14.) propisano je da se investicijskim zlatom smatra zlato u obliku poluga ili pločica, težina koje su prihvaćene na tržištu plemenitih metala, čistoće jednake ili veće od 995 tisućinki, bez obzira je li predstavljeno vrijednosnim papirima ili nije te zlatne kovanice sljedećih karakteristika:

a) čistoće jednake ili veće od 900 tisućinki,

b) iskovane poslije 1800. godine,

c) koje trenutno jesu ili su bile zakonsko sredstvo plaćanja u državi podrijetla i

d) koje se uobičajeno prodaju po cijeni koja ne prelazi više od 80% vrijednosti zlata na otvorenom tržištu, sadržanog u kovanicama.

Hrvatska kovnica novca jedini je hrvatski proizvođač investicijskih zlatnika, a njihov izdavatelj je Hrvatska narodna banka. 

MOGUĆNOST POHRANE I OTKUPA ZLATNIKA

Novost na tržištu je da Hrvatska kovnica novca odnedavno nudi uslugu pohrane zlatnika kupljenih preko web trgovine HKN-a. Osim toga, zlatnici se mogu otkupiti kod HKN-ovih ovlaštenih partnera. Na ovaj način ulagači imaju pokriven kompletan ciklus: kupovinu, pohranu i otkup investicijskih zlatnika.

Vaša reakcija na temu